Ukrayna da sisteme dahil edilecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezinin önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi

Ukrayna da sisteme dahil edilecek
Ukrayna da sisteme dahil edilecek
GİRİŞ 14.01.2015 14:58 GÜNCELLEME 14.01.2015 14:58
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezinin bölgede çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirterek, "Merkezimiz sadece Türkiye'ye hizmet vermiyor. İran, Irak, Afganistan ve Gürcistan'a hizmet veriyor, 2015'in ikinci yarısı itibariyle Ukrayna da sisteme dahil edilecek" dedi.

Elvan, Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezini ziyaret etti.

Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezinin bölgede çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini ifade eden Elvan, "Dünyanın herhangi bir yerinde Türk bayraklı bir geminin kazayla karşı karşıya kalması halinde ilk bilgiler, Bakanlık bünyesinde kurulan Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezine geliyor. Sadece Türkiye'ye hizmet vermiyor, çevredeki ülkelere de hizmet veriyor. Dünyanın herhangi bir bölgesindeki uçaklarımıza, Türk bayraklı gemilerimize de hizmet veriyor. Merkezimiz sadece Türkiye'ye hizmet vermiyor. İran, Irak, Afganistan ve Gürcistan'a hizmet veriyor, 2015'in ikinci yarısı itibariyle Ukrayna da sisteme dahil edilecek" diye konuştu.

Epirb cihazını eline alan Elvan, herhangi bir kaza anında cihazının uydu vasıtasıyla tüm bilgileri, Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezine gönderdiğini ifade etti.

Elvan, kazanın Ege, Akdeniz veya Karadeniz'de meydana gelmesi haline Sahil Güvenlik Komutanlığının harekete geçirildiğini, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün de destek verdiğini ifade ederek, söz konusu hadisenin İran veya Afganistan'da meydana gelmesi halinde ise yine ilk bilgilerin uydu aracılığıyla merkeze geldiğini ve ilgili ülkenin otoriteleriyle temasa geçilerek, kurtarma çalışmalarının başlatıldığını kaydetti.

Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezinin uydu sinyallerinin yanı sıra Otomatik Tanımlama Sistemi ile de bilgi aldığını bildiren Elvan, şöyle konuştu:

"Akdeniz'de, Karadeniz'de, Ege'nin büyük bir kısmında herhangi bir şekilde bir gemimizin başına bir iş gelmesi halinde örneğin gemideki bir kişinin hastalanması halinde veyahut anormal bir durum yaşanması halinde bilgiler merkezimize aktarılıyor. Bu merkezimiz bu sistem vasıtasıyla geminin nereden nereye gittiğini, geminin içinde ne bulunduğunu, ne taşıdığı, ne zaman nereden nereye hareket etmek için yola çıktığını, koordinatlarının ne olduğu gibi bilgiler otomatik tanımlama sistemimizden elde ediliyor. Bu bilgiler elde edildikten sonra Sahil Güvenlik ve diğer ilgili birimlerimiz hareketlendirilip, gerekli tedbiri almak üzere harekete geçiyorlar. Haydutlar tarafından gemi kaçırılması halinde de gemideki acil durum çağrısı veren butona basılmasıyla tüm bilgiler buraya geliyor. Merkezimiz uydudan temin ettiği koordinatlarla geminin yerini ve ne yapılması gerektiği konusunda ilgili ülkeleri ve kurumları harekete geçiriyor."

Elvan, deniz kirliliği konusunda da merkezin yükümlülüğünün olduğunu belirterek, herhangi bir gemi tarafından uyarı mesajı gelmesi halinde ilgili birimlerin harekete geçirildiğini anlattı.

Yunanistan'dan İtalya'ya doğru yol alırken Adriyatik Denizi'nde yanan "Norman Atlantic" adlı feribotla ile ilgili tüm koordinasyonun bu merkez tarafından yürütüldüğünü ifade eden Elvan, "Tüm bilgiler bu merkezimize aktı. Bu merkezimizden Dışişleri Bakanlığı ve kamuoyuyla bilgiler paylaşıldı. Herhangi bir kazanın meydana gelmesi halinde ilk bilgiler bu merkeze geliyor, buradan da ilgili birimlere bilgileri aktarıyoruz. Norman Atlantic'te iki vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 4 vatandaşımız halen bulunamadı. Arama çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Elvan, İskenderun Denbirport Limanı'nda saman balyası yüklü Retaj isimli Togo bayraklı gemide çıkan yangınla ilgili ekrana yansıyan bilgileri anlattı, İskenderun Liman Başkanı Ali Basut ile telefonla görüşerek bilgi aldı.

YORUMLAR 1
  • kerim 9 yıl önce Şikayet Et
    katiliyorum destekliyorum
    Cevapla