Zeytin atığından elektrik üretecek

Marmarabirlik, TÜBİTAK destekli "Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme" Ar-Ge Projesi genişletilerek AB projesi haline getirilecek.

Zeytin atığından elektrik üretecek
Zeytin atığından elektrik üretecek
GİRİŞ 25.09.2015 13:14 GÜNCELLEME 25.09.2015 13:14

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (Marmarabirlik), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli "Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme" Ar-Ge Projesi genişletilerek Avrupa Birliği (AB) projesi haline getirilecek.

Ön başvurusu yapılan projenin onaylanması halinde, yılda 2 milyon kilovat saat olarak planlanan elektrik üretim kapasitesi, en az 4 kat artacak.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaklaşık iki yıl önce Ar-Ge projesi olarak başlayan TÜBİTAK destekli "Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme Projesi"nin genişletilerek AB projesi haline getirilmesi için ön başvurunun yapıldığını söyledi.

"Proje onaylanırsa elektrik üretim kapasitesi en az 4 kat artmış olacak" diyen Asa, Marmarabirlik Entegre Tesisleri'nde 2,5 dönüm alan üzerine kurulan tesislerde, geçen nisan ayından bu yana elektrik üretiminin gerçekleştiğini hatırlattı.

Asa, "Dünyada bir ilk olan Zeytin Atıklarından Elektrik Enerjisi Üretme Projemiz, yüzde 87 verimlilik ve sıfır atık prensibiyle çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde zeytin atıklarından gazifikasyon sistemi ile elektrik üreten ORC türbinin kapasite artırımını, AB projesine dahil ettik.

Mevcut projemiz genişletilerek, 'Simbio-SYS LIFE Project' adıyla 'AB Yaşam Programı' kapsamında değerlendirilecek. Böylece daha verimli ve büyük ölçekte bir gazlaştırma türbini kurulmuş olacak" diye konuştu.

Marmarabirlik Marzey TÜBİTAK Proje Danışmanı Doç. Dr. Murat Doğru ve İtalyan türbin firması Turboden iş birliğiyle hayata geçirilecek proje için 15 Eylül'de iyi niyet mektuplarını sunduklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde olumlu sonuç almayı bekliyoruz" dedi.

TEDAŞ'tan satış onayı alındı

Asa, TÜBİTAK işbirliğiyle kurulan mevcut tesiste ise elektrik üretiminin devam ettiğini hatırlatarak, projede sona gelindiğini ve yakında elektrik satışına başlanacağını bildirdi.

Tesiste üretilen elektriğin satışı için TEDAŞ ile yapılan görüşmelerden olumlu sonuçlar alındığına da değinen Asa, şöyle devam etti:

"Geçen hafta TEDAŞ'tan enerji üretim tesisinde üretilen elektriğin satışı için proje onayını aldık. Önümüzdeki aylarda geçici kabulü yapılarak elektrik satışına başlanacak. Böylece yıllık 2 milyon kilovat elektrik satışından sağlanacak gelir yaklaşık 300 bin dolara tekabül edecek.

Marmarabirlik'te pirina (zeytin atıkları) ve kara suyun bertarafı için yılda 500 bin TL bedel ödenmekteydi. Mevcut durumda yıllık 1 milyon TL'ye ulaşan bir enerji tüketimi söz konusu. Proje kapsamında kurulan tesis, yılda 4 bin ton zeytin atığından 2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip olacak."

Asa, atık su arıtma ve elektrik üretim tesislerinden olumlu sonuçlar alındığını ifade ederek, 3 milyon TL bütçeli projenin, kendini 3 yılda amorti edeceğini kaydetti

KAYNAK: AA