Beşiktaş sokağın da şampiyonu

7 yıllık hasretini son haftalara taşıyan Beşiktaş, seyyar piyasada şampiyonluğunu şimdiden ilan etti. Kartal yuvası, sadece pazar günü için 5 milyon liralık gelir beklerken, 5 ila 10 liralık taklit ürünler sokakta adeta peynir ekmek gibi satılıyor. Mağazada 139 liralık t-shirt sokakta 20 lira olunca haliyle satışlar tavan.

Beşiktaş sokağın da şampiyonu
Beşiktaş sokağın da şampiyonu
GİRİŞ 16.05.2016 09:35 GÜNCELLEME 16.05.2016 09:35

Beşiktaş 7 yıldır beklediği şampiyonluğa hazırlanırken, ürün satışları adeta patladı. Kulüp; şampiyonluk primi ve süper lig payı gibi kalemlerden 91 milyon TL kazanacak. Şampiyonlar ligine katılım ve havuz gelirlerinden 66.1 milyon TL alacak. Ürün satışlarından beklenen 10 milyon TL'lik rakamla birlikte kasaya yaklaşık 165 milyon TL girecek.

7 YILLIK HASRETE SATIŞ TAVAN

Taraftar, kartal yuvasındaki ürünlere yoğun ilgi gösteriyor. Ancak, Beşiktaş asıl şampiyonluğunu sokakta ilan etti. Mağazada, 200*300 ölçüsünde bayrak 99 TL'yi bulunca, dar gelirli vatandaşın tercihi seyyar piyasa oluyor. 5 ila 10 lira arasında değişen bayraklar peynir ekmek gibi satılıyor. Mağazada 139 TL'lik t-shirt sokakta 20; 30 TL olan şapka 5 liradan alınabiliyor. Haliyle kayıtdışı ekonomi de tavan yapıyor. Konuştuğumuz satıcılar, şampiyonluğun son 2 haftaya kalmasının bereketini yaşarken, 7 yıllık hasret talebi arttıyor.

SEYYARDA İKİ HAFTALIK KAZANÇ BİN 500 LİRA

Kulübün, 100 bin yeni ürün sipariş ettiği ifade edilirken, gündelik kazancın ustaları şimdiden köşeleri kapmış durumda. Son 2 haftadaki hasılatın satıcı başına bin 500 lirayı geçtiğini öğreniyoruz. “Şükür bu sene de karnımız doydu” diyerek sezonu kapatmaya hazırlanan Niyazi Akdoğdu, 10 liradan sattığı bayraklara olan talebin 1 haftada yüzde yüz arttığını söylüyor. “Valla takım filan tutmam, o hafta hangisinin bayrağı elimdeyse o takımlıyım, malum ekmek parası” sözleriyle profesyonelliğini konuşturuyor. Onun için asıl başarı şu sözlerde gizli: “Sulukuleliyiz, iş bulmak bizim için çok zor. Bayrak satışı genelde bizden sorulur. Yorulmadan, Yaz- kış, galibiyet -mağlubiyet demeden bekledik. Sezonda 10; derbilerde 50 bayrak satarız, şimdi sayı 100'ü buldu.” sipariş yetiştiremiyor Akos Bayrak ve Dijital Baskı firma yetkilisi Bilal Kuru, Anadolu'dan 10 bin ve İstanbul'dan 2 bin adet sipariş aldıklarını ve şampiyonluk haftasında, talepleri karşılamamakta zorlandıklarını anlatıyor.

Vatandaş piyasası kapış kapış

“Onu bilmem ama bu sezonun şampiyonu biziz, keşke her yıl son haftaya kadar heyecan sürse” diyen Hacı Çetin, geçtiğimiz yıl günde 20 bayrak olan hasılatın,şimdi 100'e çıktığını söylüyor. Bayrampaşa'daki tekstil atölyelerinden alınan ürünlerin tanesi 8 liradan satılırken, Çetin, günlük ortalama kazancın 150 lirayı geçtiğini paylaşıyor.

ROMANLAR İLK SIRADA

Seyyar piyasada nerede durulması gerektiği konusundaki detayları da kendisinden öğreniyoruz: “Özellikle metro çıkışları, vapur iskelesi ve otobüs duraklarında vatandaşın elinin altında, gözünün önünde olacaksın. Stat veya maçı izleyeceği kafelere gidene kadar, satışı yapman lazım. Çünkü oralarda zabıta ve lisanslı ürünü satan firmanın denetimi oluyor.” Çetin, bayrak piyasasının genelde Roman vatandaşlar arasında yaygın olduğunu belirtmeyi ihmal etmiyor. Üsküdar sahilde, Halit Ç. kendisine lisanslı ürünleri hatırlatınca, 'Bizimki de vatandaştan lisanslı, asgari ücretli adam yaşamasın mı şampiyonluk kutlamasını' cevabıyla konuya damardan bir yaklaşım sergiliyor. Günlük kazanca gelince 100 lira, gözler ise önümüzdeki ay başlayacak Avrupa Şampiyonası maçlarında. Bayraklar, depoda şimdiden hazır.

Pazar günü beklentisi 5 milyon TL

Beşiktaş Kulübü'nün Kartal Yuvası'ndan sorumlu yönetim kurulu üyesi Emre Kocadağ, şampiyonluğa özel ürünler hazırladıklarını söyleyerek, sadece pazar günü ülke genelinde 5 milyon lira gelir beklediklerini paylaşıyor. Emre Kocadağ, "Mağazalarımız oldukça hareketli. Şampiyonluğa özel tişörtler, ürünler hazırladık. Maç günü stadımızın açılışında yakaladığımız gelir civarında bir gelir bekliyoruz. Ülke genelinde ise 5 milyon lira gelir elde edeceğimizi düşünüyorum" diyor.

Emre Kocadağ

Gönlümdeki aslan

Haberin yazıldığı saatlerde, Fener'in elinde 100 bin ürün kaldığı iddiaları gündeme bomba gibi düşmüştü. Güle oynaya konuyu araştıran ilkeli muhabirimiz, sokakta tek bir fener bayrağı görememişti. En kötü sezonunu geçiren takımının 1.4 milyar TL'lik borcuna bakmayıp, utanmadan Fener ürünlerinin peşine düşen, bu cim-bomlu, kendilerinin şampiyon olacağını iddia etmişti. Öyle bir ihtimalin olmadığı yüzüne vurulan bizim aslan parçasını 9/8'lik cevabıyla, saha kenarında bırakıyoruz: "Abe olsun olmasın biz yine de şampiyonluğu kimselere kaptırmayız."



 

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL