Zeybekçi: Bu başarı 78 milyon halkımıza ait

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ikinci çeyrek büyümesindeki başarıya değindi. Zeybekçi "Bu başarı 78 milyon halkımıza aittir" dedi.

Zeybekçi: Bu başarı 78 milyon halkımıza ait
Zeybekçi: Bu başarı 78 milyon halkımıza ait
GİRİŞ 10.09.2015 14:20 GÜNCELLEME 10.09.2015 14:20
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yılın ikinci çeyreğinde yakalanan yüzde 3,8'lik büyümenin uzun yıllardır görülmeyen ölçüde zorlu bir küresel ekonomide başarıldığını belirtti.

Zeybekci, yaptığı açıklamada, 2. çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi.

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2. çeyrekte yüzde 3,8 gibi dünyada çok az ülkenin ulaşabildiği bir büyüme oranını yakaladığına işaret ederek, ekonomideki büyümenin güçlü şekilde sürdüğünü vurguladı. Zeybekci, gayrisafi yurt içi hasıla büyümesinin ilk çeyrek için yüzde 2,3'ten yüzde 2,5'e revize edildiğine değindi.

Büyüme verilerinin beklentileriyle uyumlu olduğunu ifade eden Zeybekci, "Birinci çeyrekte yüzde 2,5 büyüyen ekonomimiz, o dönemde piyasaları şaşırttığı gibi 2. çeyrekte de yakaladığı ivme ile piyasaları şaşırttı. Piyasaların, küresel gelişmelerin etkisinde kalarak biraz daha kötümser şekilde resme baktığını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Çeşitli defalar kamuoyunu bilgilendirici şekilde düzenlediğimiz toplantılarda beklentilerimizin 2. çeyrekten itibaren daha güçlü bir büyüme olduğunu belirtmiştik" diyen Zeybekci, büyümenin, yılın ilk yarısında iç piyasadaki tüketim kanalından desteklendiğini aktardı. Büyümenin bu yıl büyük ölçüde tüketimin olumlu katkısı ile yüksek çıkacağını dile getiren Zeybekci, "Nitekim 2. çeyrekte hanehalkı tüketim harcamalarının sabit fiyatlarla yüzde 5,6, kamu tüketim harcamalarının sabit fiyatlarla yüzde 7,2 arttığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, küresel ekonominin 2. çeyrekteki yavaşlamasına rağmen büyüme hızını artırabildiğini vurgulan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Kamuoyunun bilmesini isteriz ki yüzde 3,8'lik bir büyüme uzun yıllardır görülmeyen ölçüde zorlu bir küresel ekonomide başarılmıştır. Yanıbaşımızdaki en büyük ekonomik blok olan AB'nin ikinci çeyrek büyümesinin yüzde 0,4 olduğu, Çin'de sermaye piyasalarının sert bir deprem yaşadığı ve çevre ülkelerdeki siyasi gelişmelerin tüm bölge ekonomilerine olumsuz yansıdığı bir dönemde Türkiye, yüzde 3,8 gibi bir büyüme başarısı kaydetmiştir.

Hiç şüphesiz bu başarı, Türkiye ekonomisine güvenen iş dünyasından çiftçilerimize ve işçilerimize kadar, alın terini ortaya koyan 78 milyon halkımıza aittir.

İhracat küresel gelişmelerden dolayı, 2015 yılı başından itibaren büyümeye pozitif katkı sunamadı. Ancak önümüzdeki dönemde, ihracatın büyümeye katkı vermeye başlaması ile Türkiye'nin olması gereken yüzde 5'lerin üzerinde büyüme seviyesine doğru yöneleceğini söyleyebiliriz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • İbrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    bakanım millet sizin kıymetinizi anlamadı önümüzdeki secim chp-mhp koalisyonu olacak gibi ülkenin basına gecsin bakalım nasıl yönetecekler
    Cevapla
  • ferat aydan 8 yıl önce Şikayet Et
    Kişi başı yıllık gelir 15 günde 10500 USD den 7500 USDye düştü... Demek ki ülke ekonomisinde bir "nanet" yok.Bunun neresi başarı... Ülkede herşey yabancıların eline geçmiş,üretim-fabrika yok,işsizlik alımış başını gitmiş, sadece varsa yoksa inşaat... Hani 13 yılda hangi fabrikayı açmışlar. Bakan ın ülkeye değil, kendine hayrı dokunmuş, İstanbuldaki alıp-sattığı yalılara ve Denizlideki varlıklarına bakınca... Bunu siz de don-gömlek kalınca anlarsınız artık, eğer partiden "nema"lanmıyorsanız tabii...
    Cevapla
  • ferat aydan 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet başarı ve de masrafları 78 milyonun ama, neden ise kazancı hep akp lilerin... :)
    Cevapla
  • İbrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    sen 2001 krizini özledin heralde %7500 günlük faizi?
    Cevapla
  • serkan 8 yıl önce Şikayet Et
    buyumeden halk ne kadar nasiplendi batik millet batik
    Cevapla
  • serkan 8 yıl önce Şikayet Et
    anlasilan sizin isler yolunda bazan yorgan kisadir sizin ayak uzatmanizin onemi yoktur allah islerinizi bozmasin
    Cevapla
  • lüks yaşam 8 yıl önce Şikayet Et
    elde edip kredi çekip battıysa milleti biz mi kurtaracağız ayağını yorganına göre uzatsaydınız kardeşim.
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    nankörler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle