Özdebir: Çarklar dönüyor ama tahsilat yok

ASO Başkanı Özdebir "Sanayide çarklar dönüyor. Moralleri bozan tek şey tahsilat konusunda yaşanan sıkıntılar" dedi

Özdebir: Çarklar dönüyor ama tahsilat yok
Özdebir: Çarklar dönüyor ama tahsilat yok
GİRİŞ 08.10.2015 14:30 GÜNCELLEME 08.10.2015 14:30

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ağustosta yıllık bazda yüzde 7,2 artan sanayi üretiminin kendi beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, "Sanayide çarklar dönüyor. Moralleri bozan tek şey tahsilat konusunda yaşanan sıkıntılar" dedi.

Özdebir, yaptığı açıklamada, ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

Aylık bazda gerçekleşen yüzde 2,9 artışın beklentisi dahilinde olduğunu dile getiren Özdebir, "Yıllık yüzde 7,2'lik artış benim de beklentimin üzerinde. Veriler, insanların iş yapabildiğini gösteriyor. Sanayide çarklar dönüyor. Moralleri bozan tek şey tahsilat konusunda yaşanan sıkıntılar" diye konuştu.

Sanayide üretim artışını değerlendirirken geçen yılki stok değişim oranlarına da bakılması gerektiğini ifade eden Özdebir, stok değişim oranlarının bu yıl, geçen yıldan farklı olarak pozitif yönde ilerlediğini kaydetti. Özdebir, sanayi üretiminin siyasi belirsizlik, jeopolitik riskler gibi sıkıntıların olduğu bir ortamda artmasın da önemine işaret etti.

"İç pazarımızı kıskançlıkla gözetmeliyiz"

İhracatın gerilediği bir ortamda sanayi üretiminin artmasını yorumlayan Özdebir, "İhracatta miktar bazında bir azalma yok, sadece kur etkisi var. Burada bir nokta önemli. Bizim katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım. Mevcut ürün gamında rakibimiz çok fazla. Ayrıca ihracatı daha ileriye taşımak adına verimliliği de artırmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi üretimindeki artışa iç talebin katkısına da değinen Özdebir, "İç pazar Türkiye için çok önemli. İç pazarı canlı tutmak dışa bağımlılığımızı azaltır. Kurların artması ile iç pazar ithal ürünlere göre daha avantajlı hale geldi. Bu avantajımızı iyi korumamız gerekiyor. İç pazarımızı yabancı mallara karşı kıskançlıkla gözetmemiz önemli. Piyasa denetim mekanizmaları ile standartlara uymayan ithal mallar elenmeli" ifadelerini kullandı.

Özdebir, sanayi üretimindeki artışın büyümeye etkisi ile ilgili olarak da bu yıl büyümenin yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesini beklediğini ve önümüzdeki aylarda ihracatın da ivme kazanmasını öngördüğünü sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA