Avrupa Rusya'nın projesine karşı çıkıyor

Rusya'nın yürüttüğü Kuzey Akım 2 doğalgaz hattı projesi için Avrupa'dan muhalif sesler yükseliyor.

Avrupa Rusya'nın projesine karşı çıkıyor
Avrupa Rusya'nın projesine karşı çıkıyor
GİRİŞ 13.05.2016 16:29 GÜNCELLEME 14.05.2016 13:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Rus gazını Avrupa'ya ulaştırmak için yürütülen Kuzey Akım 2 projesi için Avrupa'dan önemli açıklamalar geliyor. Rusya'dan Almanya'ya uzanan boru hattının ticari olmadığı konusunda Avrupa ülkeleri hemfikir.  

Avrupa Parlamentosu (AP) bünyesindeki üç büyük siyasi grubun üyeleri de, bu projenin siyasi amaçlarla yapılacağı gerekçesiyle Kuzey Akım 2'ye karşı olduklarını belirtti. Ayrıca ABD'den Türkiye'nin başını çektiği TANAP projesine destek verilmesi yönünde açıklamalar gelirken, Avrupa da TANAP'a sıcak bakıyor.

'GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR'

Yeşiller Grubundan Lüksemburglu AP üyesi Claude Turmes, Kuzey Akım-2 projesini grup olarak "kesinlikle" desteklemediklerini söyledi.

Turmes, projenin, Avrupa Enerji Birliği'nin dayanışma ve güven prensiplerine aykırı olduğunu ifade ederek, "Avrupa'nın gelecekteki gaz ihtiyacı konusunda yapılan tahminler abartılıyor. Enerji verimliliği politikamızı uyguluyor ve gaz ihtiyacımızı tahminlerin aksine azaltıyoruz. Doğu ve Batı Avrupa'nın gaz tedariği güvenliğini tehdit eden bir projeden bahsediyoruz. Bu, sadece istikrarı hedef almıyor, ayrıca ayrıştırıcı ve etkisiz bir proje." dedi.

Projenin, bölgesel kısıtlamalar, yanlış fiyat politikaları ve zorlama taahhütler sebebiyle iyi yönetilmediğini belirten Turmes, Avrupa'nın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalleri varken, yeni boru hatlarına ihtiyaç duymadığını dile getirdi.

'AMACIMIZ DAHA FAZLA TEDARİKÇİ'

Hristiyan Demokrat AP üyesi Ivan Stefanec de Kuzey Akım-2'nin tamamen politik amaçlarla geliştirilen bir proje olduğunu söyledi.

Stefanec, projenin Avrupa Birliği (AB) için olumsuz etki oluşturacağını vurgulayarak, "Kuzey Akım-2, Orta Avrupa ülkeleri ve Ukrayna'yı daha fazla etkileyecek. Amacımız, daha fazla enerji kaynağı ve tedarikçiye sahip olmak. Kuzey Akım-2 sadece Gazprom'un pozisyonunu güçlendirecek." ifadelerini kullandı.

'RUSYA'YA BAĞIMLILIĞI ARTIRIR'

İsveçli Hristiyan Demokrat Lars Adaktusson ise Kuzey Akım-1 projesi gibi Kuzey Akım-2'nin de Rusya'nın jeopolitik bir hamlesi olduğunu söyledi.

Adaktusson, söz konusu projenin enerji tedariğinde Rusya'ya bağımlılığı artıracağına dikkati çekerek, "AB olarak enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmeye odaklanmalıyız. Benim grubum, parlamentoda konuya ilişkin çok net bir duruş sergiliyor. Proje amaçlarımızla bağdaşmıyor. Ne güvenlik anlayışımızla ne de hedeflerimizle örtüşen bir proje." dedi.

MOSKOVA'YA KARŞI DAYANIŞMA SİNYALİ

Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubundan Polonyalı AP üyesi Zdzislaw Krasnodebski de AB'nin enerji alanındaki potansiyelinin yeterince iyi değerlendirilmediğini belirtti.

Krasnodebski, AB'nin enerji tedariği probleminin üye ülkelerin dayanışma ve güveni sayesinde çözülebileceğine işaret ederek, "Şu anda önümüzdeki en önemli konu Kuzey Akım-2 projesi. Oyunun kurallarını değiştirecek bambaşka bir fırsata sahibiz. Moskova'ya, Avrupa'nın birlik ve dayanışma içinde olduğuna dair kuvvetli bir sinyal gönderebiliriz." dedi.

Rusya’dan Almanya’ya, Baltık Denizi altından iki ayrı boru hattıyla 55 milyar metreküp gazın taşınacağı projenin anlaşması geçen yıl eylül ayında imzalanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • yasin 7 yıl önce Şikayet Et
    Almanlardan ses yok.!!!
    Cevapla
  • 1453 7 yıl önce Şikayet Et
    avrupanın tanap'a olan ilgisi de mechul.. israilin de doğalgazını pazarlarsak ve vanalar bizde olduğu sürece istediğimiz zaman at koştururuz..bu durumda garanti ruslara diz çöktürürüz.. tabi israile de biraz dokunmak lazım. taviz almak lazım.
    Cevapla