Batı'dan Rusya'ya tepki Türkiye'ye destek

Batı ülkeleri, Rusya'nın yürüttüğü Kuzey Akım 2 projesine tepki, Türkiye'ye ise destek mesajları yolluyor.

Batı'dan Rusya'ya tepki Türkiye'ye destek
Batı'dan Rusya'ya tepki Türkiye'ye destek
GİRİŞ 17.05.2016 11:31 GÜNCELLEME 17.05.2016 11:47
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Rusya'nın yürüttüğü Kuzey Akım 2 projesine karşı tepkiler peş peşe gelirken, tepki gösteren ülkeler Türkiye'ye desteklerini belirtiyor. Rusya'ya, önce ABD ardından Avrupa'daki bazı çevrelerden yükselen muhalif seslere bir yenisi daha eklendi. Polonya, Kremlin'in Kuzey Akım 2 Doğalgaz Boru Hattı'ndaki asıl amacının ticari değil siyasi olduğunu belirtirken, enerji konusunda da Türkiye ile fikir alış verişi yapmaya açık olduklarını söyledi.

Polonya Enerji Bakan Yardımcısı Michal Kurtyka, ''Türkiye isterse fikir alış verişine ve karşılıklı tecrübe paylaşımına açık olacağız'' dedi.

'GÜÇLÜ EKONOMİSİ VAR'

Kurtyka, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme konusunda önemli adımlar attığını ve Polonya'nın Türkiye ile tecrübe paylaşımına açık olduğunu ifade etti.

Enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin zor ve uzun bir süreç olduğuna dikkati çeken Kurtyka, "Kararlı politikalar gerekiyor, ancak imkansız değil. Türkiye isterse fikir değişimine ve karşılıklı tecrübe paylaşımına açık olacağız. Türkiye derinlik kazanmış bir enerji pazarına sahip. Ülkenin güçlü ve potansiyeli yüksek bir ekonomisi var." değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE MERKEZ OLABİLİR'

Türkiye'nin çevresinde, coğrafi konumu gereği önemli doğalgaz kaynaklarına sahip ülkeler bulunduğuna dikkati çeken Kurtyka,"Türkiye gerekli projelerle bu kaynakları ticarileştirebilirse bölgesinde bir enerji ticaret merkezi olabilir" diye konuştu.

Polonya'nın kaynak çeşitliliğini artırmak için Danimarka üzerinden Norveç'e uzanan "Baltık Boru Hattı" oluşturmaya başladığını anlatan Kurtyka, bu çalışmanın bölgede gerçek anlamda kaynak çeşitliliği yapacak önemli bir proje olacağına dikkati çekti.

'RUSYA SİLAH OLDUĞUNU KANITLADI'

Kurtyka, Avrupa'nın enerji ithalatında Rusya'ya bağımlılığını azaltacak tüm projelerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıması planlanan Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Avrupa'ya enerji tedariği alanında olumlu katkı sağlamayacağını söyledi.

Kurtyka, "Rusya, enerji kaynaklarının ürün değil, bir silah olarak kullanabileceğini kanıtlamıştır. Ayrıca, Rusya, Avrupa Komisyonu'nda tekelleşme nedeniyle soruşturulan bir ülkedir." dedi.

Proje için "ticari değil, siyasidir" diyen Kurtyka, projenin durdurulması ve gerekli önlemlerin alınması için Avrupa'daki 8 ülkenin başbakanlarıyla ortak kaleme alınan mektubun Avrupa Komisyonu'na gönderdiğini belirtti.

YORUMLAR 7
  • gurbetci 7 yıl önce Şikayet Et
    hepsi Türk düsmani islamafobia diye birsey yok Türkfobiasi var
    Cevapla
  • Dadas 25 7 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyeyi kulanmaya calisiyorlar batililarin ipiylen kuyuya inilmez.
    Cevapla
  • ersa 7 yıl önce Şikayet Et
    bizm Allahın izniyle kimsein destegine falan ihtiyacmiz yok Bu büyük millet kendi göbegini kendi kesecek duruma gelmiştir.ALlah yardımcımız olsun inş.AMİN
    Cevapla
  • sinem 7 yıl önce Şikayet Et
    batı oyunu hiç inandırıcı degil tek amaçları rusyayla armızı bozmak terör bu kadr tavan yapıyo hanı nerde le ryalan bunlara güven olmaz
    Cevapla
  • muhammed emin 7 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa bizim yanımızda olduğu için mi vizeyi kaldırmıyor onlarda dönecek oyun yapıyorlar rusya ile aramız bozuldu bizi kullanırlar işleri için sonra da onlarda sırtlarını döner iyi hesaplar yapmamız gerek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle