416 projeye 85 milyar lira kaynak

SSM tarafından yürütülen proje sayısı 416'ya ulaşırken bunların 233'ü sözleşmeye bağlandı. Bunların bedeli yaklaşık 85,5 milyar lirayı buldu

 416 projeye 85 milyar lira kaynak
416 projeye 85 milyar lira kaynak
GİRİŞ 02.03.2016 14:06 GÜNCELLEME 02.03.2016 14:36
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen proje sayısı 416'ya ulaşırken, bunların 233'ü sözleşmeye bağlandı. Sözleşmesi imzalanan projelerin bedeli yaklaşık 85,5 milyar lirayı buldu.

Müsteşarlık, bölgede ve dünyada değişen koşullar karşısında Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer kamu kuruluşlarının ihtiyacı olan sistem ve platformların geliştirilmesine yönelik geçen yıl yoğun bir çalışma yürüttü.

Geçen yıl savunma sanayisi faaliyetlerinde önemli gelişmeler yaşandı. Bu kapsamda, ATAK helikopterlerinin teslimatı, ALTAY Tank Projesi'nin prototip üretimlerin tamamlanması ve tankların kalifikasyon testlerine devam edilmesi, MİLGEM Projesi'nin 3. ve 4. gemilerinin inşa faaliyetleri, yeni tip karakol botlarının teslimatının tamamlanması, Yeni Tip Denizaltı üretimine başlanması, Güç Grubu Geliştirme Projesi'nde yaşanılan gelişmeler başta olmak üzere birçok faaliyet gerçekleştirildi.

Geçen yılın sonunda SSM tarafından yürütülen projelerin sayısı 416'ya yükseldi. Bu projelerin 233'ü sözleşmeye bağlandı. Çalışmaları sürdürülen 183 proje ise henüz sözleşmeye bağlanmadı. Müsteşarlık, geçen yıl 35 projeye ilişkin teklife çağrı dosyası yayımladı.

SSM tarafından yürütülen ve sözleşmesi imzalanmış 233 projenin modellerine göre dağılımına bakıldığında ilk sırayı yüzde 46 ile yurt içi geliştirme aldı. Projelerin yüzde 22'si Ar-Ge, yüzde 11'i yurt dışı hazır alım, yüzde 10'u ortak üretim, yüzde 6'sı yurt içi hazır alımı olarak dağıldı.

Söz konusu projelerin toplam bedeli 85 milyar 428 milyon 873 bin 857 lirayı buldu.

SSM tarafından yürütülen ve sözleşmesi imzalanmış proje sayısı 2014 sonunda 225'ti. Projelerin sözleşme bedeli 59 milyar 323 milyon 973 bin 964 liraya karşılık geliyordu.

Yurt içi geliştirmelerin payı arttı

Geçen yıl sonu itibarıyla sözleşme bedelinin proje modellerine göre dağılımında ise ilk sırayı yüzde 49'la ortak üretim aldı.

Söz konusu bedelin yüzde 30'u yurt içi geliştirme, yüzde 9'u yurt dışı hazır alım, yüzde 8'i uluslararası konsorsiyum projelerine dağıldı.

SSM tarafından yürütülen projelerden geçen yıl 21'i için sözleşme imzalandı. Geçen yıl imzalanan projelerin bedeli 3 milyar 705 milyon 542 bin 422 liraya karşılık geldi.

Geçen yılki sözleşme bedelinin proje modellerine göre dağılımına bakıldığında yurt içi geliştirmelerin payının yüksekliği dikkati çekti.

Yurt içi geliştirmelerin sözleşme bedelindeki payı geçen yıl yüzde 84'ü buldu. Yurt içi geliştirmeleri yüzde 6'lık oranlarla ortak üretim ve yurt içi hazır alımı, yüzde 2 payla hizmet alımı izledi. Yurt dışı hazır alımın geçen yılki sözleşme bedelinden aldığı pay yüzde 1'de kaldı.

YORUMLAR 3
  • Fiiyu 8 yıl önce Şikayet Et
    Emredersin kerim paşam..! Sen otur rahatsız olma, paşama portakal suyu Ol deyince olmuyor işte kerim kardeş eğitim düzeyimiz ve bizlerin eğitime bakışı yanlış bak trigonometri, analitik geometri ve diğerleri, hayatta nerde karşımıza çıkacak diyodukya işte meğerse çıkıyomuş hatta en önemlisi bunları öğrenmekmiş şimdi bizim matematik düzeyimiz haatta karşımıza çıkacak kadar " Süleyman abi İKİ çay"
    Cevapla
  • Kerim 8 yıl önce Şikayet Et
    Yahu şu prosüdürden kurtulamadı devlet mühendismi yok sanayii mi yok nedir yahu o bağlandı bu baglanacak ecnebiiler aya tezgah kurdu cennet mekân Fatih Sultan Mehmet 1 ay da istanbul u almadımı? Bu yüzden Dünyanın heryanı Türk tür Türk dünyadan da büyüktür dememişmi mi yazar. GEREĞİNİ YAPIN !!!
    Cevapla
  • mmed 8 yıl önce Şikayet Et
    füze kalkanı isteruk
    Cevapla