Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı ile görüştü

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı Peny Pritzker ile görüştü.

Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı ile görüştü
Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı ile görüştü
GİRİŞ 02.10.2014 16:02 GÜNCELLEME 02.10.2014 16:12

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türk ürünlerinde, özellikle petrol ve doğalgaz taşımacılığında kullanılan çelik borulara Amerika'nın anti-damping soruşturması sonucu koymuş olduğu vergiden duyduğumuz rahatsızlığı belirttik. Karşı önlemler aldığımızı, karşı adımlar attığımızı ve atmaya devam edeceğimizi söyledik" dedi.

ABD Ticaret Bakanı Peny Pritzker ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen Zeybekci, görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zeybekci, toplantıda genelde politika, savunma ve Türkiye'nin jeostratejik konumunun yer aldığı konuların konuşulduğunu ifade ederek, ticari konuların, ekonomik menfaatlerin de dile getirildiğini bildirdi.

Türkiye olarak bugüne kadar gelinen süreçten sonra stratejik ortaklığın yanı sıra ekonomik anlamda bir kademe değişikliğine gidilmesi gerektiğinin altını çizdiklerini ifade eden Zeybekci, bütün diğer ortaklıkların ekonomik bir ortaklık zemini üzerine inşa edilmesi gerektiğini aktardıklarını anlattı.

Zeybekci, ekonomik ortaklık konusunda böyle bir irade varken anti-damping soruşturmalarının bu ilişkilere pek yakışmadığını ifade ederek, anti-damping soruşturmaları ile ilgili atılan her adımın, Türkiye'yi karşı önlem alma gibi bir zorunluluğa getirdiğini kaydetti.

Türk ürünlerinde, özellikle petrol ve doğalgaz taşımacılığında kullanılan çelik borulara Amerika'nın anti-damping soruşturması sonucu koymuş olduğu vergiden duydukları rahatsızlığı dile getirdiklerini belirten Zeybekci, "Karşı önlemler aldığımızı, karşı adımlar attığımızı ve atmaya devam edeceğimizi söyledik" dedi.

En önemli konulardan birisinin de Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmeleri olduğunu belirten Zeybekci, şöyle konuştu:

"TTIP görüşmeleri bittiğinde, bu anlaşma uygulamaya girdiğinde, 'eğer Türkiye orada değilse, Türkiye eş zamanlı şekilde TTIP'nin eşit bir ortağı değil veya eş zamanlı bir ticaret anlaşması bitirememişse, Türkiye'nin Gümrük Birliğini sürdürmesi imkansız hale gelir, bu ortaklık anlayışının tersine hareketler yapmak zorunda kalabilir. Türkiye önlemler almak zorunda kalabilir' diye her iki taraf da tespit ederek, konuştuk ve bunların olmaması yönünde ikimiz de ahitleştik. Türkiye, TTIP ve Gümrük Birliği ile bu düzenlemeleri 'yapamazsa, olmazsa' gibi bir durumu alternatifler içerisinde görmüyoruz. Dünyanın yeni çizilen ekonomik haritası içerisinde, Türkiye bu organizasyonlar içerisinde yer alacak. Bununla ilgili gereği neyse sonuna kadar yapılacak. Dostlarımızdan ve müttefiklerimizden bu yürüyüşü destek bekliyoruz."

- "Türkiye'yi anladıklarını teyit ettiler"

Zeybekci, bir gazetecinin "TTIP görüşlerinize yanıtları ne oldu? sorusunu, "Türkiye'yi anladıklarını net bir şekilde teyit ettiler. Türkiye'nin gerek Gümrük Birliği'ndeki asimetrik yapı, gerekse TTIP görüşmelerinde olmasıyla ilgili Dünya Bankası'nın çok kapsamlı bir şekilde yaptığı bir rapor var. Bu da onların bilgileri dahilinde" diye yanıtladı.

Türkiye'nin muasır medeniyet yürüyüşünün Batı'ya doğru olduğunu belirten Zeybekçi, Türkiye'nin bu yürüyüşünün devam edeceğini söyledi.

-"Ev ödevlerimiz var"

Zeybekci, bazı ev ödevlerinin olduğunu belirterek, "Dün görüşmelerimiz sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız her ikimize de ev ödevi verdi. Bunu da her ikimiz bu ev ödevlerini, problemleri çözme yönünde kullanacağız. Ev ödevlerimiz ticaretin serbestleştirilmesi... Hem Türkiye hem ABD tarafından yapılması gerekenler var. Bunları da karşılıklı olarak not aldık" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık olarak 820 milyar dolarlık cirosu olan şirketleri temsilen bir konsey geldiğini belirten Zeybekci, onların Türkiye ile ilgili yorumlarını aldıklarını ve Türkiye'den çok etkilendiklerini, pozitif düşüncelerle ayrıldıklarını söylediklerini bildirdi.

- Kamu alımları

ABD'li heyetin kamu alımları ve rekabet piyasasının tam oluşmadığı ile ilgili birtakım konuları dile getirdiklerini belirten Zeybekçi, şunları kaydetti:

"En son aldığımız ayakkabı ithalatı üzerindeki tedbirlerimizle ilgili birkaç şey konuşuldu. Anti-damping konuşuldu. Biz aldığımız önlemlerin tamamında mütekabiliyet esasına göre hareket ettiğimizi kendilerine söyledik. Türkiye bugün 160 milyar dolardan 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefine gidecekse, bunun evrensel standartlarda ticaret kurallarıyla olacağının bilincindedir. Onların bize ihracatı 12 milyar dolar, bizim onlara ihracatımız 6 milyar dolar civarında. Bu sebeple ihracatı artırması gereken biziz."

KAYNAK: AA