Koyunlara mikroçip takılıyor

Koyun ve keçilerde elektronik kulak küpesi olan mikroçip uygulamasına, ilk olarak Nevşehir'de başlanması planlanıyor.

Koyunlara mikroçip takılıyor
Koyunlara mikroçip takılıyor
GİRİŞ 24.03.2016 17:45 GÜNCELLEME 24.03.2016 17:45
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Elektronik kulak küpesi mikroçip uygulamasının dünya ile aynı anda Türkiye’de de başlamasının önemli olduğunu belirten Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, bu sayede hayvanlar hakkındaki bilgilerin elektronik ortamda saklanabileceğini belirtti.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle, koyun ve keçilerde elektronik kulak küpesi yani mikroçip uygulaması için şart olan el terminalleri, Tarım Müdürlüğü personellerine dağıtıldı.

Nevşehir’de başlayacak uygulamada, koyun ve keçilere takılacak mikroçiplerdeki bilgilerin el terminalleri ile okunacağını belirten Yılmaz, bunun bir nevi insanlardaki cipli nüfus cüzdanlarına geçiş gibi düşünülebileceğini söyledi. Mikroçipler ve el terminalleri sisteminin kayıtların çok hızlı bir şekilde güncellenmesini sağlamasının yanında, saha ile kurum arasındaki bilgi akışını da daha sağlıklı ve güvenli olmasını sağlayacağını belirten Yılmaz şunları söyledi:

Pasaportlu koyunlar

"İlk zamanlarda belki ufak tefek sorunlar olabilir. Takılmış olan küpelerin yenilenmesi süreci yaşayacağız. Buralarda biraz sorun olabilir. Ama bu küpelerin tamamlanmasıyla beraber artık her şey elektronik ortamda olacak ve bir nevi hepsinin pasaportu kulağında olacak. Tabiri caizse tüm koyunlarımızın pasaportu kulaklarında olacak. Biz sadece marketlerde olduğu gibi ’dıt’ şeklinde alış-veriş mantığıyla koyunlarımızın kulaklarına tutarak koyunların kayıt sistemini çok daha rahat tutacağız. 

İstatistikle mücadele

İnsan sayısını bilemeyen bir ülke, insan sayısını ilgilendiren bir proje yapamaz. Koyun varlığını, hayvan varlığını bilemeyen bir Bakanlık da bununla ilgili bir proje yapamaz. Biz bu teknolojiyi neredeyse dünyayla eş zamanlı yakaladık. Koyun varlığımızı, doğacak kuzuyla beraber artık bileceğiz. İşte kaç tane koyunumuz, kuzumuz, ne zaman doğdu, ne kadar doğdu, ne zaman aşı oldu gibi bilgiler hafızalarda kayıtlı olacak. Bir sadece el terminaline okutmakla bilgilere anında ulaşacağız. Çok sağlıklı istatistiklere çok hızlı ulaşarak hayvansal hastalıklarla mücadele ve hayvancılık hizmetindeki verimliliği üst seviyelere çıkaracağız. Bu çalışmayı başlatmış olmaktan çok mutluyuz."

YORUMLAR 3
  • selman ali 8 yıl önce Şikayet Et
    var aslinda yapacaklar hollanda yeni dogan bebeklere chip takmak istiyor bileklere
    Cevapla
  • terör bitecek 8 yıl önce Şikayet Et
    elindeki telefonda var zaten
    Cevapla
  • ismi fail 8 yıl önce Şikayet Et
    bunun bir sonraki adımı insanlara mikroçip takmaktir
    Cevapla