Fındıkta işler kızıştı oda veryansın etti

Emanet fındığa açtıkları savaşı üreticilerden destek göremedikleri için kaybeden Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu veryansın etti

Fındıkta işler kızıştı oda veryansın etti
Fındıkta işler kızıştı oda veryansın etti
GİRİŞ 17.09.2015 17:05 GÜNCELLEME 17.09.2015 17:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, emanet fındığa karşı "açtıkları savaşı" üreticilerden yeterli destek göremedikleri için kaybettiklerini savunarak, "Biz üreticimizin haklarını korumaya çalıştık ancak onlar bunu istemedi. Üreticilerimizin menfaatlerini düşünmekle hata etmişiz ve kendilerinden bunun için özür diliyoruz" dedi.

Yaman, Tirebolu ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Giresun'da fındık üretimi yapılan 13 ilçede ziraat odaları olarak pazara fazla miktarda fındık inmesini önlemek ve emanete ürün bırakılmaması için "Fındığını emanete verme, ihtiyacın kadar sat" kampanyası başlattıklarını belirtti.

Kampanya çerçevesinde bilgilendirme amaçlı hazırladıkları dövizleri, kent merkezi ile köylere astıklarını, ayrıca broşür ve SMS'lerle de üreticileri uyarmaya çalıştıklarını dile getiren Yaman, yapılan tüm çabalarına rağmen başarılı olamadıklarını söyledi.

Yaman, eylül ayının ilk günlerinden itibaren pazara çok fazla ürün indiğine işaret ederek, "Bugüne kadar 2015 ürünü fındık rekoltesinin yüzde 40'lık bölümünün pazara indiğini tahmin ediyoruz.

Bu çok yüksek rakam. Belki de tarihte bu kadar çok fazla fındığın indiği bir yıl daha olmamıştır. Piyasaya inen fındıkların büyük bölümünü de maalesef emanete bırakılan fındıklar oluşturuyor" diye konuştu.

Sezona 12 liradan başlayan fındık fiyatının, emanete bırakılan ürün nedeniyle 11 liraya kadar gerilediğini ifade eden Yaman, "Bugünkü piyasada oluşan 11 liralık fiyat, tamamen emanete bırakılan fındıktan kaynaklanmakta.

Fındık fiyatı adeta yerlerde sürünüyor. Eğer böyle yüksek miktarda fındık inişi devam ederse maalesef fiyat daha da düşecektir" dedi.

Yaman, ziraat odaları olarak fındık üreticisinin menfaatini düşündüklerini, haklarını korumak için mücadele ettiklerini dile getirerek, "Bizler çiftçilerimizin hak ve menfaatlerini savunmakla görevliyiz.

Bugüne kadar da görevimizi layıkıyla yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Pazara fazla miktarda fındık inmemesi, emanete ürün bırakılmaması için canla başla mücadele ettik ancak tüm gayretimize rağmen üreticimizden yeterli desteği göremedik. Emanete fındığa karşı açtığımız savaşı maalesef kaybettik" ifadesini kullandı.

"Ziraat Odaları olarak başlattığımız kampanyayı bugün itibarıyla sonlandırdık"

Ziraat Odaları olarak başlattıkları kampanyayı bugün itibarıyla sonlandırdıklarını, artık üreticiye "fındığınızı pazara indirmeyin", "emanete ürün bırakmayın" gibi telkinlerde bulunmayacaklarını aktaran Yaman, şunları kaydetti:

"Emanete bırakılan her fındık, fiyatın düşmesini sağlıyor. Tüm çağrılarımıza, yaptığımız bilgilendirmelere rağmen üreticimiz bizlere destek olmadı. Kendilerinin aleyhine bir durum olmasına karşın aşırı derecede emanete fındık bırakıldı.

Biz üreticimizin haklarını korumaya çalıştık ancak onlar bunu istemedi. Üreticilerimizin menfaatlerini düşünmekle hata etmişiz ve kendilerinden bunun için özür diliyoruz."

Yaman, üreticilere tepki amacıyla sürdürdükleri kampanyayı bugünden itibaren sonlandırdıklarını, asılan tüm döviz ve broşürleri de kaldırmaya başladıklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • giresun 8 yıl önce Şikayet Et
    bir giresunlu olarak söylüyorum maalesef giresun insanı böyle komşularımız ordu ve trabzon gelişirken biz sanki geriye gidiyoruz
    Cevapla
  • tarık 8 yıl önce Şikayet Et
    fındık üreticisi işini bilir..
    Cevapla
  • adolf 8 yıl önce Şikayet Et
    120.130lira nasıl
    Cevapla
  • onur 8 yıl önce Şikayet Et
    ziraat odaları lisasnslı depoculuk yapıp üreticinin emanet fındıklarını depolasın lafla olmuyor bazı şeyler
    Cevapla