Soma şehitlerinin aileleri maaşa bağlandı

SGK Manisa İl Müdürü Nesrin Aras, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisinin yakınlarına maaş bağlandığını söyledi.

Soma şehitlerinin aileleri maaşa bağlandı
Soma şehitlerinin aileleri maaşa bağlandı
GİRİŞ 15.10.2014 14:11 GÜNCELLEME 15.10.2014 15:06

SGK Manisa İl Müdürü Nesrin Aras, yürürlüğe giren 6552 sayılı kanun hakkında SGK İl binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Soma’da maaş bağlanmamış şehit yakını kalmadığını anlatan Aras, şöyle konuştu: “301 hak sahibi madenci ailesine maaşları bağlandı. Maden faciasının ardından 12 Eylül’de meydana gelen bir iş kazasında hayatını kaybeden bir madencinin ailesine de maaş bağlandı. 301 maden şehidinden önceki madencilere de maaşları bağlandı. Maaşlar konusunda net bir rakam söylememiz doğru olmaz. Sonradan bağlananlar biliyorsunuz hem günü tutmuyor yani bağlanan maaşları daha düşüktür. Zaten emeklilik şartlarını yerine getirmemişler.”

Aras, açıklamasının devamında yer altında çalışan sigortalılarla ilgili düzenlemeler olduğunu belirterek şunları söyledi:

”Yeraltında çalışanlar için 20 yıl 55 yaş şartı varken 55 yaş şartı kaldırıldı ve 20 yıla indirildi. Fiili hizmet sürelerinde izinli raporlu istirahatlı olduğu dönemler yani yeraltında olmadıkları dönemler fiili çalışma olarak sayılmıyordu. Bundan sonra izinli raporlu oldukları dönemler, eğitimle ilgili bir kursta veya herhangi bir yerde olduğu dönemler bundan sonra fiili hizmetlerden sayılacak.”

TP BEBEK YARDIMI ÜÇE ÇIKTI

Aras açıklamasında, tüp bebekle ilgili bir düzenleme olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "2 bebeğe kadar tüp bebek yardımı yapılıyorken bundan sonra 3 tüp bebeğe kadar yardım yapılacak. Bunlar ilk çocuk için 30, ikinci çocuk için 25, üçüncü çocuk için de yüzde 20 katılım payı geldi. Bir de çekilmeyen aylıklar var. Bankadan süresi içinde çekilmeyen aylıklar 6 ay içinde çekilmediği takdirde kuruma iade ediliyordu. Bu süre de bir yıla çıkarıldı. Aylık ödeme sayılarına göre taksit tutarlarına göre çeşitli gecikme zamları uygulayacağız. 6 eşit taksit için anaparaya TEFE-ÜFE’de güncellemiş ana pirim harcı artı yüzde 1,05. 9 eşit taksit için anapara yine aynı ölçüde artı 1.07. 12 eşit taksit için anapara artı 1.10. 18 taksit içinde anapara artı 1.15 kat sayıla çarpılarak toplamı olacak. 31 Aralık tarihinde başvurusu bitecek ama vatandaşlar son günü beklemesin. Bugün itibariyle aldığımız başvuru sayısı 5 bin 810.”

KAYNAK: İHA