Uzun menzilli füze ihalesini Çin kazandı

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının en önemli gündem maddesi uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi projesi ihalesi olurken, ihaleyi Çin'in kazandığı açıklandı.

Uzun menzilli füze ihalesini Çin kazandı
Uzun menzilli füze ihalesini Çin kazandı
GİRİŞ 27.09.2013 09:18 GÜNCELLEME 27.09.2013 09:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve diğer yetkililer katıldı.

3 saat süren toplantının en önemli gündem maddesi uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi projesi ihalesi olurken, ihaleyi Çin'in kazandığı açıklandı.

ÇİN, RUS VE ABD'LİLERİ GERİDE BIRAKTI

İhale kapsamında füze ve sistemlerinin, Çinli CPMIEC kuruluşu ile Türkiye'de ortak üretilmesi amacıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

Çin'in FD-2000 füze sistemi, Rus S-400, Amerikan Patriot, İtalyan-Fransız Samp-T ile yarıştı. Çin'in dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi FD-2000 füze sistemi ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor. Füze, 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip. TSK envanterinde halen uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi ise bulunmuyor. Türkiye, kısa menzilli hava savunma ihtiyacını Rapier ve kaideye monteli Stinger füze bataryalarıyla, orta menzilli hava savunma ihtiyacını ise modernize edilmiş I-Hawk füze sistemleri ile karşılıyor. İhale kazananın Çin olarak açıklanması sürpriz olarak nitelendirilirken, Çin ile bu alanda yapılacak işbirliğinin savunmada doktrin değişikliği olarak nitelendirilebileceği ifade edildi.

15 HÜRKUŞ İÇİN SÖZLEŞME

Toplantıda ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ ile HÜRKUŞ uçaklarının seri üretimi için sözleşme görüşmelerine başlanması kararı da alındı. MİLGEM projesi kapsamında da daha önce yapılan ihale iptal edilirken 3 ve 4'üncü gemilerin İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edileceği duyuruldu.

ÇANTALAR KARIŞTI

Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çantaları karıştı. Erdoğan'ın sağında oturan Özel dalgınlıkla sol tarafında duran Erdoğan'ın çantasını alıp açmaya çalıştı. O sırada Erdoğan da sağ tarafına bakarak çantasını aradı. Açmaya çalıştığı çantanın kendisinin olmadığını fark eden Özel, kendi çantasının sağ tarafında olduğunu görünce karıştırdığını anladığı Erdoğan'ın çantasını kendisine uzattı. Göz göze gelen ikili gülmeye başladı.

YORUMLAR 1
  • Büyük Türkiye 10 yıl önce Şikayet Et
    şaşırtıcı ama güzel.. abd, israil yada avrupalı bir ülkenin ihaleyi almamış olması pek enteresan.. ancak sevindirici haber darısı başımıza umarım yakın zamanda bizde hava savunma sistemi üreticisi oluruz. Çin`in silah sistemlerinin abd yada rusyanınkinden daha iyi olduğuna eminim.
    Cevapla