Çanakkale domatesinde fiyat yüz güldürdü
Çanakkale domatesinin 10 gün önce 40 kuruş olan kilogram fiyatı son turfanda döneminde 120 kuruşa yükseldi.
"Batak Ovası" olarak anılan Kumkale köyü başta olmak üzere, Çanakkale'nin Ezine ve Bayramiç ilçelerine uzanan 86 bin dekar alanda yetiştirilen domateste yıllık 550-600 bin ton civarında rekolte elde ediliyor.
Çanakkale domatesi, iç piyasadaki satışının yanı sıra gurbetçiler tarafından da yurt dışına en çok götürülen ürünler arasında yer alıyor.
Sezon başında fiyatı 30 kuruşa kadar gerileyen, en yüksek 80 kuruşa satılan domates son turfanda döneminde kilogramı 120 kuruşa yükselince üreticinin yüzünü güldürdü.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin en önemli markaları arasında yer alan Çanakkale domatesinin son turfanda dönemine girdiğini söyledi.
Çanakkale domatesinin bölgede 3 dönemde üretildiğini anlatan Kaya, ilk iki dönemde üreticinin zarar ettiğini belirtti.
Kilogram fiyatı 30 kuruşa kadar düşen domatesin 10 gün önce 40 kuruşa alıcı bulduğunu dile getiren Kaya, fiyatın son turfanda olan bu dönemde 120 kuruşa yükselmesinin üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade etti.
Çanakkale domatesinin dikiminin nisan ayı ortalarında başladığını, temmuz ayına kadar da devam ettiğini anlatan İsmail Kaya, şunları kaydetti:
"Çanakkale'de domates için 3 turfan dönemi vardır. Üreticiler ilk iki turfanda ciddi anlamda zarar etti. Çanakkale domatesinin fiyatı 30 kuruşlara kadar düştü. Bu fiyatlar domatesin ilaç ve hastalıklarla mücadaledeki masraf ve maliyetlerini karşılıyor. Biz bu anlamda ilk iki turfanda dönemini maliyetine satış yaparak tamamladık. Şu anda bölgemizdeki meşhur Çanakkale domatesinin son turfanda dönemi başlıyor. Domatesin son turfanda döneminde piyasaya çıkmasıyla 10 gün önce 40 kuruşa sattığımız domatesin fiyatı 120 kuruşa yükseldi. Yani 3 katı bir artış oldu. Fiyattaki istikrar devam ederse bu üreticilerimiz için memnun edici bir durum olur. Domatesteki bu fiyatlarla üreticimiz malını satmaya devam ederse son turfanda üreticisi mutlaka parasını kazanacaktır diye düşünüyorum."
Kaya, pazarlarda her domatese "Çanakkale domatesi" etiketi yapıştırıldığını belirterek, tüketicilere tadı, rengi ve kokusuyla kendine has özellikteki bu domatesi tüketmelerini tavsiye etti.