Yılbaşı için 500 bin hindi kesilecek

Yılbaşı nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin hindi kesilecek. Yılbaşında 4 milyon kişinin hindi tüketeceği söyleniyor.

Yılbaşı için 500 bin hindi kesilecek
Yılbaşı için 500 bin hindi kesilecek
GİRİŞ 21.12.2015 11:30 GÜNCELLEME 21.12.2015 11:30
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Ergün, yılbaşı nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin hindi kesileceğini belirterek, "Ortalama 1 hindiyi 8 kişinin tükettiği düşünülecek olursa yılbaşında 4 milyon kişinin hindi tüketeceği söylenebilir" dedi.

AA muhabirinin BESD-BİR ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de 2008 yılında yaklaşık 3,5 milyon hindi kesilirken, 2012 yılında bu sayı 4,8 milyona yükseldi. 2013 yılında ise 4,6 milyona gerileyen hindi kesimi, geçen yıl 5,2 milyona çıktı. Bu yılın ocak-ekim döneminde kesilen hindi sayısı da 4,3 milyona ulaştı.

Geçen yıl 48 bin 662 ton olan hindi eti üretimi de bu yılın 10 ayında 43 bin 687 tonu buldu.

Kesilmiş ve temizlenmiş hindinin kilogramı büyük marketlerde 13-18 liradan satılırken, bütün bir hindinin fiyatı 80 ile 150 lira arasında değişiyor. "Organik" olarak satılan bütün hindi fiyatı 250 liraya kadar çıkıyor.

Bunun yanı sıra 2013'te hindi eti ihracat tutarı yaklaşık 11 milyon dolar iken, geçen yıl yüzde 50'lik artışla 16 milyon dolara ulaştı.

- Hindi eti tüketiminde İsrail başı çekiyor

Dünyanın en fazla hindi eti üretimi geçen yıl 2 milyon 253 bin tonla ABD'de yapıldı. Avrupa Birliği ülkelerinde ise toplam 1 milyon 848 bin ton üretim gerçekleşti.

İsrail yıllık 15 kilogram ile kişi başına hindi eti tüketiminde dünyada ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 8 kilogram ile ABD, 6-8 kilogram ile Avrupa ülkeleri takip ediyor. Türkiye'de ise 2013'te 0,49 kilogram olan kişi başına tüketim geçen yıl 0,57 kilograma yükseldi.

- Yılbaşı haftasında hindi eti tüketimi 4 katına çıkıyor

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan BESD-BİR Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Ergün, son yıllarda artış trendine giren hindi eti üretiminin bu sene 60 bin ton olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

Özellikle yılın son haftasında hindiye talebin arttığına dikkati çeken Ergün, bu talebi karşılamak için firmaların fazladan çalışma yaptıklarını vurguladı.

Ergün, toplumun sağlıklı beslenebilmesi için et tüketiminin artırılmasının önemine işaret ederek, "Bu artışı sağlamada beyaz et sektörü tek alternatiftir. Kişi başına tüketimi 600 gram olan hindi etinin, AB'de olduğu gibi 6-7 kilograma çıkma potansiyeli vardır. Yılbaşı nedeniyle Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin hindi kesilecektir. Ortalama 1 hindiyi 8 kişinin tükettiği düşünülecek olursa yılbaşında 4 milyon kişinin hindi tüketeceği söylenebilir. Yılbaşı haftasında hindi eti tüketimi diğer haftalara göre 4 katına çıkmaktadır. Yılbaşı için üretilen hindilerin karkas ağırlığının 4-6 kilogram olması ideal olandır. Yılbaşında tüketilen hindinin tamamı bütün hindi olarak yapılmaktadır."

Ergün, Türkiye'nin hindi eti ihracatının düzenli artış gösterdiğinin altını çizerek, ihracatın, 2014 yılında 8 bin 227 tona çıktığını, 2015'in 11 aylık döneminde ise 5 bin ton seviyesine ulaştığını, Rusya, Tacikistan, Benin, Gabon, Birleşik Arap Emirlikleri Kuveyt, Azerbaycan, Dubai ve Tunus'un başlıca ihracat yapılan ülkeler olduğunu bildirdi. Ergün, "Sağlıklı bir alternatif olan hindi etinin sadece dönemsel değil, yılın diğer günlerinde de tüketilmesi için çalışılmaktadır. Dernek olarak hedeflenen üretim, tüketim ve ihracat rakamlarına ulaşabilmek için tüketiciyi eğitici ve yönlendirici çalışmalara önem verilmekte, hindi etinin de en az piliç eti kadar besleyici ve yüksek protein değerine sahip, düşük yağ içeren sağlıklı bir seçenek olduğunu anlatmak üzere çalışmalar yapılmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

En çok hindi eti tüketen ilin, nüfus da dikkate alındığında İstanbul olduğuna dikkati çeken Ergün, "Kışın İstanbul, yazın Antalya hindi tüketiminin en çok yoğunlaştığı bölge. İstanbul'un nüfus, Antalya'nın ise turizm etkisi vardır. Özellikle turist talebi olmaktadır" dedi.

- "Yılbaşı yemeği algısı" tüketimde olumsuz etki yaratıyor

Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener de Türkiye'de hindi etinin tüketicilerin günlük öğünlerinin içine girmekte zorlandığını, bunda hindinin sahip olduğu yılbaşı yemeği algısının önemli bir rol oynadığını belirtti.

Hindi etinin kırmızı ete göre oldukça ekonomik ve yılın her döneminde marketlerde kolaylıkla bulunabileceğini belirten Görener, "Sağlıklı ve besleyici bir protein kaynağı. Şu an hindi eti ülkemizde daha çok otel, restoran ve catering firmalarının günlük menülerinde kendisine daha sık yer buluyor. Perakende tüketimi henüz istenen seviyelerde değil. Ancak zamanla daha iyi seviyelere yükseleceğini düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Görener, şirket olarak bu yılbaşı dönemi için 150 bin adet hindiyi satışa sunacaklarını belirterek, "Satışa sunduğumuz bütün hindiler 4 ila 6 kilogram arasında olacak. Marketlerdeki kilogram fiyatlarının da ortalama 13 lira seviyesinde seyretmesini bekliyoruz" dedi.

YORUMLAR 15
  • Mizah 8 yıl önce Şikayet Et
    Vah babam vah , onun için ülkede bu kadar çok hain var. işimiz çok zor.
    Cevapla
  • mami 8 yıl önce Şikayet Et
    sucuk yerken hiç sesiniz çıkmıyo, sucuk zaruri bir ihtiyaçmı* hergün ne kadar kesim yapılıyo salam sucuk sosis için bi araştırın bakalım
    Cevapla
  • hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    kurban bayramını vahşet diyenler nerde gıkları çıkmıyor
    Cevapla
  • soner 8 yıl önce Şikayet Et
    ay vahşiler et kesiyolar!
    Cevapla
  • Çakır 8 yıl önce Şikayet Et
    Nerede Hayvan Severler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle