Asgaride zengin vergisi olmasın

Bin lira alan asgari ücretli, aralıkta yüzde 20'lik zengin vergisi ödüyor. Rakam bin 300'e çıktığında bu dilime 7'nci ayda geçecek.

Asgaride zengin vergisi olmasın
Asgaride zengin vergisi olmasın
GİRİŞ 15.11.2015 12:47 GÜNCELLEME 15.11.2015 12:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, "Artık zengin vergisi alınmasın" dedi

Asgari ücretin 1 Ocak'ta bin 300 liraya çıkacak olması bu gelir grubundan alınan gelir vergisini de gündeme getirdi. Asgari ücretli bin liralık maaşıyla aralıkta yüzde 20'lik vergi dilimine giriyor. Yıllık 12 bin liralık gelir elde edildiği için vergi matrahı yüzde 20'lik dilime yükseliyor. Asgari ücretin net bin 300 liraya çıkması ise bu gelir grubundaki 5.5 milyon çalışanın zengin vergisi olarak adlandırılan yüzde 20'lik vergi dilimine girmesini 7'nci aya çekiyor. Yani asgari ücretlinin gelir vergisi diliminde düzenleme yapılmazsa, bu zam da bir-iki yıl sonra eriyecek.

MÜSİAD DESTEKLEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun asgari ücretin artışı nedeniyle oluşan maliyeti iş dünyasıyla yarı yarıya paylaşma önerisine destek veren MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, işçiler lehine yeni bir öneriyi de gündeme getirdi. İşçi sendikalarının yıllardır söylediği ancak bir türlü gerçekleşmeyen asgari ücretlinin vergi dilimi düzenlemesinin yapılması gerektiğini söyleyen Olpak, hükümetin asgari ücreti artırmasının sosyal barışı sağlayacağını söyledi.

Ancak Olpak, bu artışın vergide doğuracağı sorunlara da dikkat çekti. Olpak, "Vergi dilimlerinin asgari ücretlerinin ikinci kademeye geçirilmeyecek şekilde düzenlenmesi lazım. Bin 300 liralık maaşla asgari ücretli 7'nci aydan sonra zengin vergisi denilen yüzde 20'lik ikinci dilime giriyor. Asgari ücretlinin bu dilime girmeyeceği bir düzenleme yapılması gerekli" dedi. Olpak, hükümetin ilave maliyet artışının paylaşılması konusundaki önerisinin kendilerinin yaptığı çözümle benzer olduğunu da vurguladı. Hükümet, dün ek maliyetin yarısının devlet tarafından 1 yıl süreyle üstlenilmesi önerisi yapmıştı. Nail Olpak da bunu destekleyen tarzda bir öneriyi Ankara'da yapılan toplantıda Başbakan'a arz ettiklerini söyledi. Olpak, yüzde 30'lık zammın 10'luk bölümünün zaten yapılacağını, iş dünyasının ek olarak verilen yüzde 20'lik bölümün getireceği maliyetin devletle paylaşılması gerektiğini söyledi. 

300 TL'LİK MALİYETİ PAYLAŞALIM

Olpak, "Paylaşılması gereken bölüm yüzde 20'lik kısım. Artış 450 lira ek maliyet geliyor. Bunun 150 lirasını zaten karşılayacaktık. 300 lira yarı yarıya ya da adaletli şekilde bölüşmek en doğrusu" dedi. Bu önerinin kayıt dışılığı ve işten çıkarmaları önleyeceğini vurgulayan Olpak, "Bugünlerde toplu işten çıkarmaların olacağı haberleri geliyor. Şirketler 31 Aralık'tan önce işten çıkarmayı düşünüyor. Maliyeti paylaşan öneri sorunu çözecek" dedi.

KIDEM TAZMİNATINI DA ARTIK ÇÖZMEK LAZIM

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, asgari ücretin artırılması çalışmalarının yapıldığı dönemde iş dünyasının en önemli risklerinden biri olan kıdem tazminatı konusunun da çözülmesi için bir fırsat doğduğunu söyledi. Asgari ücret artışının kıdem tazminatı yükünü ağırlaştıracağını söyleyen Olpak, "Kıdem tazminatını da çözmemiz lazım. Kazanılmış hakları koruyalım ama kıdem tazminatı sorununu çözelim. Çünkü bu kalem için işveren bir karşılık ayıramıyor. Çalışanların da yüzde 10'u kıdemini alabiliyor. Sendikalar da destek versin. İlave yük gelirse buna da razıyız. Ancak artık bu riski kaldırmamız lazım" diye konuştu.

KAYNAK: İBRAHİM ACAR- SABAH
YORUMLAR 4
  • of of 8 yıl önce Şikayet Et
    olsun olsun.zengine de fakir maaşı bağlansın:))
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    devletin işverene yükü çok fazla. işçi üzerinden vergiyi, sigortayı en az %50 indirim yapması lazım devletin. devlet zaten işverenden gelir vergisi alıyor. daha işçiden de alarak aslında elini işçinin cebine de atmış durumda oluyor. asgari ücret 1300 olsun çok değil, ama işçi üzerinden alınan vergi ve ssk prim ücreti düşürülsün.
    Cevapla
  • Abdullah Said 8 yıl önce Şikayet Et
    istanbul gibi büyük şehirlerde zaten gerçek asgari ücretli sayısı oranı çok değil. Ancak ücra ilçelerdeki işletmeler için bu ücret çok fazla gelebilir.
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ucret malesef patlayacak gibi..!! Ve bu ulkede isciye zam isten cikartma demek yillardir isci somuruldu yine bu duzen devam edecek gibi gorunuyor
    Cevapla