Türkiye'den 5 milyar dolarlık çıkarma

Türkiye ve Katar savunma sanayiinin devlerini buluşturacak olan 'High Tech Port by MÜSİAD Qatar'a Türkiye'den 67 firma katılıyor.

Türkiye'den 5 milyar dolarlık çıkarma
Türkiye'den 5 milyar dolarlık çıkarma
GİRİŞ 30.09.2015 07:42 GÜNCELLEME 30.09.2015 09:29
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Şirketler en yeni teknoloji ürünlerini dünya vitrinine ilk defa çıkaracağı dev fuarda, BMC yedi savunma aracını sergileyecek. Fuarın iki ülke arasındaki yatırımlara önemli etkilerde bulunması bekleniyor.

TÜRK ve Katar savunma sanayisinin devleri, High Tech Port by MÜSİAD Qatar, 6-8 Ekim tarihlerinde Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde bir araya gelecek. Bu yıl 19'uncusu düzenlenecek Uluslararası İş Forumu'na (International Business Forum-IBF) ilişkin bilgi vermek amacıyla MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Katar’ın üst düzey yetkilileri Çırağan Sarayı'nda bir araya geldiler. 

MİLLİ UÇAK DA FUARDA

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Savunma Sanayii, Havacılık ve Uzay, Deniz Sistemleri, IT ve Mühendislik alanlarını kapsayan fuara Türkiye’den BMC, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan ve THY Teknik başta olmak üzere 67 firma katılacağını ifade etti. En yeni teknoloji ürünlerini dünya vitrinine ilk defa çıkaracak olan şirketlerden BMC de 7 büyük savunma aracını fuarda sergileyecek. Ayrıca Türkiye’nin ilk bölgesel jet uçağı TRJet Ortadoğu’da ilk kez görücüye çıkacak. 

BMC İYİ BİR ROL MODEL 

Türkiye ve Katar’ın stratejik ortaklığı için BMC’nin çok iyi bir rol model olduğuna dikkat çeken Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstriyel Komite Başkan Yardımcısı Mohammed K. Al-Kuwari, “BMC Yönetim Kurulu Üyesi olarak söylüyorum ki Katar Savunma Bakanlığı BMC ile birlikte fuarda yer almaktan mutluluk duyuyor. Türkiye ile Katar bir pazar değil stratejik ortaklardır” dedi. 

ERDOĞAN KATILIYOR

Türk savunma sanayisinin önemli projelere imza atmasının beklendiği fuar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin himayelerinde gerçekleşecek.

Türkiye ikinci ülkemiz

"Türkiye bizim ikinci ülkemiz” diyerek söze başlayan Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo, "Fuarı bizim için çok önemli. Fuarda Türk ve Katar ekonomisine destek sağlayan ve iki ülkenin önemli işadamlarının katılacağı bir iş forumu düzenleyeceğiz. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler son 10 yılda 50 kat arttı. Bu tür projelerin de desteğiyle önümüzdeki 10 yılda ticari ilişkimizin 200 kat artacağını düşünüyoruz" dedi.

Savunmada kilogram hesabı

High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt "Savunmada geçen yıl 25-30 dolar bandında kilogram (kg) başı ihracat yapıldı. Atak helikopterinin kg başı ihracatı 10 bin dolar. Milli uydunun kg başı ihracatı 100 bin dolar. Bu rakamlar Türkiye'nin yakın gelecekteki sıçramasının temel taşları” dedi. 

5 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ BEKLENİYOR

HIgh Tech Port by MÜSİAD'ın ikincisini devlet yetkilileriyle yaptıkları istişareler sonucu Katar'da yapmaya karar verdiklerini kaydeden Olpak, "Fuar, tarihsel bağlarımızın kuvvetlendirdiği geçmişimizle, iki ülke arasındaki geleceğe güçlü iş birlikleriyle bakacağımız yeni bir başlangıç olacaktır” dedi. Nail Olpak, fuarla ilgili hedefleri doğrultusunda 10 yıllık bir süreçte 5 milyar dolarlık hacim yaratılmasını beklediklerini de söyledi. Olpak ayrıca Katar ile Türkiye’nin, ileri ve stratejik sektörlerde yapacakları iş birlikleriyle, küresel birer güç, tarihi birer ortak olacağının altını çizdi. 

Yatırımlar artacak

ICT Katar Bakanlığı olarak çok sayıda alt yüklenici ve kamu yöneticileriyle fuarda olacaklarını belirten ICT Qatar Müsteşar Yardımcısı Hassan Al Sayyed, “Katar'da potansiyel büyük. Türk firmaları Katar’da iş yapmaya bekliyoruz” dedi. Katar İşadamları Derneği Genel Müdür Yardımcısı Sarah Abdallah ise "Türkiye’de Katarlı yatırımcılar için önemli teşvikler var ve bu bizim ticari ilişkilerimizi güçlendiriyor. Yatırımlarımızın karşılıklı olarak artaca" diye konuştu.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 9
  • malazgirt 8 yıl önce Şikayet Et
    şu bmc ,nin ,bir müslümanın eline geçmesi ,15 yıldır yapılan en güzel iştir
    Cevapla
  • Gelecek 8 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallak inşaallah.ülkemiz bende bizimle beraber hareket eden kardeşlerimiz.sizleri seviyoruz.rabbim yollarınızı açsın inşaallah.allah un izniyle ülkemizde istikrarlı sağlarız inşaallah.bir on sene sonra ülkemiz gerçekten dünyada hak ettiği yere oturacaktır.fikirlerimizle,çalışmalarımızla,oylarımızla ülkemize destek olalım.ülkemizin önünü açalım.ülkemizin gelişmesinden bunca rahatsız olanlar,çalışkan liderlerine saldırmaktalar.milli olmayan bu saldırılara karşı uyanık olalım.bir örnek.20 bin km yakın duble yol yapıldı.ama milli olmayanlar 5 bin km yapıldı.yolları 4 defa söküp tekrar yapmışlar.20 km böyle olmuş.böyle yalanlar uyduruyorlar.
    Cevapla
  • MURAT 8 yıl önce Şikayet Et
    işte MÜSİAD farkı ...ha bu ülkede birde TÜSİAD vardı...........
    Cevapla
  • Veli 8 yıl önce Şikayet Et
    Azcık aynaya bak aynaya gerçek orda.
    Cevapla
  • Gardas 8 yıl önce Şikayet Et
    katar hem dost hem müttefik hemde müslüman kardesimizdir ALLAH razi olsun demek sadik araplarda var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle