Bu yıl süt parası ne kadar? (2016) - Süt parası başvurusu nereden ve nasıl yapılır?

Ülkemizde sosyal devlet olmanın gereği olarak milyonlarca annenin desteklendiği hususlardan bir tanesi olan süt parası ile ilgili son gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz. İşte annelerin süt parası ile ilgili en çok merak ettiği, Bu yıl süt parası ne kadar? (2016) - Süt parası başvuru nasıl yapılır? ve süt parası kaç ay ödeniyor? Süt parası nereden alınır? gibi soruların yanıtları ve daha fazla ayrıntı haber7.com'da.

Bu yıl süt parası ne kadar? (2016) - Süt parası başvurusu nereden ve nasıl yapılır?
Bu yıl süt parası ne kadar? (2016) - Süt parası başvurusu nereden ve nasıl yapılır?
GİRİŞ 03.06.2016 14:22 GÜNCELLEME 03.06.2016 14:22

Ülkemizde sosyal devlet olmanın gereği olarak milyonlarca annenin desteklendiği hususlardan bir tanesi olan süt parası ile ilgili son gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz. İşte  annelerin süt parası ile ilgili en çok merak ettiği, Bu yıl süt parası ne kadar? (2016) - Süt parası başvuru nasıl yapılır? ve süt parası kaç ay ödeniyor? Süt parası nereden alınır? gibi soruların yanıtları ve daha fazla ayrıntı haber7.com'da.

2016 yılı emzirme parası süt yardımı ve emzirme ödeneği 122,00 TL dir. Emzirme yardımı için dilekçe ile başvurmak gerekir ve 1 kereye mahsus verilir. Ay bazında süt parası verilmez.

SÜT PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Süt parası almak için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine giderek ilk olarak talep dilekçesi yazmanız ve doğum raporu ile başvurmanız gerekmektedir. Başvuru yapmak için bir başkasının yerine gidilmemekte ve başkasının çocuğu için alınmamaktadır. Süt parası almak için kimliğiniz ile Ziraat Bankası'na gitmeniz gerekmektedir, bunun dışında banka vatandaştan herhangi bir belge talep etmez. Süt parası başvuru için SGK'ya gittikten sonra kimlik paylaşım sisteminden bilgileriniz görülerek işlem yapılır.

SÜT PARASI NEREDEN ALINIR?

Emzirme parası ve süt yardımı için başvuruda artık belge istenilmemektedir. Sadece çocuğunuzun kimliğini götürmeniz ve formu doldurmanız yeterli. Sistem üzerinden değerlendirme yapılıyor, para bankaya yatırılıyor.

Mevzuatı şu şekildedir: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel SağlıkSigortası Kanununun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında, "Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısınındoğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir." Hükmü yer almaktadır...

SÜT PARASI KAÇ AY ÖDENİYOR VE NE KADAR OLDU?

Süt parası artık kendisi çalışmayan kadının eğer eşi çalışıyorsa ona da verilebiliyor. 122 TL olan süt parası doğumdan sonra ödeniyor. Yasaya göre anne sigortalı olsun veya olmasın eğer eşi sigortalı ise bu hizmetten faydalanmaya hak kazanıyor. Sadece bir eşin sigortalı olması yararlanmak için yeterli oluyor. Süt parasını kurumlar gerekli incelemeleri yaptıktan sonra 6 ay boyunca alınabiliyor. Süt parası başvuru işlemi SGK'ya yapılmaktadır. Süt izni kapsamında, annelerin gün içerisinde kullandıkları en az 1,5 saatlik süre mesai saatlerine dahil edilir ve süt izni kullanılan sürede çalışıyor gösterilir. Süt izni hakkı günlük olarak kullanılır, bu hak haftalık olarak biriktirerek izin şeklinde kullanılmaz.