Yılda sadece 30 kilo üretiliyor, kilosu 20 bin TL!

Dünyanın en pahalı bitkisi olarak bilinen safran toplanmaya başlandı. Bu yıl toplam 30 kilo üretim hedeflenen safranın kilosu 20 bin TL.

Yılda sadece 30 kilo üretiliyor, kilosu 20 bin TL!
Yılda sadece 30 kilo üretiliyor, kilosu 20 bin TL!
GİRİŞ 26.10.2015 13:04 GÜNCELLEME 26.10.2015 13:37
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde de yetiştirilen dünyanın en pahalı bitkilerinden safran bitkisinin hasadı başladı. Ağustosta dikilmeye başlanan ve bu günlerde mor renkli çiçekler açan safranda bu yıl toplam üretim hedefi, 30 kilogram olarak belirlendi. 30 santime kadar uzayan mor renkli, güzel kokulu çiçeklerden binbir güçlükle çıkarılacak safranın taban kilo fiyatı ise tam bir servet: 20 bin TL!

41 ÇİFTÇİ 42 DÖNÜMDE ÜRETİYOR

80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safran, Safranbolu’nun köylerinde 41 çiftçi tarafından 42 dönüm alanda üretiliyor. 

Karabük Valisi Orhan Alimoğlu'nun verdiği bilgiye göre, ilde 40 dönüm civarında arazide üretim yapılıyor ve bu yıl sadece 27 kilogram ürün bekleniyor. Üretimin artırılması için çeşitli teşvikler veriliyor. Dünyada en çok İran'da üretilen safran, sıcak ve kuru yaz rüzgarlarının estiği yarı kurak iklimlerde yetişiyor.

BU YIL HEDEF 30 KİLOGRAM

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık, safranın ilçeleriyle özdeşleştiğini ve Safranbolu’da çok kaliteli safran yetiştirildiğini belirterek, şunları söyledi: “Çiftçilerimize verilen safran soğanı 3 yıllık dönem sonunda yüzde 20 fazlası ile geri alınıp, bu soğanlar yeni üreticilere verilmektedir. Bu sayede üretimde devamlılık sağlanmakta...

Önümüzdeki 5 yıllık süreçte yılda 30 kilogram safran üretebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Beklentimiz bu yıl 30 kilogram safran toplamak.”

YILDA YALNIZCA 20-30 KİLO ÜRETİLİYOR

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, dünyada 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve uğruna savaşların yapıldığı safran yılda yalnızca 20 -30 kilogram üretilebiliyor.

TÜRKİYE'DE SAFRANBOLU, DÜNYADA İRAN

Üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı dar olan safran çiçeği, ülkemizde yalnızca Safranbolu ilçesinin bazı köylerinde yetiştiriliyor. Türkiye Tarım Enstitüsünün üretimi için özel bir çalışma yürütmesine karşın dünya safran üretiminin yaklaşık yüzde 90'nını İran gerçekleştiriliyor.

1 KİLO SAFRAN İÇİN 120-180 BİN ÇİÇEK KULLANILIYOR

Safranın pahalı olmasının nedeni zor şartlarda yetişmesi ve çiçeğinin çok küçük bir parçasından elde ediliyor olmasından kaynaklanıyor. Ortalama 120 - 180 bin çiçekten 5 kg safran, bundan da 1 kg kuru ürün alınıyor. Bir kadın işçi saatte 50-60 gram safranı çiçekten ayırabiliyor. Safranın düşük verimi ve yoğun emek istemesi onun dünyanın en pahalı baharatı yapıyor.

KOZMETİK, İLAÇ, GIDA GİBİ ALANLARDA KULLANILIYOR

Bu mucize bitki; boya sanayi, kozmetik sanayi, ilaç sanayi ve gıda sanayi olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • Necmettin 8 yıl önce Şikayet Et
    Ali Keskin kardeşim her gördüğün sakallıyı deden mi sanıyorsun
    Cevapla
  • C A 8 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHIN himeti. 41 ÇİFTÇİ 42 DÖNÜMDE ÜRETİYOR 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safran, KOZMETİK, İLAÇ, GIDA GİBİ ALANLARDA KULLANILIYOR
    Cevapla
  • Ali keskin hollanda 8 yıl önce Şikayet Et
    Artvinin.yaylarındada var
    Cevapla
  • İSİMSİZ 8 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • aliye 8 yıl önce Şikayet Et
    e daha çok üretsinler madem
    Cevapla