Balıkesir'de 5 bin engelliye evde bakım parası

Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım, Balıkesir'de 5 bin engelliye, ayda toplam 3,5 milyon lira evde bakım ücreti ödeniyor." dedi.

Balıkesir'de 5 bin engelliye evde bakım parası
Balıkesir'de 5 bin engelliye evde bakım parası
GİRİŞ 01.10.2013 13:29 GÜNCELLEME 01.10.2013 13:29

Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım yaşlı, kadın, engelli ve çocuk gibi toplumun her kesimiyle alâkalı çok güzel adımlar attıklarını söyledi. Yalım, "Balıkesir'de 5 bin engelliye, ayda toplam 3,5 milyon lira evde bakım ücreti ödeniyor. İl genelinde çocuk, kadın ve engelli vatandaşlarımız için ayda 5 milyon lira ödeniyor." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi tarafından hazırlanan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen "Balıkesir Engelli Veri Tabanı Araştırması" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Yalım, İl Müftüsü Turgut Açari, Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, il merkezine bağlı köylerde görev yapan din görevlileri ve merkez köy muhtarları katıldı.

Açılışta konuşan Ömer Yalım, devletin zor durumdaki yaşlı, kadın, aile ve engellilere hiçbir mazereti olmaksızın sahip çıktığını ifade ederek, "Engellilerin 10-15 yıl önce maruz kaldıkları durumu hatırlıyoruz. Aile, başedemediği engelliyi demirlerle bağlıyordu. Bugünse Balıkesir'de 5 bin engelliye, evde bakım ücreti olarak ayda 3,5 milyon lira para ödeniyor. İl genelinde çocuk, kadın ve engelli vatandaşlarımız içinse ayda 5 milyon lira ödeniyor. Sadece müdürlük olarak bunu yapıyoruz. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız da 2 bin 22 engelli ve muhtaç aileye yardım yapıyor." dedi. Çalışmalarda ancak muhtarlar, din görevlileri, okul müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle başarılı olabileceklerini dikkat çeken İl Müdürü Yalım, "Çünkü ilimizde 892 köy var, bunların hepsine ulaşmamız çok zor. Muhtarlarımız ve din görevlilerimizin yardımıyla bütün köylerde ulaşabiliriz. Bu anlamda kapımız ve gönlümüz sizlere her zaman açık. Sorunlar, mevzuata ve yönetmeliği uyuyorsa ivedilikle çözüm üretmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

'ENGELLİYİ ENGELLEYEN İNSANDIR'

Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Uslu ise engellilerin karşılaştığını sıkıntılar hakkında bilgi verdi. Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini engellilerin oluşturduğunu vurgulayan Uslu, "Rakamlar, 8,5 milyon insanın kısmen veya tamamen kısıtlı olduğunu gösteriyor. Bu durum, ülkemizde fiziki şartlarla ölçülüyor. Ulaşım araçları, binalar, parklar, bahçeler, caddeler ve kaldırımların her biri, engelliyi engelleyen unsurlar olarak görülüyor ancak bilinmesi gerekir ki bu fiziki alanları insanlar inşa ediyor. Engelliyi engelleyen insandır. Düne kadar engelliler dışlanmış, ötekileştirilmiş ve evlerinde hapis bırakılmıştı. Onlar da kaderine razı olmuş ve kendilerini toplumun dışında bırakmıştı, sosyal hayata katılamıyorlardı." dedi.

Devletin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının artık engellileri görmeye başladığına işaret eden Uslu, şöyle devam etti: "Benim burada konuşuyor olmam, son 10 yıldır yitirilmiş onurumuzun iade edildiğinin en büyük belgesidir. Artık bize, 'Sizi gönülden seviyoruz' mesajı veriliyor. Balıkesir'de 20 bin engelli vatandaşımız bulunuyor. Sorunlarımıza çözüm istiyoruz. Bu proje, engelliler için çok önemli bir çalışma. Bütün engelliler devletle buluşturulacak, devletimiz de her engelliden haberdar olacak. Bunun için din görevlileri ve muhtarlara çok iş düşüyor. En son engelliye ulaşana kadar çalışacağız."

Balıkesir Vali Yardımcısı Şahin de, "Bu hayırlı bir iş. Her zaman övünebileceğimiz bir iş. Ne olur, gerekli hassasiyeti gösterin. Yapacağınız çalışma, uzun yıllar engelli kardeşlerimize ulaşmamızı sağlayacak. Çok faydalı bir veritabanı olacak. Hepinize hayırlı çalışmalar diliyorum." açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Sadık Koç, proje hakkında sunum yaptı.

KAYNAK: CİHAN