Bakan açılışı yaptı: Binlerce kişiyi işe alacak!

Bursa'da en büyük yatırımlardan biri olma özelliği taşıyan, endüstri 4.0'a alt yapısı uygun olarak inşa edilen iplik fabrikası açıldı.

Bakan açılışı yaptı: Binlerce kişiyi işe alacak!
Bakan açılışı yaptı: Binlerce kişiyi işe alacak!
GİRİŞ 13.04.2016 09:24 GÜNCELLEME 13.04.2016 09:24

Bursa'da endüstri 4.0'a alt yapısı uygun olarak inşa edilen iplik fabrikası, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından açıldı. Işık, Türkiye'nin dünyadaki dördüncü sanayi devrimini tribünden izlememesi gerektiğini söyledi.
Harput Holding'in Mustafakemalpaşa ilçesinde yaptığı Miranlı İplik Fabrikası, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katıldığı törenle hizmete açıldı. 250 bin metrekare açık, 40 bin metrekare kapalı alana sahip yatırım toplam 500 milyon liraya mal olacak. Üç etap halinde tamamlandığında bin kişiye istihdam sağlayacak olan fabrika, Türkiye'de son yıllarda tek seferde yapılan en büyük yatırımlardan biri olma özelliğini taşıyor. Endüstri 4.0 alt yapısına uygun olarak inşa edilen fabrikanın açılışında konuşan Bakan Işık, “Biz yeterli tasarrufu olmayan bir ülkeyiz. Bu bakımdan yatırım ve harcama yaparken, adeta kılı kırk yarmalı, kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız. AR-GE ve tasarım gibi katma değeri yüksek alanlara daha fazla harcama yapmalıyız. 2014'te ülkemizdeki AR-GEe harcamalarının milli gelire oranı, tarihimizde ilk defa yüzde 1 seviyesini geçti. Ancak bu yeterli değil. Bu rakamı daha da artırmamız, yüzde 3 seviyesine doğru çıkarmamız gerekiyor" dedi.

“DÜNYA YENİ BİR SANAYİ DEVRİMİNE DOĞRU İLERLİYOR"

Dünyanın yeni bir sanayi devrimine doğru ilerlediğine dikkat çeken Işık, “Dördüncü sanayi devrimi, üretim alışkanlıklarımızı çok ciddi bir şekilde etkileyecek. Günümüzde ve özellikle gelecekte ürettiğiniz ürün elbette düşük teknolojili bir ürün olabilir. Ancak o ürünü ürettiğiniz tesisin düşük teknolojili olması mümkün değil. Artık ne üretiyor olursanız olun, en iyi makinelerle, en yeni teknolojilerle, akıllı üretim sistemleriyle üretmek durumundasınız. Aksi takdirde, küresel alanda rekabetçi olma şansınız kalmayacaktır" diye konuştu.

“TÜRKİYE 4. SANAYİ DEVRİMİNİ TRİBÜNDEN İZLEMEMELİ"

Türkiye'nin ilk 3 sanayi devrimini tribünden izlediğini dile getiren Işık, “İlk 3 sanayi devriminde Türkiye rol olamadı. 4'üncü sanayi devriminde ise ne ürettiğiniz değil, nasıl ürettiğini önemli. Makinelerin birbiriyle konuştuğu, raftaki ürünlerin satışının anında elektronik sistemle fabrikadaki üretim tezgahına bildirildiği ve üretim planlamasının otomatik olarak o bilgiler doğrultusunda yapıldığı anlayış geliyor. Artık Türkiye'nin 4'üncü sanayi devrimini tribünden izlememesi lazım. Sanayicilerimiz bundan sonraki süreçte yapacakları bütün yatırımlarda 4'üncü sanayi devriminin gereklerini hesaba katmaları lazım" şeklinde konuştu.