Fiber internetin fırsatları masaya yatırılacak

Eve kadar fiber internetin getirdiği fırsatlar Turkcell Superonline'nın katkılarıyla İstanbul'da masaya yatırılacak.

Fiber internetin fırsatları masaya yatırılacak
Fiber internetin fırsatları masaya yatırılacak
GİRİŞ 07.10.2013 13:34 GÜNCELLEME 15.10.2015 16:45

Teknoloji ilerledikçe insanların beklenti ve talepleri de artıyor. Eskiden sıradan bir internet sitesinin yüklenmesini dakikalarca beklemek normal gelirken, artık HD bir filmi  internetten hiç bekleme ya da takılma yaşamadan izlemek istiyoruz. . Gelecekte ise internet üzerinden çalışacak uygulamaların hem eğlence hem iş anlamında hayatımızda anlamı artacak. Bu yeni ihtiyaçları karşılayacak kaliteli ve hızlı internet bağlantısı için sihirli kelime ise "fiber internet".

8-9 Ekim 2013 tarihlerinde Hilton Otel'de düzenlenecek FTTH Forum'da fiber altyapının geleceğine ilişkin öngörüler, bu altyapı sayesinde mümkün hale gelen akıllı şehirler konusunda gelinen nokta ve gelecek  öngörüleri ele alınacak. Eve kadar fiber internet anlamına gelen FTTH konusuna odaklanan konferans, Turkcell Superonline'ın stratejik ortaklığında, IT ve telekomünikasyon konferansları konusunda uzman Portekiz merkezli Hansecom tarafından düzenleniyor.

"Fiber yatırımlarımızla Türkiye dünyayı takip eden değil öncü ülke oldu"

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, fiber interneti dünya ile aynı anda Türkiye'ye getiren operatör olduklarını ve fiber optik teknolojileri konusunda EMEA bölgesinin en önemli konferansına stratejik ortak olarak İstanbul'da düzenlenmesinde önemli rol oynadıklarını ifade etti. Murat Erkan, "Türkiye 2008 yılında başladığımız ve 1,8 milyar TL'ye ulaşan yatırımlarımızla birlikte fiber teknolojisinde dünyayı takip eden değil öncü ülkelerden biri oldu. Bugün 75 ile değen 32 bin kilometrelik fiber omurgamız ile 12 ilde 1,5 milyon ev ve işyerinin kapısına kadar 1000 Mbps hızında fiber internet sunabiliyoruz. Bu hızda internetin hayatımıza neler katabileceğini görmek çok önemli. Fiber altyapı, internete erişmenin en hızlı ve güvenli yoludur. Bu sayede aynı evin içinde bir yandan büyük boyutta dosyaları bilgisayarınıza indirirken diğer yanda tabletiniz üzerinden video ve fotoğraflarınızı kişisel bulut platformunuza aktarabiliyorsunuz. Bu sırada HD bir film izlemeye devam ediyorsunuz ve çocuklarınız da online oyun oynuyorlar. Bütün bu eşzamanlı kullanıma karşın internetinizde hiçbir yavaşlama olmuyor" diye konuştu.

"İstanbul'u dünyadaki altyapı ağının kilit noktalarından yapmak için önemli bir etkinlik"

Türkiye'nin böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmasının, İstanbul'u dünyadaki altyapı ağının en önemli kilit noktalarından biri haline getirmek açısından da kritik önemde olduğuna işaret eden Murat Erkan, şu görüşleri paylaştı:

"Yükselen bir ekonomi olarak Türkiye'nin güçlü bir fiber altyapıya sahip olması büyük önem taşıyor. Fiber yayılım stratejilerini Türkiye'nin 2023 vizyonuna paralel olarak belirleyen Turkcell Superonline'ın yatırımları, 2023 yılında 14 milyon haneye 1000 Mbps hızında internet sağlanması hedefine ulaşmada önemli bir katkı oluşturuyor. Ancak bu hedeflere ulaşmada Türkiye'nin sadece iç pazarın değil, dış pazarların da ürün ve hizmet ihtiyacına cevap verebilir, bölgesel bir bilişim üssü haline gelmesi gerekiyor. Turkcell Superonline, sınır bağlantıları üzerinden Avrupa, Kafkasya, Asya ve Ortadoğu arasındaki telekomünikasyon hizmetleri ve transit veri trafiğinin taşınmasında önemli rol oynuyor. Dünya üzerinde 70'den fazla operatörle anlaşmaları bulunan Turkcell Superonline, uluslararası işbirliklerini artırarak bölgede "Operatörlerin Operatörü" pozisyonunu sürdürmek üzere çalışıyor."

"500 bin abone ile pazar lideriyiz"

Fiber internetin Türkiye'deki durumuna da değinen Erkan, "BTK'nın 2013 yılı ikinci çeyreğine ilişkin pazar verilerini içeren raporuna göre Türkiye'nin fiber abone sayısı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 83,3 artış göstermiş ve 860 bin kişiye ulaşmış. Fiber abone sayısı da 500 bine ulaşan Turkcell Superonline pazarın lideri konumunda bulunuyor. Yine aynı rapora göre sabit genişbant aboneleri içinde fiberin payı her geçen yıl artarak, yüzde 10,7'ye ulaşmış görünüyor" dedi.

"Konferansın odak noktalarından biri akıllı şehirler olacak"

Hansecom Genel Müdürü Hassan Claussen ise, Türkiye'nin fiber internette gerek abone sayısı gerekse penetrasyon açısından Avrupa'da öncü ülkeler arasında yer aldığını belirterek, geçen yıl İstanbul'da düzenledikleri forumda hem Türkiye'den hem Ortadoğu, Körfez ve Kafkas ülkelerinden katılım konusunda olumlu sonuçlar aldıklarını ve daha önce Lizbon, Barselona ve Budapeşte'de düzenledikleri etkinlikte İstanbul'u bir kez daha tercih ettiklerini söyledi.

Fiber internetin gelecek açısından önemini iyi bilen Turkcell Superonline'a böyle bir işbirliği önerisiyle gittiklerinde tereddüt etmeden birlikte çalışmayı kabul ettiğini ifade eden Claussen, Avrupa'nın en hızlı büyüyen FTTH operatörlerinden biri ile işbirliği içinde böyle bir etkinliği gerçekleştirmenin önemli katkılarını gördüklerini kaydetti.

Hassan Claussen, FTTH Forum 2013'de öne çıkan başlıklara ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı:

"FTTH Council Europe'un sektöre ilişkin raporlarını hazırlayan IDATE'nin yanı sıra Redmill, Ventura, Detecon gibi dünyaca ünlü danışmanlık şirketlerinden temsilcilerin ufuk açıcı sunumlarının yer alacağı bu yılki forumda odak noktalarımızdan biri "akıllı şehirler" olacak. FTTH Council MENA'nın Akıllı Şehirler Komitesi Başkanı ve aynı zamanda Ventura Team'in kurucularından Richard Jones ve Amsterdam Smart City Proje Danışmanı Frans-Anton Vermast gibi isimler hem günümüzdeki uygulamalar hem orta ve uzun vadeli öngörüleri aktaracak. Ayrıca sektör liderleri önümüzdeki döneme ilişkin öncelikler, odak alanları ve yeni teknolojilere ilişkin görüşlerini paylaşacaklar. Foruma ilişkin ayrıntılı bilgiler www.ftthforum.net adresinde yer alıyor."

KAYNAK: HABER7