Annelere de erken emeklilik müjdesi

Erkeklere askerlik borçlanması ile sağlanan imkanın, kadınlara da tanınması için çalışma başlatıldı.

Annelere de erken emeklilik müjdesi
Annelere de erken emeklilik müjdesi
GİRİŞ 12.11.2015 12:14 GÜNCELLEME 12.11.2015 13:25
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Borçlanmada kadın-erkek farklılığı gideriliyor. Kadınlara sigortalı olmadan önce yaptığı doğumlar için de borçlanma imkanı verilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Erkekler nasıl iş hayatına atılmadan önceki askerliklerini borçlanarak emeklilik yaş şartını düşürüyorsa, kadınlar da sigortalı olmadan önce yaptığı doğumları borçlanarak aynı imkandan faydalanacak. Halen kadınlar da erkeklerin askerlik borçlanması gibi doğum borçlanması yapabiliyor. 

Ancak bu imkan, erkeklerle birebir aynı değil. Mevcut yasaya göre; SSK'lı, Bağ- Kur'lu ve memur kadınlar, sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. 3 çocuk için doğum borçlanması, anneye 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazandırıyor. Ancak bu uygulama, sigortalı olduktan olduktan sonra yapılan doğumları kapsadığı için yaşı geriye çekmiyor. 

FARKLILIK BİTİYOR 

Erkekler ise sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için de borçlanabiliyor. Şimdi, aynı hakkın kadınlara da sağlanması için çalışma başlatıldı. Düzenleme hayata geçtiğinde, kadınlar sigortalı olmadan önce yaptığı doğumları borçlanabilecek. Böylece sigortalılık başlangıcı geriye çekilecek, erken emeklilik söz konusu olacak. Bu düzenleme ile yaklaşık 500 bin kadının erken emekli olabileceği ifade ediliyor.

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR 10
  • MİHRİBAN 8 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır bekliyoruz anneler eşitlik istiyoruz. erkeklerin askerlik borçlaması yapabildilleri gibi bizde çalışmaya başlamadan önceki doğumları borçlanmak istiyoruz.
    Cevapla
  • Zübeyde 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu konu bu derece dillendirilip neden sonuçlanmıyor.Hak ihlali yok,hatta haklı bir gerekçesi var.Askerlikte Annelikte aynı derecede kutsal.Biri vatanı savunuyor,diğeri vatana savunacak evlat yetiştiriyor.
    Cevapla
  • Umut 8 yıl önce Şikayet Et
    Biran önce yasa çıkarda annelersevinir
    Cevapla
  • ASİLBEY Halil SOBA 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye şartları göz önüne alındığında sevindirici bir durum.Sosyal yönden bakıldığında kadının çalışması 2.planda kalıyordu.Kocası ölen kadın,boşanan kadın,ekonomik zorlukları göğüsleyen kadın 30-40 yaşından sonra 3-5 çocuk annesi olduktan sonra çalışmak zorunda kalıyordu.Sigortalılık öncesi çocuk borçlanması gayet iyi,adeletli ve ülke gerçeğine uygun bir çalışma.
    Cevapla
  • DAVUT DEMİR 8 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah bir an önce çıkar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle