140 milyar dolarlık pazar

Deri ve deri mamulleri ticaretinin yıllık yaklaşık 140 milyar dolar olduğunu belirten İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak,Türkiye'nin bu pazardan ancak yüzde 1 pay aldığına dikkati çekti

140 milyar dolarlık pazar
140 milyar dolarlık pazar
GİRİŞ 07.06.2017 16:19 GÜNCELLEME 07.06.2017 16:19

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, deri ve deri mamulleri ihracatında yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7 artış kaydedildiğini belirtti. Dünya deri ve deri mamulleri ticaretinin yıllık yaklaşık 140 milyar dolar olduğunu söyledi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak yaptığı açıklamada, geçen yıl deri ve deri mamulleri ihracatının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7 gerilediğini ve 2016'nın 1.4 milyar dolarlık ihracatla kapandığını dile getirdi.

2017'ye artış trendiyle girildiğini, özellikle Rusya'ya ihracatın yılın ilk 5 ayında yüzde 73 arttığını ifade eden Şenocak, İtalya dışındaki bütün pazarlarda artış olduğunu bildirdi. 2017 yılında geçen yıla göre yüzde 10-15 ihracat artışı hedeflediklerini söyleyen Şenocak, "2017'de 1.6 milyar dolarlık deri ve deri mamulleri ihracatı hedefimiz var. Bu rakamı rahatlıkla aşacağımızı düşünüyorum, gidişat onu gösteriyor" diye konuştu.

140 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Dünya deri ve deri mamulleri ticaretinin yıllık yaklaşık 140 milyar dolar olduğunu belirten İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, Türkiye'nin bu pazardan ancak yüzde 1 pay aldığına dikkati çekti.

Şenocak, "Dünyanın en büyük ithalatçıları ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya. Maalesef bu pazarlardan binde 1'lerle ifade edilen rakamlarla pay alıyoruz. Onun için öncelikli pazar hedefimiz bu ülkeler olmalı diyoruz. Sektördeki arkadaşlarımızı bu pazarlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Bilhassa ABD ve Japonya çok önemli iki pazar. Bu pazarlardan daha fazla pay alabilmek için birtakım projeler üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Bu çerçevede deri konfeksiyon, saraciye ve ayakkabı sektöründeki firmaların analizlerinin yapıldığını, hangi alanların eksik olduğunun tespit edildiğini ve bir rapor haline getirildiğini anlatan Şenocak, firmalara eğitim ve fuar desteği verilmesi konusunda da çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Şenocak, ihracatta şu anda öne çıkan ülkelerin AB, Irak, Rusya ve Bulgaristan olduğunu ifade etti.