Bakan Alaboyun'dan bor madeni açıklaması

Bakan Ali Rıza Alaboyun, bor madeninin kullanım alanları ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakan Alaboyun'dan bor madeni açıklaması
Bakan Alaboyun'dan bor madeni açıklaması
GİRİŞ 22.10.2015 12:13 GÜNCELLEME 22.10.2015 12:14
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, bor madeninin kullanım alanları ve sektörlere yaptığı katkılarla ilgili gazetecileri bilgilendirdi.

BOR REZERVLERİNİN YÜZDE 73'Ü TÜRKİYE'DE

Dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73'ünün Türkiye'de olduğunu hatırlatan Alaboyun, bor madeni ile ilgili Türkiye'de birçok çalışma yapıldığını ve bu çalışmalarla ilgili vatandaşların bilgilendirilmesinde fayda gördüğünü aktardı.

BOR KARBÜRÜNDEN ELDE EDİLEN ZIRH MALZEMESİ

"Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile çalışmalarımız mevcut. Savunma amaçlı kullanılan zırh yeleklerin içindeki plakaların yüzde 100 üretiminin Türkiye'de sağlanması için çalışıyoruz. Bor karbürden elde edilen zırh malzemesi, çeliğe göre yüzde 70 daha hafif. Bir taraftan can güvenliğini sağlamamız lazım, bir taraftan da polisimizin askerimizin hareketliliğini artırıyor olmamız gerekiyor. Böyle bir zırh Türkiye'de üretiliyor. Dışarıdan böyle bir teknoloji için 'know-how' vermiyorlar. Arkadaşlarımız yoğun çaba içerisinde bu zırhların teknolojisini kendileri geliştirdiler."

ARAÇ VE HELİKOPTERLERDE KULLANIM

Üretilen zırhların aynı zamanda araçlarda ve helikopterlerde de kullanıldığını dile getiren Alaboyun, "Bu teknoloji geliştikçe zırhlı araçlarımızdaki kaplama teknolojisi de kendiliğinden gelişecek. İnşallah terörle mücadelede daha ileri adımlar atacağız"ifadelerini kullandı.

Alaboyun, bor madeninin pek çok sektörde kullanıldığına işaret ederek, "Amacımız bor madenimizi mümkün olduğu kadar uç ürüne yönlendirmek. Bunu yapabilirsek uç ürünlerde, ülkemizde de belki bora dayalı, bor kullanım oranını belli bir oranda tutmak şartıyla bir endüstri organize bölgesi kurulmasını da desteklemek istiyoruz. Bu tür ürünleri savunma ve güvenlikle ilgili sorunlarımız ortaya çıkınca üretelim istedik. Bunlar daha önce ithal ediliyordu" diye konuştu.

BOR MADENİNİN KULLANIM ALANLARI

Bor madeni, Türkiye'de borlu süper iletken malzemeler, bor zenginleştirme makinesi, borlu insansız hava araçları (İHA) ile yakında zamanda tamamlanacak olan borlu araç ve borlu balata ile seramik zırhların üretiminde kullanılıyor.

YORUMLAR 35
  • enver 8 yıl önce Şikayet Et
    vergi.vermek.vatandaşlık.görevidir.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    eti matik kullandınızmı arkadaşlar.borlu deterjanımız. tavsiye ederiz.
    Cevapla
  • doğru 8 yıl önce Şikayet Et
    geçti bor un pazarı sür eşeğini Niğde ye...bor bizde olsa ne olur...vergi vergi vergi...halk çeker yine bu yükü...
    Cevapla
  • gerçek dogru 8 yıl önce Şikayet Et
    vergi vermek zoruna gidiyorsa git başka ülkede yaşa, vergiler olmasa bunca yatırım nasıl olacak bu ülkede,gercek vatansever devlete verdıgı vergıyı söz konus yapmaz....
    Cevapla
  • ismail 8 yıl önce Şikayet Et
    en çok bizdeyse altın gibi maden olsa bile toz toprak değerinde kalır öteye geçirmezler
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    o zaman dış ülkelere ihracını yapmayalım kendimiz üretelim ve teknolojimizi geliştirelim önemli bir maden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle