Bankaların şube açmaları serbest oldu

Resmi Gazete'de yayımlanan duyuruya göre, bankalar şube açmak istediklerini en az otuz iş günü içinde kuruma bildirecek ve onaylanması durumunda şubeleri açabilecekler.

Bankaların şube açmaları serbest oldu
Bankaların şube açmaları serbest oldu
GİRİŞ 09.06.2017 10:28 GÜNCELLEME 09.06.2017 10:28

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan duyuruya göre, bankalar şube açmak istediklerini en az otuz iş günü içinde kuruma bildirecek ve onaylanması durumunda şubeleri açabilecekler.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), bankaların izne tabi işlemleri ile dolaylı pay sahipliğine ilişkin yönetmelikte yaptığı değişikliğe göre, bankaların açacakları şubeleri en az otuz iş günü önceden kuruma bildirmeleri ve yapılan değerlendirme sonucunda herhangi bir olumsuz görüş bildirilmemesi kaydıyla şube açmaları serbest oldu.

BDDKnın "Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan değişiklik ile bankaların açacakları şubeleri en az otuz iş günü önceden kuruma bildirmeleri ve yapılan değerlendirme sonucunda herhangi bir olumsuz görüş bildirilmemesi kaydıyla şube açmaları serbest oldu.

Otuz iş günü süresinin uygulanmasında fiili açılış tarihinin dikkate alındığı belirtilen yönetmelikte şu ifadelere yer verildi:

"Açılacağı bildirilen ancak altı ay içinde açılmayan şubelerin bu süre sonunda yeniden açılmalarının gündeme gelmesi halinde Kuruma yeniden başvuruda bulunulur. Açılan şubelerin adresleri, açılış tarihini izleyen onbeş iş günü içinde Kuruma bildirilir.

Yapılacak bildirimlere 492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca finansal faaliyet izin belgesi harç yükümlülüğünün yerine getirildiğine dair belgenin eklenmesi zorunludur. Bankalar, şubenin büyüklüğü, işlem hacmi ve fiziki koşulları ile bulunduğu bölge, il özel güvenlik komisyonu kararı gibi hususları değerlendirerek şubelerinde gerekli güvenlik önlemlerini alırlar. Bu önlemlerin alınmasına ilişkin kararlarının yazılı ve gerekçeli olması zorunludur."