Şimşek: Bu başarılı tablo tesadüf değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Bu başarılı tablo tesadüf eseri değildir, bütçe disiplini konusundaki hassasiyetlerimizi yansıtmaktadır' dedi

Şimşek: Bu başarılı tablo tesadüf değil
Şimşek: Bu başarılı tablo tesadüf değil
GİRİŞ 16.11.2015 11:40 GÜNCELLEME 16.11.2015 11:40
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin ekimde 7,2 milyar lira fazla verdiğini belirterek, "Bu başarılı tablo tesadüf eseri değildir, bütçe disiplini konusundaki hassasiyetlerimizi yansıtmaktadır" ifadesini kullandı.

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılı ekim ayı ile ocak-ekim dönemi bütçe uygulama sonuçlarını değerlendirdi.

Bütçe gerçekleşmelerinin, 2015 yılında genel devlet için öngörülen "sıfır açık" hedefine rahatlıkla ulaşılacağını gösterdiğini belirten Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin ekimde 7,2 milyar lira fazla, ocak-ekim döneminde ise 6,2 milyar lira açık verdiğini bildirdi.

Bakan Şimşek, geçen yılın ekim ayında bütçe açığının 3 milyar lira, ocak-ekim döneminde ise 14,9 milyar lira olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, bu durumun geçen seneye göre bütçede yaklaşık 8-10 milyar liralık iyileşmeye tekabül ettiğine dikkati çekti. Şimşek, "Siyasi belirsizliğe, küresel ekonomideki zayıf seyre, finansal dalgalanmalara ve jeopolitik gerginliklere rağmen elde edilen bu performans, AK Parti hükümetlerinin mali disiplinden taviz vermediğinin en somut kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Güçlü bütçe performansında, öngörülenden daha yüksek gelir gerçekleşmesinin belirleyici olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Bütçe gelirleri, bu yılın ocak-ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 artmıştır. Bu artış, 2015 yılı Bütçe Kanununda öngördüğümüz yüzde 6,3'lük artış hedefinin iki katından fazladır. Ayrıca bütçe giderlerini kontrol altında tutmamız da bu performansta etkili olmuştur. 2015 yılı ocak-ekim döneminde bütçe giderleri yüzde 11,5 artarak 404,2 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bütçe giderleri yılın tamamı için öngördüğümüz 503 milyar liralık harcama tahmininin yüzde 80'ine denk düşmekte ve hedeflerimize paralel seyretmektedir.

Bu başarılı tablo tesadüf eseri değildir, bütçe disiplini konusundaki hassasiyetlerimizi yansıtmaktadır. Bu yıl genel kamu dengesinin açık vermeyecek olması Türkiye ekonomisinin bir çıpası olarak mali disiplini daha da pekiştirmiştir. Bu sayede Türkiye'nin iç ve dış şoklara karşı dayanıklılığı artmıştır."

YORUMLAR 4
  • Orhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu başarı hiç değil senin yaptığın icraatlar hükmetti yerinde etti bu başarı petrol fiyatlarının düşüşün başarısı
    Cevapla
  • K. ÖZKAN 8 yıl önce Şikayet Et
    Fırtınalı havada geminin hedefe ulaşması şüphesiz kaptanın başarısı olduğu gibi, ülkenizdeki ekonomik ve kalkınmanın başarısı da Başta Maliye Bakanımız Mehmet ŞİMŞEK bey olmak üzere ekonomiyi yöneten ekibin başarısıdır. Teşekkürler sayın Bakanım.
    Cevapla
  • Yazık 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu başarı hükümetimizin falan değildir. Bu başarı Türk halkının vatandaşlarının başarısıdır. En büyük gider olan akaryakıtı 2 senedir düştüğü oranda vatandaşa yansıtmak yerine vergi ve başka araçlarla vatandaşa birebir yansıtmazsan bu senin vatandaşının başarısı olur senin politikanla alakası yoktur.
    Cevapla
  • diriliş 8 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru bir tespit sizi tebrik ediyorum
    Cevapla