Lira 16 yılın en uzun haftalık düşüşünü kaydetti

Seçimler öncesinde ülkede artan siyasi karışıklık, kötüleşen güvenlik şartları TL'ye 16 yılın en uzun haftalık düşüş serisini kaydetti.

Lira 16 yılın en uzun haftalık düşüşünü kaydetti
Lira 16 yılın en uzun haftalık düşüşünü kaydetti
GİRİŞ 12.09.2015 09:28 GÜNCELLEME 12.09.2015 09:35
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türk lirası 16 yılın en uzun haftalık düşüşünü kaydederken, bazı analistler para biriminde sınırlı bir toparlanma görülebileceğini söylüyor

Kasım'da yapılacak seçimler öncesinde ülkede artan siyasi karışıklığın, kötüleşen güvenlik şartlarının etkisini daha da şiddetlendirmesiyle Türk lirası 16 yılın en uzun haftalık düşüş serisini kaydetti. 

Sekizinci hafta üst üste düşüş kaydeden TL, yüzde 23'lük değer kaybıyla bu yıl 24 gelişen ülke para birimi arasında Brezilya realinden sonra en kötü performans gösteren ikinci para birimi oldu. Perşembe günü 3,0615 ile tarihi düşük seviyeye gerileyen para birimi, haftayı 3,0450 seviyelerinde kapattı.

 

Fed'in faiz artırım ihtimalinin de daha riskli varlıklara olan iştahı azaltmasıyla, yabancı yatırımcılar yıl başından bu yana Türk tahvil ve hisselerinde 6,88 milyar dolar satmıştı.

Seçimler öncesinde devlet ve PKK arasındaki gerilimin iyice tırmanması bu ay liranın "gereğinden fazla düşük" seviyelere inmesine sebep olurken, bazı analistler satışın abartılı olabileceğini belirtiyor. 

Rabobank döviz stratejisti Piotr Matys, "Türkiye'de siyasete ilişkin endişeler erken seçimden önce dinecek gibi görünmüyor ve liranın kayıplarını kısma ihtimalini azaltıyor" dedi. Matys, kurun muhtemelen 3 dolar seviyesi üzerinde tutunmayacağını ve "gereğinden fazla satış seviyelerinden kısa vadede bir düzeltme" görebileceğini söyledi.

KAYNAK: BUSİNESSHT
YORUMLAR 2
  • kkkk 8 yıl önce Şikayet Et
    Buna da kimse dur diyememektedir. Bu arada ekonomi sıkıntı çekmiş,kapanan ve batan şirket sayısı ise zirve yapmış durumda,kredi borcu ödeyemem seviyesi rekor kırmakta,ödenmeyen çek sayısı rekor kırmakta,takipteki kredi kartı rekor kırmakta asıl sebep doların tl yi ezmesidir. MB ise enflasyonun düşmesi ile her şeyin düzeleceğini söyleyerek masal okumaktadır.Enflasyon sonuç,10% luk TL kaybı 1,34 enflasyon oluşturmaktadır neden bunu hiç ağzına almıyor.Mili bir MB gereklidir.Bizi Londra ve kraliçeye bağlayacak MB başkanı istemiyoruz.
    Cevapla
  • kkkk 8 yıl önce Şikayet Et
    Soygun düzeninin en güzel soyma aleti parite oyunları. Milli geliri istedikleri zaman speküle ederek G20 nin bile dışına çıkma durumuna gelinmiştir. Bu hem dışarısı hemde içerideki baron ve maşaları ile bunu yapmaktadır. 5000 aile 78 milyonun geleceğini karartabilmektedir.
    Cevapla