İDMİB Başkanı'ndan 'yeşil pasaport' açıklaması

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, ihracatçılara yeşil pasaport verilmesinin önünün açılması üzerine bir açıklama yaptı.

İDMİB Başkanı'ndan 'yeşil pasaport' açıklaması
İDMİB Başkanı'ndan 'yeşil pasaport' açıklaması
GİRİŞ 23.03.2017 16:19 GÜNCELLEME 23.03.2017 16:19

Deri ihracatçıları olarak yaklaşık 200 firmanın yeşil pasaportlardan faydalanabileceği bilgisini veren İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, "Yeşil pasaport biz ihracatçıların çok uzun yıllardan beri talep ettiği bir konuydu. Gerçekleştiği için tüm ihracatçılar olarak çok mutluyuz. Hükümetimize ve TİM Başkanımız Mehmet Büyükekşi’ye çok teşekkür ediyoruz. İhracatçıların vize alamama veya uzun sürelerde vize alma sorunu büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. İhracatçılar vize sorunu yaşamadan müşterilerine bir an önce ulaşacağı için ihracata büyük katkısı olacaktır. Bazı ülkeler  vize verme konusunda zorluk çıkarıyordu veya pasaportlarımız uzun süreler konsolosluklarda kalıyordu. Yeşil pasaportlar ile bu sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkmış olacak. Hızlı bir şekilde müşterilerimize ulaşacağız. Özellikle Asya bölgesindeki bazı büyük ülkeler çok kısa süreli vizeler veriyordu, hatta bazen konjonktürel nedenleri bahane ederek hiç vize vermiyordu" ifadelerini kullandı.

Şen Ocak açıklamasına şöyle devam etti: 

Yeşil pasaportların veriliş süreci ise öncelikle Ekonomi Bakanlığımız firma isimlerini belirliyor. Daha sonrasında ismi açıklanmış olan ihracatçı firmalarımız bağlı bulunduğu ihracatçı birliklerine gelerek başvurularını yapıyor. Bağlı bulunduğu ihracatçı birlikleri son kontrollerini yapıyor ve ilgili ihracatçı birliği başkanı başvuru formunu imzalıyor. En son Ekonomi Bakanlığımızın bölge müdürlüğünden gelen son onayla firma, bağlı olduğu ilin Emniyet Müdürlüklerinde başvurusunu yaparak süreci tamamlıyor.

İhracatçılar olarak bölge müdürlüklerinden verilecek son onaya ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Zaten tüm kontroller TİM bünyesindeki ihracatçı birliklerinin çatısı altında yapılacak. Ekonomi Bakanlığımızın bölge müdürlüklerinden gelecek son onay ile ilgili bir değişiklik yapacağını umuyoruz.