Kayısı çekirdeği meyvesinden pahalı

Malatya'da kayısı çekirdeğinin fiyatı, kuru kayısının fiyatını aştı. Çekirdek 11-19 liradan alıcı buluyor.

Kayısı çekirdeği meyvesinden pahalı
Kayısı çekirdeği meyvesinden pahalı
GİRİŞ 19.11.2015 12:26 GÜNCELLEME 19.11.2015 12:27

"Dünya kayısı başkenti" Malatya'da kilogramı kalitesine göre 8-18 lira arasında değişen kayısının çekirdeği, 11-19 liradan alıcı buluyor.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'da yaklaşık 8 milyon kayısı ağacı bulunduğunu kaydetti. Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı kentte kayısı çekirdeğinin de önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Erkoç, kayısının hem meyvesinin hem de çekirdeğinin kent için önemli bir değer olduğunu söyledi.

Erkoç, 100 bin ton kuru kayısıdan 25 bin ton kabuklu, 6-7 bin ton da iç çekirdek üretilebildiğini belirterek, "Kayısı içi çekirdeği hem iç piyasada hem de dış piyasada tüketilen bir mamül. ABD, Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelere ihraç yapılıyor. Bu yıl islimsiz yani kükürtsüz kayısı çekirdeği 17-19, islimli kayısı çekirdeği ise 11-13 lira aralığında satılıyor" dedi.

KAYISI REKOLTESİ DÜŞÜK

Çekirdek fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi bir düşüş yaşanmadığını vurgulayan Erkoç, "Bu yıl özellikle Türkiye'de çok fazla kayısı olmadı. Kayısı çekirdeği de olmadı. Öyle olunca bu da çekirdek fiyatlarına çok yansımadı. Malatya üretime göre yıllık 35-50 milyon dolarlık kayısı çekirdeği ihraç ediyor. Çekirdeğin acısı da tatlısı da ülkeler tarafından tercih edilebiliyor. Acı çekirdeğin en büyük alıcısı Fransa. Onlar bunu kozmetik sanayisinde kullanıyor. Tatlı çekirdeği ise ABD, Almanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkeleri alıyor" diye konuştu.

KAYNAK: AA