Şimşek açıkladı! Gıda fiyatlarına neşter geliyor

Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Ülkemizde yaklaşık 80 milyonu ilgilendiren gıda enflasyonunu düşürmek için aldığımız bu kararlar, ekim ayı gibi faaliyete geçmiş olacak." dedi.

Şimşek açıkladı! Gıda fiyatlarına neşter geliyor
Şimşek açıkladı! Gıda fiyatlarına neşter geliyor
GİRİŞ 27.08.2017 13:31 GÜNCELLEME 27.08.2017 13:32
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, daha önce gıda fiyatlarındaki oynaklığı azaltmak için kısa vadeli tedbirleri uygulamaya koyduklarını hatırlatarak, "Şimdi gıda arzını artıracak yapısal tedbirleri uygulamaya koyacağız." ifadesini kullandı.

FİRE ÇALIŞMALARI

Şimşek, Gıda Komitesi toplantılarında temel gündem maddesinin yaş meyve-sebze tedarik zincirindeki yüksek fire oranlarını düşürmeye ve lojistik süreçlerin genel kalitesini artırmaya yönelik tedbirler olduğunu belirterek, "Ülkemizde yaş meyve-sebzede yüzde 25-30’lara varan fire oranları iç piyasada yıllık yaklaşık 100 milyar liraya ulaşan perakende ticaret hacmi düşünüldüğünde çok büyük maddi kayba işaret ediyor. Fire oranları çeşitli ürünlerde özellikle mevsim şartlarının ağırlaştığı dönemlerde yüzde 50’lere ulaşabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek firenin hem ürün kaybına yol açarak yurt içi arzı azalttığına hem de fiyat oynaklıklarını beslediğine işaret eden Şimşek, söz konusu fire oranlarını en aza indirmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığının uzun süredir yürütmekte olduğu çalışmalarda sona gelindiğini kaydetti.

ULUSLARARASI STANDARTLARA GÖRE AMBALAJ

Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti:

"Yaptığımız son Gıda Komitesi toplantısında nihai değerlendirme yapılarak karar alındı. Buna göre yaş meyve-sebze ürünleri hasat sonrasında uluslararası standartlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlar kullanılarak paketlenecek. Paketlenen ürünler satış noktalarına frigorifik (soğutuculu) dorselerde taşınacak. Perakende satış noktalarında da soğutuculu reyonlarda sergilenecek. Bu uygulamalar zorunlu olacak. Uygulamaya ilişkin standartlar uluslararası normlarla uyumlu olacak şekilde belirlendi. Söz konusu standartlar kısa süre içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin yol haritasını da belirledik. Gerekli görülen durumlarda intibakı kolaylaştırıcı teşvik ve destekler de gündeme gelebilecek."

MODERN TOPTANCI HALLERİ GELİYOR

Paketleme, nakliye ve perakende satış süreçlerindeki lojistik iyileştirmelerin etkili olabilmesi için toptancı hallerinde de modernizasyon yapılması gerektiğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Mevcut durumda toptancı hallerinin fiziksel altyapıları söz konusu lojistik standartların uygulanmasını zorlaştıracak nitelikte. Bu gözlemden hareketle Gıda Komitesi ülke çapındaki toptancı hallerinin dünya standartlarında modernize edilmesine ilişkin önemli bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Kurban Bayramı’ndan sonra yapılması planlanan ilk Gıda Komitesi toplantısında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu konuya ilişkin önereceği reform paketi değerlendirilecek ve kararlar alınacak. Bu kararlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde yaş meyve-sebze sektöründe hızlı büyüme, ihracat potansiyelinde önemli ölçüde artış, hijyen koşullarında belirgin iyileşme, ürün kalitesinde iyileşme ve sağlıklı fiyat oluşumu bekleniyor."

YEM MALİYETLERİ DÜŞÜRMEK İÇİN ÇALIŞMA

Başbakan Yardımcısı Şimşek, toplantının diğer önemli gündem maddesinin ise et fiyatları olduğuna dikkati çekerek, et maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ının yem maliyetlerinden oluştuğu gerçeğinden hareketle, bu maliyetlerin alt bileşenlerinin değerlendirildiğini ifade etti.

Kısa vadede yem maliyetlerini baskılamak amacıyla hali hazırda ithalata konu çeşitli yem ham maddelerinin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verildiğini aktaran Şimşek, ayrıca yem maliyetlerini kalıcı olarak düşürecek orta vadeli tedbir önerilerinin de gündeme geldiğini belirtti.

Şimşek, kaba yem arzını artırmak amacıyla mera ıslahı ve yem bitkisi üretimine ilişkin çeşitli hususlar tartışıldığını ve ilgili kurumların ilave çalışmalar yapmak üzere yetkilendirildiğini bildirdi.

Mevcut hayvancılık desteklerinin etkinliğinin değerlendirilerek teşvik ve desteklerin ihtiyaç duyulan öncelikli alanlara yönlendirilmesine ilişkin de ilave çalışma yapılmasına karar verildiğini dile getiren Şimşek, bu çalışmaların kısa süre içerisinde sonuçlandırılarak karar aşamasına getirileceğini kaydetti.

EKİM AYINI İŞARET ETTİ

Şimşek, "Gıda Komitemiz önümüzdeki dönemde de sık aralıklarla toplanarak tarım ve gıda sektörüne ilişkin yapısal sorunlara neşter atacak kararlar almaya devam edecek. Ülkemizde 80 milyonu ilgilendiren gıda enflasyonunu düşürmek için yapısal sorunlara yönelik aldığımız bu kararlar, ekim ayı gibi faaliyete geçecek." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 26
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım hiç inandırıcı değil,Bu ürünleri tek tek ambalajlamak fiyatını düşürmez,arttırır.soğutucu arabalar nasıl tedarik edilecek ?Siz yol yakınken şu yoldan gidin,kesin çözersiniz. Tarlada 30-40 kuruş olan ürün pazarda neden 1-1,5-2 TL.
    Cevapla
  • muhafız 7 yıl önce Şikayet Et
    Üç Kez kırmızı Ete müdahale edildi ucuzlayacağına aksine pahalandı inşallah bu örneğe benzemez
    Cevapla
  • Aslanbey 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım, konuşmayın da yapın. Reis ne demişti artık temel atma törenlerine değil açılışlara geleceğim demişti. öyle de yaptı. Sizde bişeyler yapın öyle konuşun
    Cevapla
  • vatadas 7 yıl önce Şikayet Et
    dikkat edin nestere fiyat gelmesin...
    Cevapla
  • ibrahim 7 yıl önce Şikayet Et
    herkes kârını yükseltme derdinde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle