O paralara el konulabilir
Hazine'den kritik karar. Hak sahipleri paralarını zamanında almazsa el konulabilecek.
Hazine Müsteşarlığı, özel hukuk hükümlerine tabi sigortalar kapsamında hak sahiplerine ödenmesi veya iadesi gereken her türlü prim ve tazminat gibi paralardan zamanaşımına uğrayanlara ilişkin usul ve esasları düzenledi.
Hazine Müsteşarlığının "Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Sigortalar Kapsamında Hak Sahiplerince Aranmayan Paralar Hakkında Yönetmeliği", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, özel hukuk hükümlerine tabi sigortalar ve sigorta şirketleri ile özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşları kapsayacak. Emeklilik şirketleri de sigortacılık faaliyetleri çerçevesinde bu yönetmelik hükümleri kapsamında olacak.
ZAMANAŞIMI SONUCU NE OLACAK?
Sigorta ve emeklilik şirketleri ile özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlar tarafından hak sahiplerine ödenmesi veya iade edilmesi gereken her türlü prim ve tazminat gibi paraların tabi olduğu zamanaşımı süresi 13 Ocak 2011 tarihli Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre belirlenecek. Zamanaşımı süresine ilişkin özel kanun hükümleri saklı olacak.
Yönetmelik kapsamındaki paraların zamanaşımına uğraması halinde söz konusu tutarlara ilişkin bilgiler zamanaşımı tarihini izleyen şubat ayının ilk iş gününden itibaren sigorta ve emeklilik şirketleri ile özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşların internet sitelerinin ana sayfalarında "Hak Sahiplerince Aranmayan Paralar" başlığı altında oluşturulacak bir sorgulama alanında 4 ay süreyle erişime sunulacak. Söz konusu sorgulama alanında zamanaşımına uğramış tutarların haziran ayının 15. gününe kadar aranmaması durumunda haziran ayının sonuna kadar Güvence Hesabına (Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği nezdinde oluşturulan kurum), veya özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlara aktarılacağı hususuna yer verilecek.
Sigorta ve emeklilik şirketleri ile özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlar, söz konusu listelerin kendi internet sitelerinde erişime sunulduğu hususunu zamanaşımı tarihini izleyen şubat ayının 15. gününe kadar ülke genelinde yayım yapan ve ilan talebi tarihinde Basın İlan Kurumu listelerindeki tirajı en yüksek ilk 10 gazeteden ikisinde Basın İlan Kurumu aracılığıyla 2 gün süreyle ilan edecek.
Yönetmelik kapsamındaki paralardan 100 lira ve üzeri tutarda olanlar bakımından, sigorta ve emeklilik şirketleri ile özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlar, ayrıca bu paraların hak sahiplerince başvuruda bulunulmadığı takdirde, Güvence Hesabına veya özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlara devredileceği hususunda zamanaşımı tarihini izleyen ocak ayı sonuna kadar hak sahiplerini iadeli taahhütlü mektup ve güvenli elektronik haberleşme yöntemleri ile bilgilendirmek zorunda olacak.
Sigorta ve emeklilik şirketleri, zamanaşımına uğrayan paralara ilişkin olarak hak sahiplerine ait kimlik ve adres bilgileri ile zamanaşımına konu tutarları içeren listeleri şubat ayının ilk iş gününde Güvence Hesabına gönderecek. Güvence Hesabı, listelerin kendisine ulaşmasından sonra bu tutarlara ilişkin olarak kendi internet sitesinde tüm şirketleri içerecek şekilde oluşturulacak bir sorgulama alanında zamanaşımı tarihini izleyen takvim yılının mayıs ayının sonuna kadar sorgulama ekranı tahsis edecek.
Tahsis edilen sorgulama alanında hak sahipleri, kimlik bilgilerine (T.C kimlik no) göre sorgulama yaparak zamanaşımına uğrayan tutarları görebilecek.
ZAMANINDA ARANMAYAN PARALARIN DEVRİ
Hak sahipleri tarafından bu yönetmelik kapsamındaki paraların haziran ayının 15. gününe kadar aranması durumunda sigorta ve emeklilik şirketleri ile özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlar nezdinde tutulan paralar hak sahiplerine ödenecek. Haziran ayının 15. gününe kadar hak sahipleri tarafından aranmayan tutarlar Güvence Hesabına aktarılacak. Söz konusu tutarların hangi hesaplara yatırılacağı Güvence Hesabı tarafından sigorta ve emeklilik şirketlerine duyurulacak. Güvence Hesabına aktarım yapmayan sigorta ve emeklilik şirketleri bu tutar üzerinden ayrıca ticari işler için uygulanan temerrüt faizi ödeyecek.
Haziran ayının 15. gününe kadar hak sahipleri tarafından aranmayan tutarlar, sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından gelir kaydedilecek.
Sigorta ve emeklilik şirketleri, özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlar ile Güvence Hesabı, zamanaşımına uğrayan tutarların internet sitelerinde ilanına ilişkin altyapılarını, 2 ay içerisinde tamamlayacak.
-
Fevzi Demirci 11 yıl önce Şikayet Etille hakaret mi edelim. hükümet yetkilileri, `hakaret etmeyin eleştirin` diyor. yıllardır konuşulan konu. devletin, bankanın alacağı olsa peşimize elli avukat takardı. bizim alacağımızı ya da veraset yoluyla bize intikal edecek alacakları neden bize ulaştırmıyor? el koyacaklarmış. gırtlağınızda kalsın. neden bu konu hâlâ düzeltilmedi. ille küfür mü edelim? ortalığı mı ateşe verelim? pek çok kişi pek çok sebepten hesaplarını unutabiliyor. bu marazı birileri de kazanç kapısına çevirmiş. hükümet öylece bakıyor. bunu isminde adalet olan parti düzeltmeyecek de kim düzeltecek? başbakanın dürüst siyaset anlayışıyla çelişen bu uygulamanın artık tarihe karıştığını görmek istiyoruz.Beğen Toplam 7 beğeni
-
ahmet ilhan 11 yıl önce Şikayet Etsahtekar bankalar. bankalar kendi alacakları için kişileri defalarca arar ve hemen icra takibi başlatırlar. bu iş için hemen çok seri bilinmeyen adresleri bulurlar. fakat masum vatandaşın hakkını yıllarca cari hesapta bekletirler. bedavadan parayı kullanırlar. üstüne üstlük banka sadistçe vatandaşı bilgilendirmediğinden para hazineye geçer. işin garip tarafı da bankalara işlerinin ne olduğu da yasada açık net olarak yazılmadığından bankalar köşe olurlar. bankalar için gerekli, köklü düzenlemeler parlementodan bir türlü çıkmaz.Beğen Toplam 16 beğeni