Hükümetten binlerce çalışana 1 Mayıs müjdesi

Hükümet binlerce taşeron işçisine 1 Mayıs'ta kadro sürprizine hazırlanıyor. İşçilerin uzun zamandır beklediği müjdeyi Başbakan verecek...

Hükümetten binlerce çalışana 1 Mayıs müjdesi
Hükümetten binlerce çalışana 1 Mayıs müjdesi
GİRİŞ 30.04.2015 09:52 GÜNCELLEME 30.04.2015 11:40
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Hükümet 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi taşeron işçileri sevindirecek müthiş bir çalışmayı açıklayacak. Söz konusu müjde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı Yol-İş Sendikası toplantısında açıklanacak ve kulislere sızan bilgilere göre bu müjde taşeron işçiye kadro şeklinde olacak. Ancak kadro uygulaması tüm taşeron işçileri kapsamayacak. Sadece kamuda çalışan taşeron işçiye verilecek kadro uygulamasında bir takım kriterler de aranacak...

1 YILDA CİDDİ ADIMLAR ATILDI

Yıllardır kadro umudu ile yatıp kalkan kamudaki taşeron işçilerin sorunlarının çözümüne yönelik bu zamana kadar pek çok çalışma gündeme geldi. Son 1 yılda ise söz konusu sorunun çözümüne yönelik çok ciddi adımlar atıldı ve yol katedildi.

5 AYRI DÜZENLEME

En son geçtiğimiz yaz Meclis'ten geçen '4857 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarı Taslağı' adı verilen düzenleme ile taşeron işçilerin bazı hakları koruma altına alınmıştı. 5 ayrı başlıkta gerçekleştirilen düzenleme ile Taşeron işçilere yıllık izin, kıdem tazminatı ve toplu sözleşme hakkı getirilirken, işçilerin maaşlarının düzenli ödenmesini sağlamak için ise denetim ve müdahele mekanizması geliştirilmişti. Yine aynı düzenleme kapsamında taşeron işçilerle yapılacak sözleşmelere de 3 yıllık olması şartı getirilmiş ve işçilerin her yıl işten atılma endişesi ortadan kaldırılmıştı.

4-5 AYDIR ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Bir anlamda taşeron meselesini yasal anlamda çözüme kavuşturmuş olan bu düzenleme sonrasında hükümet şimdi de 4-5 aydır üzerinde çalıştığı ve kamuda taşeron sorununu kökten bitirecek bir çalışmayı hayata geçiriyor.

ÇALIŞANLAR İKİYE AYRILACAK

Taşeron işçilerle ilgili yapılan çalışmada asıl işi yapanlar ile ikincil işleri (Yardımcı işleri) yapanlar farklı şekilde değerlendirilecek. Asıl işçi olduğu yargı kararıyla tespit edilen kamudaki taşeron işçilere kademeli olarak kadro yolu açılacak. Tabi kadroya geçiş sürecinde işçilerde bir takım kriterlerde aranacak.

KARGAŞA ORTADAN KALDIRILACAK

Yardımcı işler ile asıl işler arasında net bir ayrım olmadığı için yaşanan karmaşa geçtiğimiz aylarda yargıya intikal etmiş ve yargı birçok işçinin aslında asıl işte çalıştığına dair hüküm vermişti. Yapılan son düzenleme ile bu sorunun da ortadan kalldırılması planlanıyor.

BAKANLAR KURULU BELİRLEYECEK

Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Böylece artık hizmet alımı, asıl iş karışımı ortadan kalkmış olacak.

MÜJDEYİ BAŞBAKAN AÇIKLAYACAK

Yapılan çalışmayla ilgili ilk somut adım ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı Ankara Arena'da düzenlenecek Yol-İş Sendikası toplantısında atılacak. Yargıtay'ın ''asıl işverenin işçisi” kararını verdiği Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlükleri ve şube şefliklerinde çalışan ve sayıları 10 bine yaklaşan işçiye bu toplantıda kadro müjdesi verilecek. ( Kenan Biter / Haber7)

SENDİKADAN TÜM ÜYELERİNE DAVET MESAJI

Yol-İş Sendikası şubelere gönderdiği bir yazıylaa, 1 Mayıs günü kadroyla ilgili “müjde” verileceğini belirterek, tüm üyelerini Başbakan Davutoğlu’nun katılacağı toplantıya davet etti. Sendikadan şubelere gönderilen yazıda Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Mehmet Yolasığmazoğlu'nun imzaları yer aldı.



kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 21
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben 3 çocuk babasıyim 8.9 ayi çalışıyorum yine çıkartıyorlar ne evim var nede malim var sadece kirada oturuyorum Şimdi çıkar salar ben ne yapacam burada başbakanımızdan Bir de cumhurbaşkanlığından sesleniyo sizden başka hiç kimse bizi yokturrum ama sizin yardımlarınızı bekliyorum bize. Yardm edin
    Cevapla
  • adm mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben van ercis da oturuyorum şeker fabrikasından çalışıyorum ve sekiz dokuz ay çalışıyoruz yine bizi çıkartıyorlar bir de Üç tane çocuğum var ne evim yok kiradayim Şimdi ne yapacağım Sayın başbakanımızdan sayin Cumhurbaşkanı sesleniyorum bize yardm edin önce Allah'a güveniyorum sonra size güveniyorum
    Cevapla
  • erkan 8 yıl önce Şikayet Et
    15 yıldır belediyede taşeron olarak çalışıyorum her gelen kendi adamına kadro verdi gene öyle olacak
    Cevapla
  • ......... 8 yıl önce Şikayet Et
    orman ıscılerı ne olacak onlarada cozum
    Cevapla
  • said 8 yıl önce Şikayet Et
    Kamuda çalışan işçiler olarak ilk 2-3 ay normal maaş alıyoruz sonra yüzde 27 vergi dilimine takılıp maaşımız 500 ile 1000 tl.arası azalıyor,yapılan maaş zamları eriyip yüksek vergi ile bizden geri alıyorlar.yılbaşında aldığımız maaşımızı yıl sonunda da almak istiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle