BDDK'dan 'faizsiz' açılım

BDDK Başkanı Ali Akben, faizsiz finans ürün ve hizmetlerinde çeşitliliği artırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

BDDK'dan 'faizsiz' açılım
BDDK'dan 'faizsiz' açılım
GİRİŞ 30.03.2016 11:46 GÜNCELLEME 30.03.2016 11:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Faizsiz finans bankacılığının Bankalar Kanunu'nda yeniden tanımlanması, danışma kurullarına standart getirilmesi için de düğmeye basıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, İngiltere, Singapur, Malezya ve Bahreyn gibi faizsiz finans sisteminin geliştiği ülkelerde sistemi gözeten danışma kurullarının faaliyet gösterdiğini anımsatarak, "Faizsiz finans ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması amacıyla çeşitli inceleme ve araştırma çalışmaları yapıyoruz" dedi.

DÜNYANIN İLGİSİ ARTIYOR

Londra, Dubai, Hong Kong, Lüksemburg gibi dünyanın önde gelen finans merkezleri katılım bankacılığına yönelik yatırımlarını artırıyor. BDDK Başkanı Akben, sistemin son dönemde üzerinde en çok durulan finansal alanlardan biri haline geldiğini ifade etti. Akben, 10'uncu Kalkınma Planı'nda, katılım bankacılığı ve faizsiz sistemin hukuksal ve kurumsal altyapısının geliştirilmesi, mevcut algının iyileştirilmesi politikalarının uygulanmasının öngörüldüğünü anımsattı. BDDK'nın da faizsiz finansın geliştirilmesi amacıyla katılım bankacılığına yönelik faaliyetleri hızlı, etkin, koordineli şekilde yürütmek amacıyla daire başkanlığı kurduğunu da sözlerine ekledi. Faizsiz tüketici finansmanının konut, taşıt, diğer ürün ve ihtiyaçlar için uygulandığını belirten Akben, "Bu faaliyetler konvansiyonel finansal kuruluşlarla aynı mevzuat ve usüller kapsamında gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

ÖZEL SEKTÖRE DESTEK GELİYOR

Kamu bankalarının faizsiz bankacılık sistemi için adımlar atması da özel sektörün bu alanda hızlanmasını sağladı. Ziraat, Halk ve Vakıf Katılım çalışmalarını yürütürken, özel sektörün katılım bankacılığına teşvik için de bir dizi adımlar atılacak. BDDK Başkanı Akben, faizsiz ilke ve esaslara göre faaliyet göstermek üzere tüketici finansman şirketi kurulması yönünde kuruma herhangi bir başvuru bulunmadığını bildirdi. BDDK Başkanı Akben, faizsiz tüketici finansmanı konusunda çok tartışılan fetva konusuna da açıklık getirdi. Akben, "Mevcut mevzuatta tüketici finansmanına ilişkin olarak böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Faizsiz finans ilkelerine uygunluğu sağlamak için danışma veya görüş alma sistemi teşkil edilmesine yönelik de hüküm yok" dedi. Akben, dünyadaki benzer örnekler gibi Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankalarının kendi inisiyatifleri ile bünyelerinde danışma kurulları tesis ettiklerini belirtti.

'FETVA SİSTEMİ ZORUNLU DEĞİL'

BDDK Başkanı Akben, Katılım Bankaları Birliği'nin 2015-2025 dönemini kapsayan strateji belgesinde danışma kurulu oluşturulması ve katılım bankaları nezdinde banka danışma kurullarının standart hale getirilmesi stratejilerine yer verdiğini ifade etti. Akben, "Ülkemiz gibi hem faizli finans sistemlerinin hem de gelişmiş faizsiz finans piyasalarının bulunduğu İngiltere, Singapur, Malezya ve Bahreyn gibi ülkelerde uygulamaların faizsiz finans ilkelerine uygunluğunu gözeten danışma kurulları faaliyet gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • mami 8 yıl önce Şikayet Et
    buda yeni bir element , faizsiz kazanç. para faizsin nasıl çogalıyor bunu hangi mantıkla izah edebilir insan. tek izahı var< kendini kandırma.>
    Cevapla