Alo 170'i en çok onun için arıyoruz

'Alo 170'' numarasıyla hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'ne gelen çağrılarda en çok nelerin sorulduğunu rapor olarak açıkladı.

Alo 170'i  en çok onun için arıyoruz
Alo 170'i en çok onun için arıyoruz
GİRİŞ 05.11.2013 11:36 GÜNCELLEME 05.11.2013 11:36

"Alo 170" Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), TÜRKSAT ve Turkcell Global Bilgi işbirliğiyle Karaman, Şanlıurfa ve Sivas'ta 500 vatandaş temsilcisiyle hizmet veriyor.

Alo 170 Operasyon Yöneticisi Harun Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 ilde 7 gün 24 saat Türkiye'ye hizmet verdiklerini söyledi.

Projenin sosyal sorumluluk ayağının önemli olduğunu vurgulayan Eren, "Karaman'da çalışanlarımızın yüzde 50'si engelli, Şanlıurfa'da yüzde 60'ı kadın, Sivas'ta ise yüzde 55'i kadın, yüzde 20'si şehit ve gazi yakınlarından oluşuyor" dedi.

Eren, Alo 170'e hizmete başladığı 15 Kasım 2010'dan bugüne kadar 10 milyonun üzerinde, günlük ise ortalama 30-35 bin çağrı geldiğini, vatandaş temsilcilerinin 33 milyon dakika görüşme yaptığını belirtti.

SGK'ın mevzuatlarına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İŞKUR'un hizmetlerine ilişkin her türlü konuda vatandaşların Alo 170'i arayabildiğini dile getiren Eren, "Kurumların 240'ın üzerinde mevzuatına ilişkin, bin 500'ün üzerinde soru çeşitliliği gelmekte. Projenin içeriği de mevzuat anlamında oldukça geniş" diye konuştu.

Vatandaş temsilcisinin günde ortalama 90 ile 110 çağrıya yanıt verdiğini ifade eden Eren, çağrı başına görüşme süresinin 3-4 dakika aralığında gerçekleştiğini söyledi.

Eren, Alo 170'i arayan vatandaşların sorusunun cevabını doğrudan alabildiğini, ilk kontakta çözüm oranlarının yüzde 91 seviyesine yükseldiğini, bunun oldukça başarılı bir oran olduğunu belirtti.

İlk kontakta çözümleyemedikleri, daha detaylı araştırma gerektiren, ihbar ve şikayet gibi sevk gereken konuları yazılım üzerinden ilgili kuruma yönlendirdiklerini aktaran Eren, çağrıları 2 iş günü içerisinde cevaplamaya çalıştıklarını kaydetti.

Rapor ücretleri ilk sırada

Alo 170'e gelen çağrıların yüzde 20'sini rapor ücreti ile ilgili bilgi almak isteyenlerin oluşturduğuna dikkati çeken Harun Eren, şöyle konuştu:

"Vatandaşlar, 'rapor ücretimi ne zaman alabilirim', 'rapor ücretim yatırıldı mı' şeklinde sorular yöneltiyor. Yine 'ne zaman emekli olabilirim', 'emeklilik hesaplamam nasıl' şeklinde sorular geliyor. Bunların yanı sıra son zamanlarda çıkan malulen emeklilik yönetmeliğiyle ilgili vatandaşlar kendilerine tanınan hakları soruyorlar. 'Hangi sigorta kollarından emekli olabilirim' sorusu da en çok karşılaştığımız sorular arasında. Yine bireysel alacaklarla ilgili, fazla mesai, yıllık izin ücretleri gibi konularda da vatandaşlarımız Alo 170'i arayarak şikayette bulunabiliyorlar, aynı zamanda bilgi alabiliyorlar."

Kurum bazlı dağılıma bakıldığında SGK ile ilgili soruların daha fazla geldiğini dile getiren Eren, çağrıların yüzde 73'ünün SGK, yüzde 23'ünün İŞKUR, yüzde 4'ünün de ÇSGB'nin mevzuatına ilişkin sorulardan oluştuğunu söyledi.

Eren, Bakanlığın üzerinde durduğu kayıt dışıyla mücadele kapsamında da Alo 170'in, 7 gün 24 saat aranabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA