Antep fıstığında rekolte bol fiyat düşük

Antep fıstığı üreticileri, bu sezon ürünün bol ancak fiyatların düşük olması dolayısıyla buruk bir sevinç yaşadı.

GİRİŞ 19.09.2015 17:35 GÜNCELLEME 19.09.2015 17:35
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Geçen yıl kuraklık ve zirai don nedeniyle sıkıntı yaşayan Antep fıstığı üreticileri, bu yıl bol yağış sayesinde yüksek verim elde etti.

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yağışların bol olması sayesinde rekoltenin yüksek olduğunu belirtti.

Geçen yıl kuralık ve soğuk dolayısıyla mahsulün ciddi oranda düşük olduğunu anlatan Aslan, ancak bu yıl, bol yağış ve ağaçların dinlenmiş olması dolayısıyla verimli bir yıl geçirildiğini söyledi.

Aslan, "Bu yıl farklı olarak Antep fıstığı üretiminin yapıldığı 6 ilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlilerinin de yer aldığı komisyonda bahçeler tespit edildi. Bu bahçelerde çalışma yapıldı. Alınan verilerle diğer bölgelerin tamamının rekolte tahmini yapıldı. 2 hafta önce yaptığımız bir toplantı neticesinde Türkiye genelinde 144 bin ton üzerinde rekolte beklendiğini tespit ettik" dedi.

Dünya Antep fıstığı üretiminin yüzde 15-20'sinin Türkiye'den gerçekleştirildiğini vurgulayan Aslan, "Dünya üretiminin yaklaşık yüzde 80-85'ini Amerika ve İran gerçekleştirmekte. Türkiye 3'üncü sırada. Fakat bizim onlarla yarıştığımız kulvar farklı. Fıstıkların çeşidi, şekli farklı. Onlarınki yuvarlak ve iri, bizimki küçük, çıtlaklığı biraz daha az ve aroması son derece güçlü" diye konuştu.

"Pazar sıkıntısı fiyatları etkiliyor"

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de rekoltenin yüksek olmasıyla sevinen üreticinin fiyatların geçen yıla göre düşük olmasıyla üzüntü yaşadığını dile getirdi.

Ortadoğu'daki karışıklıkların da fiyatların düşmesinde etkili olduğunu savunan Öztürkmen, şunları kaydetti:

"Bu yıl ilimiz ülkemizin fıstığının neredeyse yarısını üretmiş durumda. 80 bin ton civarında fıstığın ilimizde üretileceğini düşünüyoruz. Çiftçilerimiz gerçekten çok iyi bir verim elde etti. Fiyatlar geçen yıla göre düşse de rekoltenin yüksek oluşu üreticiyi kazandıracaktır. Şu anda yaş fıstık 10 lira, kuru ise 17 lira civarında satılıyor. Geçen yıl yaş 20, kuru ise 30 civarındaydı. Fıstıkta yaşadığımız sıkıntılardan bir tanesi de; biz fıstığı Suriye, Ürdün, Mısır gibi ülkelere ihraç ediyorduk. Bir pazarımız oluşmuştu ama bu ülkelerdeki kargaşadan dolayı fıstığı iç piyasada tüketiyoruz, böyle olunca fiyatlar düşüyor." 

Üreticiler buruk mutluluk yaşıyor

Bozova ilçesinde ailesiyle fıstık toplayan üretici Nusret Kaya, fıstığın bir yıl bol, bir yıl az ürün verdiğini anımsattı. Geçen yıl yaşanan don ve kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu ve buna bağlı olarak maddi anlamda zarar ettiklerini anlatan Kaya, bu yıl ise fıstıkta yüksek rekolte elde ettiklerini vurguladı.

Fiyatların artmasını beklediklerini ifade eden Kaya, "Çok bereketli bir sezon geçirdik, onun için mutluyuz. Son yılların en kaliteli ve en verimli fıstığını elde ettik. Allah'a çok şükür ancak sulama imkanımız olursa verim daha da artacaktır. Ama fiyatlar çok düşük. Geçen yılın neredeyse yarısı fiyatına fıstık satıyoruz ancak bu yıl rekolte geçen yılın 3 katı. Bunun için mutluyuz" diye konuştu.

"Bu kadar verimi hayal edemezdik"

Çiftçi Aziz Albayrak da fiyatlarda istediklerini bulamamalarına rağmen bu yıl verimin iyi olduğunu dile getirerek, "Bu kadar verimi hayal edemezdik ancak fiyatlarda hayal kırıklığı yaşadık" dedi. 

Hacı Yıldırım da yüksek rekolte sayesinde verimli bir sezon geçirdiklerini belirterek, "Ama fiyatlar kötü. 8 liradan fıstığı sattık. Biz en azından 12-15 lira olmasını bekliyorduk. Bu anlamda hüzün ve mutluluğu bir arada yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    malesef yeteri kadar antep fıstığı yok, baklava lobisi sadece fıstığın fiyatını indirmek için böyle spekulasyon haberler yapıyorlar,çiftçinin emegini elinde alan allaha havale ediyoruz
    Cevapla
  • hsk 8 yıl önce Şikayet Et
    fıstık zaten pahalı marketlerde 45-50 TL, BAKLAVADA 60 tl sanki baldan değerli
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    adamlar ürün bol diye üzülüyor.. az olsun ama çok kazanalım diyorlar. olan vatandaşa olsun
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    walla bizi cok etlemiyor bir yilda en fazla 2 kg fistik alıyoruz
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    rizki veren Rabbime Hamd olsun .Rabbim bize şukur eden kul olarak gormek istiyor .
    Cevapla
  • belgin 8 yıl önce Şikayet Et
    keşke düşse de doya doya yesek
    Cevapla
  • emre genç 8 yıl önce Şikayet Et
    :))) G.antep Adana 300 km hemen gidip 2 kg alıp geliyom taze taze:)
    Cevapla
  • zülal 8 yıl önce Şikayet Et
    belgincim canim yiyip ne yapcaksin tatlim kilo alirsin sonra... herseyde bir hayir vardir, pahali olmasi bize yaradi dimi sekerim?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle