Akkuyu Nükleer Santral Projesi iptal edilir mi?

Rusya ile yaşanan uçak krizinde son olarak 'Akkuyu' projesinin Rusya tarafından iptal edildiği iddiaları gündeme geldi.

Akkuyu Nükleer Santral Projesi iptal edilir mi?
Akkuyu Nükleer Santral Projesi iptal edilir mi?
GİRİŞ 10.12.2015 16:54 GÜNCELLEME 11.12.2015 07:23
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suriye sınırında, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle iki konu hararetle kamuoyunda tartışıldı. Ruslar doğalgazımızı keser mi? Akkuyu Nükleer Santral Projesi iptal edilir mi?

Doğalgaz konusu iddia olarak dahi gündeme gelmezken Rusların Akkuyu inşaatını durduğu haberi geldi fakat Enerji Bakanlığı haberi yalanlandı Harekete geçen Enerji Bakanlığı yetkilileri kendilerine ne Rusya’dan, ne de Akkuyu NGS'den ‘resmi bildirim’ yapıldığının altını çizdiler. Habere konu iddianın, Rusya tarafından planlı olarak sızdırılmış olabileceği belirtiliyor. 

Peki gerçekten Ruslar,  Akkuyu Nükleer Santral Projesi iptal edilir mi? Habertürk yazarı Güntay Şimşek'e göre; Akkuyu nükleer santral projesi, iki ülkeyi de bağlayan ve ağır tazminatlar içeren anlaşmalarla hayata geçirildi. Tek taraflı olarak iki ülkeden birisinin negatif tavır geliştireceği bir alan değil. Şimşek, "Şu an iki ülkenin karşılıklı olarak üzerinde anlaştıkları nükleer santralda olacak tek şey, projenin yavaşlatılmasıdır. Rusya daha fazla girişimde bulunmayacak, Türkiye de yürümekte olan işlere eskisi gibi destek olmayacaktır. İki taraf da projeyi bilinçli olarak aksattığına dair açıklamalar yapmaktan kaçınacaktır. Sebebi tahmin edeceğiniz üzere uluslararası anlaşmada yer alan ağır tazminat hükümleridir. Dolayısıyla ne Rusya ne de Türkiye, nükleer santralın aksayan taraflarında sorumluluğu almak istemeyecektir" diyor.

İPTAL OLMAZ ERTELENİR

Rus yetkililerin ifade ettiği üzere nükleer santral iptal olmaz, ama ertelenebilir. Bu erteleme veya gecikme işi bile herhangi bir tarafın kendisini haklı görmesi halinde tahkime gideceğinden enerji tartışmalarında Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımlarında başka unsurlara bakılması gerekir.

TÜRKİYE KARLI ÇIKAR, JAPONYA ÇOK HEVESLİ

Eğer iki taraf karşılıklı olarak anlaşırsa, nükleer santralın yapım işi kendiliğinden herhangi bir tarafa külfet çıkarmadan rafa kalkar ve bu durumdan da en fazla Türkiye kârlı çıkar. Hatta şu atmosferde edindiğim izlenim, Türkiye’nin projenin iptal edilmesini çok daha fazla istediği yönünde. Zira başta Japonlar olmak üzere finansman ve teknoloji transferiyle nükleer santral için devreye girmek isteyen ve oldukça da hevesli ülkeler var. 

PLANLI MI SIZDIRILDI? 

Öte yandan Rusya'nın söz konusu iddiaya ilişkin yalanlama veya doğrulama yapmaması, iddianın planlı olarak sızdırıldığı ve bu yolla manipülasyon ortamı oluşturularak piyasaların etkilenmesinin amaçlandığı kuşkusunu uyandırdı.

ANLAŞMA HÜKÜMLERİ AÇIK

Uçak krizinin ardından işadamlarına zorluklar çıkaran, bazı ticaret ürünlerine yaptırım kararı alan Rusya’nın krizi büyüten açıklamaları Ankara’nın tepkisine yol açmıştı. Özellikle televizyonları aracılığıyla spekülasyona yönelen Moskova yönetiminin, Türkiye’nin büyük önem verdiği Akkuyu Nükleer Santralı konusunda da açık bir manipülasyona giriştiği yorumları yapılıyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, yaşanan gerginliği daha da büyütme düşüncesindeki bazı kesimlerin, Akkuyu konusunda spekülasyona yöneldiğini kaydediyor. Anlaşma hükümlerinin açık olduğunu vurgulayan yetkililer, santral yapımının durdurulması veya vazgeçilmesi durumunda Rus şirketin yüklü yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • metin 8 yıl önce Şikayet Et
    bence ruslarla bir daha kesinlikle kapilari kapatmak lazim onlar bize daha muhtac hic onemli degil dunyada zaten yanliz kaldilar onlar icin dogru kendi bildikleri putin sonunu hazirliyor
    Cevapla
  • No Comment 8 yıl önce Şikayet Et
    edecektin iptali, sonrada vereceksin Japonlara.Tarihimiz boyunca bir kere bile karsi karsiya gelmemisiz Japonlarla.En azindan ruslarda olmayan ONUR Japonlarda var..
    Cevapla