Yumurta fiyatları eylülde yüzde 15 zamlandı

Eylül ayı enflasyon verileri içerisinden fiyatı en çok artan ürünlerden yumurta dikkatleri çekti. Sadece Eylül ayında yüzde 15 zamlandı

Yumurta fiyatları eylülde yüzde 15 zamlandı
Yumurta fiyatları eylülde yüzde 15 zamlandı
GİRİŞ 06.10.2015 09:08 GÜNCELLEME 06.10.2015 09:08

EYLÜL ayında en çok zamlanan ürünlerden biri yumurta. Yumurta fiyatları yüzde 15.21 artışla 38 kuruştan 44 kuruşa çıktı. Aynı dönemde yumurtanın toptan fiyatı ise 20 kuruştan 23 kuruşa yükseldi.

Fiyat artışında en büyük etkenlerden biri dolar nedeniyle girdi maliyetlerindeki artış. Girdi maliyetlerinin en önemli ayağı yem fiyatları doların rekoruyla yükseldi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, “Yem fiyatları da dolar ve Euro’ya endeksli. Onların yukarı yönlü hareketi yem fiyatlarını da arttırıyor. Ayrıca okulların açılmasıyla birlikte talepte de artış yaşandı. Talep çok olunca fiyatlar da yükseldi” dedi.

ABD’DE 3 KATINA ÇIKTI

Fiyatların yükselmesindeki diğer bir nedenin kuş gribi olduğunun altını çizen Hasan Konya, “Dünyada şu anda 42 ülkede kuş gribi yaşanıyor. Yaklaşık 4 ay önce Türkiye’de de hastalık görüldü. Bu yüzden 12 milyon 80 bin hayvan itlaf edildi. Bu itlaflardan önce 102 milyon hayvan var. Yaklaşık 89 milyona kadar geriledi. Hayvan sayısı düşünce üretim de düştü” dedi. ABD’de ise kuş gribinden dolayı fiyatların yaklaşık 3 katına çıktığına değinen Konya, “Türkiye’de fiyat artışı bu kadar yüksek olmadı. Türiye’nin de artık kuş gribi ile yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Ancak üreticiler de tedbiri elden bırakmamalı. Buna uygun olarak üretimini şekillendirmeli” diye konuştu.

12.8 milyon 

Kuş gribi sebebiyle itlaf edilen tavuk sayısı

89 milyon

İtlaflardan sonra Türkiye’deki yumurtacı tavuk sayısı

70 milyon 

Ticari entegrelerde bulunan tavuk sayısı

60 milyon 

Ticari entegrelerde üretilen yumurta sayısı

70 milyon

Türkiye’de toplam üretilen yumurta sayısı