Kritik zirveden 20 mesaj çıktı

Davutoğlu başkanlığındaki 4 saatlik zirveden 20 önemli mesaj çıktı. Zirvede, büyüme ve istikrara tam destek ve güçlü Türkiye vurgusu yapıldı

Kritik zirveden 20 mesaj çıktı
Kritik zirveden 20 mesaj çıktı
GİRİŞ 14.12.2015 11:08 GÜNCELLEME 14.12.2015 11:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomi kurmaylarıyla önceki gün Çankaya Köşkü'nde dört saat süren bir zirve yaptı. Zirveye, piyasalardaki sıcak gelişmeler, Fed'in açıklayacağı faiz kararının Türkiye'ye etkisi, Rusya'nın yaptırımlarına karşı tedbirler, Merkez'in para politikası, 2016 bütçesi, emeklilere iyileştirmenin de içinde yer aldığı 22 milyarlık eylem planına yönelik çalışmalar damgasını vurdu. Ekonomi Değerlendirme Kurulu Toplantısı'nda şunlar öne çıktı:

* DİRENÇLİ, SAĞLAM EKONOMİ: Makroekonomik ve finansal istikrar güçlü bir biçimde sürdürülecek. Ekonomi küresel risklere karşı daha dirençli, sağlam hale gelirken, reformlar ekonomiyi şoklara karşı daha dayanıklı kılacak.

* FED'E KARŞI ÖNLEMLER HAZIR: Merkez Bankası, faiz artışı ihtimaline karşı planlamasını yaptı. Fed artışa giderse yapancı para zorunlu karşılıklara müdahale edilecek.

* KURDA TEK SESLİLİK: Başta kur olmak üzere ekonomide tek ses olunacak. Ekonominin üretim kabiliyetini artıracak adımlar sürecek.

* KARARLILIK KORUNACAK: Meclis'e sunulacak bütçede OVP kapsamında mali disiplin kararlılığı korunacak.

* DÖNÜŞÜM PAKETLERİ: Reel sektörün güçlendirilmesi, insani kalkınma dönüşüm paketleri hızla yaşama geçirilecek. 25 öncelikli dönüşüm programı kararlı şekilde uygulanacak.

* KREDİ MUSLUKLARI AÇILIYOR: Küçük esnaf ve işletmelere kredi kullanımının önü açılacak. Esnafa 30 bin liralık faizsiz kredi desteği bu hafta başlayacak.

* ÜRETİME TAM DESTEK: İç piyasayı canlandıracak, üretimi artıracak enstrümanlar kullanılacak. Kamu bankaları düşük faizli kredi verecek. Bankaların sanayi kredisine yönelmesi teşvik edilecek.

* ASGARİ ÜCRETİN YANSIMASI: Asgari ücretin enflasyonu artıracağı tespitleri doğru değil. Gelirdeki artış talebi de artıracak. Enflasyona talep tarafından yönetilebilecek bir etki yapacak.

* HAZİNE KATKI SUNACAK: Hazine belirli kriterlere uyan ya da kurulacak özel sektör fonlarına katkı sunacak.

* SANAYİNİN MALİYETİ DÜŞECEK: Sanayi üretimi, istihdam, şirketlerin sermaye yapısını destekleyecek düzenlemeler yaşama geçirilecek. Teşvikte iyileştirici düzenlemeler yapılacak.

* BÜYÜME, CARİ AÇIK MORAL VERDİ: Büyüme, cari açık hükümet programında öngörülenden daha olumlu gerçekleşecek. Cari işlemlerde olumlu bir iyileşme var, bu konudaki endişeler azaldı.

* YENİ VERGİ TEŞVİKLERİ: Yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyecek. Vergi teşvikleri de hızla yaşama geçirilecek.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 2
  • e.k 8 yıl önce Şikayet Et
    Sayın yetkili bu yapmış olduğunuz işlerin hepsinin doğruluğuna inananlardanım. Fakat Elektrik,Doğalgaz başka ülkelere bağımlı iken ve kamudaki (araç sayısı, elektrik, doğalgaz,gereksiz ihaleler ve belediyelerdeki israf) gibi masraflar önlenemediği müddetçe ülkemizin durumunun düzelmesi biraz zor. Hükümetimizden ve maliye bakanlığından bu konuların araştırılması ve önlem alınmasını arz ediyorum.
    Cevapla
  • Müslüman 8 yıl önce Şikayet Et
    Önemli hiçbir ekonomik reform yeralmıyor orada. Sadece "bu yapılacak, bu olacak". Nasıl olacak peki onlar? İstemekle olmuyor herşey. Şirket vergisinin düşürülmesi gerekiyor, dünya rekabetine açılmamış pek çok sektörün rekabete açılması gerekiyor. Bu yapılırsa zaten enflasyon 2%lerin altına iner, buda faiz düşürme için olanak sağlar. Nedense bilinen kanıtlanmış ekonomi politikalarından uzak duruyor hükümet.
    Cevapla