"Stoklar tükendi mal gönderin"

Terör olayları Türkiye’yi etkilediği kadar komşularımızı da etkiledi. Stoklarının tükendiğini bildiren Irak "mal gönderin" çağrısı yapıyor.

"Stoklar tükendi mal gönderin"
"Stoklar tükendi mal gönderin"
GİRİŞ 14.09.2015 10:06 GÜNCELLEME 14.09.2015 10:06
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

SON dönemlerde yaşanan terör olayları Türkiye’yi etkilediği kadar komşularımızı da etkiledi. Özellikle gıdadan hazırgiyime kadar ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü Türkiye’den karşılayan Irak’tan, gıda ve giyim stoklarının bittiği yönünde açıklamalar geliyor.

Son dönemlerde birçok telefon aldığını ifade eden Müsiad Lojistik Sektör Kurul Başkanı ve DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanvekili Emin Taha, “Türkiye tarafından yaşanan olaylar sebebiyle yaklaşık 12 bin TIR, Irak tarafında kaldı.

Türkiye tarafında olan TIR’lar da Cizre’de yaşanan sokağa çıkma yasağı ve kapalı yollar sebebiyle yola çıkamadı. Bundan dolayı ticaret durma noktasına geldi. Irak tarafındaki işadamları ‘stoklarının bittiğini’ bizlere bildirdi” dedi.    

TIR’LAR GELMEYE BAŞLADI

Yaklaşan bayram öncesi Irak tarafının ihtiyaçlarını karşılamak için İran ve Çin’e yöneldiğine dikkat çeken Taha, “Türkiye’den karayolu ile mal gelmediği için özellikle hazırgiyim sektörü ürünlerini uçakla gönderdi.

Türk Havayoları ve Irak Havayolları’nın uçakları kullanıldı. Ancak maliyeti yüksek bir uygulama. O yüzden toplam ihtiyacın ancak yüzde 10’u bu şekilde Irak’a gönderildi. Bu da yeterli gelmiyor” diye konuştu.

Cizre’de sokağa çıkma yasağının kaldırılmasından itibaren Irak’ta bekleyen TIR’ların ülkeye giriş yapmaya başladığına dikkat çeken Taha, “Pazar akşamına kadar 12 bin TIR’ın 4 bini ülkeye giriş yapmış olacak. Gelecek hafta cuma gününe kadar TIR’ların tamamı Türkiye’ye gelmiş olur” ifadelerini kullandı.
 
GECELERİ PARKTA

Türk TIR şoförlerinin bölgede yolculuk yapmak istemediği yönündeki iddiaları sorduğumuz Taha, “Özellikle Batı bölgelerindeki şoförlerin gelmek istemediği doğru. Ancak gündüz saatlerinde yolculuk yapılabiliyor.

Gece TIR parklarında güvenlik sağlanabiliyor. Sıkıntı yaşayan firmalar varsa MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulunu yani bizleri aramalarını istiyoruz. Gerekirse gelecek TIR’ların bölgede kendi TIR’larımızla birlikte yolculuk yapmalarını sağlayacağız” şeklinde cevap verdi. 

KUŞ GRİBİNDEN SONRA TERÖR VURDU

IRAK’a giden yolların terör sebebiyle kapalı olmasından en çok etkilenen sektörlerden biri de tavukçuluk. Beyaz Et Sanayicileri Derneği Başkanı Sait Koca, “TIR’lar gelemediği için yükleme yapamıyoruz.

Türkiye’de kuş gribinin görülmesinin ardında Kuzey Irak ve Merkezi Irak hükümeti tavuk alımlarını durdurmuştu. 2 hafta önce her iki yönetim de Türkiye’den tavuk alımına başlayacaklarını açıkladı. Ancak şimdi de bölgeye gönderecek TIR bulamıyoruz” dedi. 

YORUMLAR 4
  • newlook 8 yıl önce Şikayet Et
    aynen tahir beye katılıyorum.
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    allah ın laneti kafirlerin üzerine olsun
    Cevapla
  • PKK Yakıyor 8 yıl önce Şikayet Et
    O köpekleri topraklarınızda beslemeyin o zaman. Adam olun az adam. Hain köpekler. Bu necip millet her zaman size iyilik yapar ama siz hep cinsinize münasip ya tepersiniz ya ısırırsınız. Adam olun, insan olunda o kahpe PKK ve diğer zımbırtıları topraklarınızda beslemeyin... Komşuymuş peeh
    Cevapla
  • Tahir 8 yıl önce Şikayet Et
    İşte pkk nın asıl yapmak istediği bu. Kuzey ırak ile Türkiye nin arasına tampon bölge oluşturup ticareti durdurmak. kedi kontrolüne almak. Cizre bu yüzden stratejik bir yer.
    Cevapla