Şimşek: 3'üncü bir seçime gitmemeliyiz

En idealinin tek başına AK Parti iktidarı olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, 3'üncü bir seçime gitmenin de doğru olmadığını belirtti.

Şimşek: 3'üncü bir seçime gitmemeliyiz
Şimşek: 3'üncü bir seçime gitmemeliyiz
GİRİŞ 09.10.2015 13:15 GÜNCELLEME 09.10.2015 13:15

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Son dönemde Türkiye'nin algısı kötüleşti ama gerçek o kadar değil. Temeller hala iyi, dinamizm hala var ve Türkiye, bunu döndürebilir" dedi.

Şimşek, Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Maliye Bakanı Şimşek, bir başka soru üzerine, son dönemlerde Türkiye'ye ilişkin olumsuz algıya dikkati çekerek, "1990'lı yılların sonundaki Türkiye algısı da kötüydü, gerçekte de kötüydü. 2007-2008'e doğru bizim algımız iyileşti. Neden? Reformlarla beklenti kanallarında inanılmaz bir iyileşme oldu. Son dönemde Türkiye'nin algısı kötüleşti ama gerçek o kadar değil. Temeller hala iyi, dinamizm hala var ve Türkiye, bunu döndürebilir" şeklinde konuştu.


EN İDEALİ AK PARTİ

25 öncelikli dönüşüm programı kapsamındaki eylemlerin yüzde 60-65'nin 2-3 yıl içinde uygulanmaya konulması halinde Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışacağını vurgulayan Şimşek, "Bunun için güçlü bir hükümet lazım. Tek başına, uyum sorunu olmayan, zaman zaman krizler yaşamayacak tek başına bir hükümet en idealidir" diye konuştu.

3 SEÇİME GİDİLMEMELİ

Türkiye'nin 3'üncü bir seçime gitmesinin doğru olmadığını ifade eden Şimşek, bir uzlaşma zemininin bulunmasının önemine dikkati çekti. Reformlar konusunda uzlaşılması gerektiğini anlatan Şimşek, "Çünkü öbür türlü, durumu idare eden bir şeydir. O, çalışmaz, yürümez ve Türkiye bu sıkıntıları aşmaz. Reformlar üzerine uzlaşacak güçlü bir hükümet... İdeali tek başına bir AK Parti hükümetidir. Çünkü biz, bu reformları hazırladık, tecrübemiz, inandırıcılığımız, kredibilitemiz hala var" değerlendirmesinde bulundu.

2016'YA İLİŞKİN UMUTSUZ DEĞİLİM

Şimşek, 2016 yılına dair öngörüleriyle ilgili soruya, seçimin güçlü bir hükümet kurmaya elverişli olduğu varsayımıyla büyümenin bir miktar daha iyileşeceğini, bu sene yüzde 3 civarındaysa gelecek yıl yüzde 4'e çıkabileceğini söyledi. Şimşek, beklentilerin iyileşeceğine ve bu beklentilerin iyileşmesi yoluyla da büyümenin kısmen özel sektör yatırımlarıyla daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde gidebileceğine inandığını bildirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti seçim beyannamesinde sadece asgari ücreti veya emekli maaşını değil, birçok şeyi açıkladığını, en önemli konulardan kamu maliyesinde tüm reformların sıralandığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Ben, 2016'ya ilişkin umutsuz değilim. Petrol fiyatları da emtia fiyatları da nispeten düşük kalırsa bizim bu seneki bir de çevremizdeki etki ilk şok, büyük şok olur. Etki çok daha dramatik olur. Zaman içinde buna uyum sağlar. Tekrar Rusya'da veya Ortadoğu'da tekrar dipten sonra çıkış başlar, yeni fiyatlara göre yeni bir denge veya dengesizlik oluşur. Çünkü 2014'te şok başladı."

ASGARİ ÜCRET

Şimşek, "Asgari ücrette bin 300 lira sözünüz var, net ücretten mi bahsediyorsunuz? İşverenin üzerindeki yükleri azaltacak mısınız? Yoksa doğrudan yük, işverenin üzerinde mi kalacak?" sorusuna, ana muhalefetin asgari ücreti vergi dışı bırakacağını söylemesinin anlamlı olmadığını, zaten bunu vergi dışı bıraktıklarını bildirdi.

Türkiye'de bu sene yaklaşık 400 milyar lira vergi toplandığını, bunun 2,7 milyar lirasının yani yüzde 0,5 civarındaki kısmın asgari ücrette gelir verisi olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

CHP BU İŞİN REKLAMINI İYİ YAPTI

"CHP, bu işin reklamını iyi yaptı, yapıyor. CHP'nin önerisinin işveren üzerindeki yükü çok çok daha büyük ölçekte, biz bunların hesabını teker teker döktük. Bakın hala kaynağını açıklamadılar çünkü hala tedbirlerinin ne anlama geldiğini ya çok iyi analiz etmiyorlar ya da saklıyorlar. Asgari ücreti bin 300 liraya dahi çıkarsanız ve orada asgari ücretin gelir vergisini kaldırırsanız mesele asgari ücretten aldığınız 2,7 milyar lira değil, asgari geçim indiriminin yükselmesiyle bütün çalışanlardan almayacağımız vergi 10-11 milyar lira... hesapladık. Siz bunu bin 500 liraya çıkartırsanız, bu, katlanıyor. 'Onların vaatleri popülisttir, 150-180 milyar lira yük getirecek' dediğim zaman, kuruşu kuruşuna onların ifadelerinin sayısallaştırılmasıdır."