Sınırları zorlayan proje Altay için ilk tasarım

Altay Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında fiili tasarım çalışmalarına gelecek yılın ilk çeyreğinde başlanması planlanıyor.

Sınırları zorlayan proje Altay için ilk tasarım
Sınırları zorlayan proje Altay için ilk tasarım
GİRİŞ 23.11.2015 10:08 GÜNCELLEME 23.11.2015 10:08
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Milli savunma sanayinin gücüne güç katacak ALTAY tankı yerli güç grubu geliştirilmesine yönelik fiili çalışmalar gelecek yılın ilk çeyreğinde başlayacak. Savunma sektörünün hem yerli ürün ve teknoloji kullanımında hem de ihracat boyutunda çığır açacak projenin ekonomiye de katkısı büyük olacak. Türkiye'nin önde gelen traktör ve dizel motor üreticisi Tümosan Motor ve Traktör Sanayi AŞ (TÜMOSAN) tarafından üstlenilen ALTAY Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin ön çalışmalar sürüyor.

TÜMOSAN Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Pala, “Bu proje tasarım ve imalat boyutuyla Türk sanayisinin sınırlarını zorluyor” dedi.

GERİ SAYIM BAŞLADI

Proje için teknik destek sağlayacak şirketin ekim ayında seçilmesinin ardından projeye yönelik geri sayım başladı. Bu kapsamda, motor ve transmisyonu da ihtiva eden tamamen yerli tank güç grubu geliştirilmesine yönelik fiili tasarım çalışmalarına gelecek yılın ilk çeyreğinde başlanması planlanıyor. TÜMOSAN Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Pala, hedeflenen başarılı bir güç grubu tasarımına ulaşmak için çok ciddi ve uzun çalışmalar gerektiğini söyledi. Projenin zor ve toplam zamanının ise nispeten kısa olduğunu dile getiren Pala, “Projeyi, verilen zaman içinde ve tanımlanmış teknik isteklere göre bitirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi. Projenin Türk savunma sanayii için önemine değinen Pala, “Bu proje gerek tasarım boyutuyla gerekse imalat boyutuyla Türk sanayisinin sınırlarını zorluyor. Proje düşündüğümüz gibi zor ama inşallah başarıyla tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.

EN SON TEKNOLOJİ KULLANILACAK

İhtiyaç duyulan alanlarda teknik destek alacaklarını, bu süreçte de kalıcı olarak teknoloji ve bilgi transferi gerçekleştireceklerini vurgulayan Pala, şöyle konuştu: “Proje içerisinde kritik alt sistemler mevcut. Bu sistemler bugüne kadar Türkiye'de yapılamamış sistemler. Bunları yerlileştirmek için de imkanlar ölçüsünde elimizden geleni yapacağız. Yerli sanayide bu işte en iyi olanların kullanılması gerekiyor. Proje başlamadan muhtemel tedarikçiler arasında kimlerin neleri yapabileceğini araştırıyor ve belirli yetkinliğe sahip şirketlerle çalışmaya gayret ediyoruz. Bu proje gerek tasarım boyutuyla gerekse imalat boyutuyla ana sanayi ve yan sanayi olarak Türk sanayisinin sınırlarını zorluyor.”

İthal güç grubunun yerini alacak

Sözleşme kapsamında TÜMOSAN, projeyi 190 milyon avro bütçe ile 54 ay içerisinde gerçekleştirmeyi taahhüt ediyor. Proje kapsamında, ihtiyaç duyulması halinde yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerden azami derecede faydalanılması ve gerekli alanlarda yurt dışından teknik destek alınarak güç grubunun öncelikli olarak ALTAY Tankı'nda kullanılması planlanıyor. Proje sonunda elde edilecek güç grubu, halen tankta kullanılan ithal edileninin yerine ikame edilecek. Güç grubunun tüm hakları Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait olacak.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 10
  • Admin 8 yıl önce Şikayet Et
    Yıllara yaymak yerine hemen şimdi çalışmalar başlamalı. Türkiye Büyük küçük sanayicisiyle is adamiyla vatandaşı ile devleti ile muhalefeti ile bir olup tek yumruk olup ülke için çalışmalı her taraftan saldırı varken ülkeye muhalefet şu bu kavgalarina son verilmeli
    Cevapla
  • Soru 8 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi motor üretimi için 4.5 yıl süre çok uzun değil Mi? Devrim arası kaç ayda üretilmişti? 6 ay gibi bi süre değil miydi?
    Cevapla
  • ADİL1 8 yıl önce Şikayet Et
    2016 da silahlı kuvvetler envanterine girecekti ne oldu????????????????????????
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    tank envantere girdi zaten, ithal parçaların yerlileştirilmesi ihalesi bu ! dikkatli okursanız anlaşılıyor.
    Cevapla
  • mehmet keskin 8 yıl önce Şikayet Et
    erbakan hocadan faydalanamadık keşke siyasete girmeseydide sanayide zekasını kullanabilseydik daha fazla
    Cevapla
  • isa koç 8 yıl önce Şikayet Et
    O olmasaydı bugün tüm bu chp tayfası ülkenin her noktasını elinde tutuyor sömürüyor olurdu. Buna ilk dur diyenlerden biriside Erbakan Hocam'dır.
    Cevapla
  • dede 8 yıl önce Şikayet Et
    o olmasaydı bugün akp olmaz hala chp ve türevleri başta olurdu
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    ruhun şad olsun Erbakan hoca kendi tankımızı üretebileceğiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle