MÜSİAD El Gannuşi,’yi Ağırladı

MÜSİAD Tunus Nahda Partisi Lideri Lideri Raşid El Gannuşi,’yi Ağırladı

MÜSİAD El Gannuşi,’yi Ağırladı
MÜSİAD El Gannuşi,’yi Ağırladı
GİRİŞ 05.11.2015 16:36 GÜNCELLEME 05.11.2015 16:36

Tunus Nahda Partisi Lideri Raşid El Gannuşi, “Ortadoğu’da ki seçimler bir diktatör seçmeye yönelik yapılırken, Türkiye’de yapılan seçim gerçekten bir Cumhurbaşkanı seçmeye yönelik yapıldı” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Eğitim ve Kültür Komisyonu tarafından düzenlenen "Oku, Dinle ve Yaşa" etkinliği kapsamında, Tunus Nahda Partisi Lideri Raşid El Gannuşi, İslam dünyasının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Programa, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, Tunus Nahda Partisi Lideri Raşid El Gannuşi, Tunus Tarım ve Yatırım Eski Bakanı Riadh Bettayeb, ENAMA İş Adamları Derneği Başkanı OMAR Belkhira ve davetliler katıldı.

Programa açılış konuşması yapan MÜSİAD Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Dr. Halim Aydın, “Âlimler, Nebilerin varisidirler. Bugün o varislerden birini misafir ediyoruz. Biz Eğitim ve Kültür Komisyonu olarak, ulusal ve uluslararası entelektüel yazar, kanaat önderlerinin yazmış olduğu önemli kitapları üyelerimizin istekleri doğrultusunda dağıtıp okumalarını sağlayıp daha sonra müellifi ve muhatabını bir araya getirerek yazarının mesajını doğru anlayıp anlamadığımız konusunda söyleşiler düzenliyoruz. Bu programda bunlardan birisidir” dedi.

‘Gannuşi Günümüz Dünya Siyaseti Açısından Önemli Bir İsim’

Tunus Nahda Hareketi’nin Lideri Raşid El Gannuşi'yi ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Gannuşi'nin hem Türkiye'de, hem de günümüz dünya siyasetinde oldukça yakından tanınan değerli bir isim olduğunu söyledi. Olpak, Gannuşi'nin uzun yıllar, fikri ve siyasi anlamda verdiği mücadele ve gösterdiği kararlılığın, partisi ile ülkesinin geldiği konumun önemli örnekler içerdiğini vurguladı. Gannuşi'yi, Tunus'ta ziyaret ettiğine değinen Olpak, ”Daha sonra, 2 defa Türkiye'de, kısa da olsa görüşme imkanımız oldu. Son görüşmemizde, davetimizi kırmayıp, dün akşam, Tunus'tan buraya, MÜSİAD'ın programı için geldiler. Hem kendilerine, hem de birlikte gelen dostları ve çalışma arkadaşlarına, huzurlarınızda özellikle teşekkür ediyorum" diye konuştu.

‘Milletimizin Tercihini Değerli Buluyoruz’

Seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler de yapan Olpak, “Milletimiz, 5 aylık belirsiz dönemi ve uzlaşmaz görüntü veren siyaset anlayışını reddetmiştir. Milletimizin bu tercihini değerli buluyoruz. İş dünyasının önünün açılması, sosyal hayatta ve demokratik açılımlarda reformların devamı, daha hızlı ve adil işleyen bir hukuk devleti yolunda, birlikte üreteceğimiz sinerjinin de, tekrar yakalandığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Hükümetten Beklentilerimizi Basın Yoluyla Kamuoyuyla Paylaşacağız’

Seçim sonuçlarının Türkiye'deki huzur, güven ve pozitif istikrar ortamının devam edeceğine olan inançları da perçinlediğini aktaran Olpak, “MÜSİAD olarak, yeni hükümetten beklenti ve önerilerimizi, zamanı gelince, hem yetkililerimize ileteceğiz, hem de basın yoluyla kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

‘Kitabımı 25 Yıl Önce Hapishanede Yazdım’

Söyleşisine kitabıyla hakkında bilgi vererek başlayan Gannuşi, 25 yıl önce hapishanede yazdığı bu kitabı saldırıya uğradığı için bastıramadığını ve Tunus’ta dağıtamadığını belirtti. Hakikat ’in kendini her zaman ortaya çıkaracağını söyleyen Gannuşi, hakikatin gizlenemeyeceğini; gizleneninde her zaman aşağılarda kalan yalan ve saldırganlık olduğun beyan etti.

MÜSİAD’ın aslında ekonomik bir denek olmadığını ifade eden Gannuşi, “Hedeflerinin tam tersine sosyal alanda da birçok faaliyeti olduğu için bunun aksini ispatlamış vaziyette. MÜSİAD harcanan paranın bir amaca, adalet kapsayan bir amaç için harcanması gerektiğini göstermiş oldu. MÜSİAD fikre, entelektüelliğe ve kamusal özgürlüklere tıpkı kitabımdaki gibi, gerçekten önem veriyor” dedi.

‘Ekonomi İnsanların Hizmetine Harcanmalıdır’

Ekonominin sadece ülke için ‘ekonomi’ olarak algılanmaması gerektiğini ifade eden Gannuşi, “Ekonomi insanların hizmetine harcanmalıdır. Bir ülkenin ekonomisi sadece bir ülkenin kalkınması için değil, fakirlere dağıtılması ev muhtaç insanlara dağıtılması içinde gereklidir. Namaz bir ruhun gıdasıysa, ekonomide insanların gıdası olarak harcanmalıdır, fakat İslam’ın asıl anlamlarını reddetmeden kullanılmalıdır. Demokrasi gerekleri de bunu gerektirir” diye konuştu.

‘Pazar Günü Yapılan Seçimler Tüm Bölgeyi Etkiledi’

Türkiye’nin, Pazar günü yapılan son seçimde, o günün Allah’ın bir günü, İslam’ın bir günü, demokrasinin bir günü, olduğunu anlattığını söyleyen Gannuşi, “Bu sadece Türkiye’yi etkileyen bir gün değil, tüm bölgeyi etkileyen bir gündü. Türkiye’nin strateji olarak Ortadoğu’daki duruşu, konumu bütün bölgeyi etkileyen bir konumdu” şeklinde konuştu.

‘Ortadoğu’daki Seçimler Diktatör Seçmeye Yönelik Yapılıyor’

Adalet ve Kalkınma Partisine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Doktor Ahmet Davutoğlu’na, Türkiye’ye bütün olarak büyük bir saldırı ve algı operasyonları olduğunu vurgulayan Gannuşi konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Türkiye bunun farkına vardı. Diktatörlüğe karşı özellikle siz biliyorsunuz; Ortadoğu’da ki seçimler bir diktatör seçmeye yönelik yapılırken Türkiye’de yapılan seçim gerçekten bir Cumhurbaşkanı seçmeye yönelik yapılan seçimdi. Şimdi karşılaştırma yaptığımızda Ortadoğu’da gelen diktatörlerle Türkiye’de başa gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimle gelmişken aradaki fark çok barizdi. Bu çok açık bir mesaj vermekte Recep Tayyip Erdoğan demokrasiye bağlı bir adam olmakla beraber seçimlere son derece saygılı olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Dolayısıyla da Türk milleti kendisini ve partisini ödüllendirdi. Türk lirasının da bu seçimden sonra tekrar kıymet ve değer kazandığını gördünüz. Böylece geçen seçimlerden sonra muhalefet partilerinin bir sonuca varamaması sürekli şart koşması koalisyon kurması için kendisine bu şartları yüksek görmesi ve asla çözüme yaklaşmamasını Türk halkıda görmüş oldu. Biz Arap ülkeleri olarak Pazar günü çok büyük bir sevincimiz vardı. Arap Baharı yaşayan ülkeler rahat bir nefes aldı. Türkiye aslında mülteci insanlar için açtığı kucağı sadece Suriyeliler için söylemiyorum; Mısır’da, Irak’ta, Libya’da, Filistin’de herkes sevindi, rahat bir nefes aldı Pazar günü. Adalet ve Kalkınma partisi değil tüm Türk halkı kazandı. Türk milletinin kazanmasıyla tüm Arap ülkeleri de kazandı, çok tebrik ediyorum sizleri.”

‘Türkiye İslam’ı ve Laikliği Aynı Anda Koruyabiliyor’

Türkiye'nin İslam'ı ve laikliği aynı anda koruyabildiğini belirten Gannuşi, özgürlüklerin bir arada yaşayabileceğini kaydetti. Türkiye'nin Arap ülkelerinde rol model olduğunu yineleyen Gannuşi, “Türkiye'deki laik bir anayasa, İslami bir anayasa olmasa bile İslam'ın rahatça yaşanabildiği bir anayasa var. Özgürlük sizce de bu değil midir? Türkiye'deki demokrasi zaferi umuyorum ki diğer Müslüman ülkeler için de umut ışığı olur” diye konuştu.

‘DAEŞ, İstişare Kültüründen Uzak Barbar Bir Topluluk’

DAEŞ'in istişare kültüründen uzak barbar bir topluluk olduğuna dikkat çeken Gannuşi, “Peygamber Efendimiz ‘in (SAV) Uhud Savaşı'nda demokrasi gereği, çevresindekilerin etkisiyle savaşa çıktığını biliyoruz. İslam demokrasidir… Sözde İslam'ı temsil ettiğini söyleyen DAEŞ'in, şura kültüründen uzak, tek kişinin diğerlerini yönettiği bir yapı olduğunu görüyoruz, bunun İslam'la hiçbir alakası yok” dedi.

‘Arap Baharı Duraksadı’

Arap Baharının gelişiminin bir süre duraksadığını söyleyen Gannuşi, Arap ülkelerinde seçimlere katılımın çok düşük olduğunu söyledi. Gannuşi, “Mısır'daki devrim de Arap ülkelerindeki bahar da bitmedi. Mekke'deki putların yıkıldığı gibi, Arap ülkelerindeki tek yönetimler de yıkılacak Allah'ın izniyle. Demokrasiyi biz sadece belli gruplar için değil tüm toplum için istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Program, MÜSİAD Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Halim Aydın’ın yaptığı teşekkür eden konuşmasının ardından, MÜSİAD yöneticileri Gannuşi'ye çeşitli hediyeler takdim etmesiyle son buldu.