Elektrikte 'Kayıp-kaçak' bedelinin iadesi mümkün

Tartışmalara neden olan elektrik faturasındaki kayıp kaçak bedelinin iadesinin mümkün olduğu açıklandı.

Elektrikte 'Kayıp-kaçak' bedelinin iadesi mümkün
Elektrikte 'Kayıp-kaçak' bedelinin iadesi mümkün
GİRİŞ 17.01.2016 10:48 GÜNCELLEME 17.01.2016 10:53
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik faturalarında tüketiciden "kayıp-kaçak", "dağıtım bedeli", "iletim bedeli", "perakende satış hizmeti" ve "sayaç bedeli" olarak alınan ücretlerin iadesinin mümkün olduğunu bildirdi.

Yılmaz, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, elektrik faturasındaki Kaçak bedeli ve diğer kalem bedellerinin tüketiciden alınmaması gerektiğini söyledi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararını hatırlatan Yılmaz, "Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerini kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır" dedi.

Yılmaz, Kurul'un kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceği, tahakkuk ettirilen kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesi gerektiği, EPDK'ya elektrik fiyatını belirleme konusunda sınırsız yetki ve görev verilmediği, elektrik kaybını önleme, hırsızlıkları engelleme, hırsızı takip edip bedeli ondan tahsil etmek görevi verildiği kararının, tüketicilerde umut yarattığını vurguladı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun bu kararıyla Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin içtihat değişikliğine gittiğini belirten Yılmaz, "Bunun Daire'nin elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerden sadece kullandığı elektrik tüketimine karşılık geleceği faturayı tahsil edebileceği, bunun dışında kalan elektrik kaybı bedelinin veya elektrik hırsızlığı nedeniyle ortaya çıkan kaçak bedelin aboneden tahsil edilemeyeceği şeklindeki kararı tüketicinin umudunu pekiştirmişti" diye konuştu.

Kentteki elektrik dağıtım şirketinin, tüketici lehine verilen hakem heyeti kararının iptali için Bursa 4. Tüketici Mahkemesinde dava açtığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "Bursa 4. Tüketici Mahkemesi, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararlarına, gerekçeli kararında yer vererek abonelerden alınan kayıp-kaçak ve başka ad altında hiçbir şekilde bir ücretin tahsil edilemeyeceğine hükmetti. Dolayısıyla dava, mahkeme tarafından reddedilmiş ve bu kararla tüketiciden alınan kayıp-kaçak, dağıtım bedeli, iletim bedeli, perakende satış hizmeti ve sayaç bedeli olarak alınan 649 liranın iadesi, kesinleşmiştir. Böylece tüm tüketicilerimize sayaç okuma bedeli dahil, bu kalemlerin iadesinin önü açılmıştır."

Yılmaz, kayıp-kaçak ve diğer bedellerin abonelerden alınmasının devleti vergi kaybına uğratmadan, elektrik dağıtım şirketlerini ekonomik darboğaza sokmadan ve tüketicinin hukukunu koruyarak en kısa zamanda bir yasal düzenleme ile çözüme kavuşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR 35
  • Aziz 8 yıl önce Şikayet Et
    Tavşan kaç, tazı tut.
    Cevapla
  • adem 8 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar enerji enstitusü diye bir site var orayı okuyun bakalım alabilirmisiniz.
    Cevapla
  • kaan 8 yıl önce Şikayet Et
    devet yok mu? herşeyi vatandaş mı isteyecek. usulsüz ise niye kesiyorlar
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    bu adil değil bu paraları almak için müraacat edin denilmesi dolandırıcıların işine yarıyor bu paralar usulsüz alınıyor ise elektrik kurumu başvurulara bakılmaksızın herkesin hakkına düşen miktarı iade etmesi veya gelecek faturadan düşmesi gerek adil olan budur.bunun takipini halk adına devlet yapar
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    bu tür haberler dolandırıcıların işine yarıyor. mesajlar yağmaya başlar şimdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle