Kurban nasıl seçilmeli? Eti nasıl ikram edilmeli?

Kurban bayramı öncesi kurbanlık hayvanın nasıl seçileceği ve et servisinin nasıl olacağını işin ustası anlattı.

Kurban nasıl seçilmeli? Eti nasıl ikram edilmeli?
Kurban nasıl seçilmeli? Eti nasıl ikram edilmeli?
GİRİŞ 16.09.2015 16:55 GÜNCELLEME 16.09.2015 16:55

Kurban bayramına sayılı günler kala evlerde, kurban pazarlarında, manavlarda, yurdun dört bir yanında gözle görülür bir hareketlilik söz konusu. Bir yanda dini vecibelerini icra etmeyi sabırsızlıkla bekleyen insanlar, diğer yanda bu hareketliliği berekete çevirmek isteyen esnaflar, misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak isteyen hanımlar… Bu heyecanlı bekleyiş devam ederken, merak edilen iki husus ise kurban etinde nelere dikkat edilmeli? Ve bu özel günde misafirlere eti ne şekilde ne ikram etmeli?

Öncelikle kurban bayramının kardeşlik ve Allah'a şükür olduğunun altını çizen Rb Et Lokantası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, "Allah'a “yaklaşmak”, teslimiyet ve şükür... Aynı zamanda Müslüman kardeşe yaklaşıp dara düştüğünde onun yanında olmak, kardeşlik ve paylaşmak... Diğer bir yandan lezzet şöleni. Kurulan sofralar, hazırlanan yemekler, birlik beraberliğin ve misafir ağırlamanın keyfi... Kurbana dair sayısız kelime, özlem eklemek mümkündür. Kuşkusuz benim için dünyanın en bereketli ve lezzetli yemeği Kurban Etinden yapılmış kavurmadır diyenlerin sayısı yadsınamaz çoğunluktadır. Elbette buna karşı basın yayın organlarında özellikle son günlere yaklaşıldığında birbirinden farklılık gösteren yorumlar: “Eti dinlendirin, az yiyin, sakatat yemeyin, hayvansal hastalıklara dikkat edin" diye yorumluyor...

Peki, kurban Bayramı'nda ne yapmak gerekir? Siz siz olun böylesine özel ve güzel bir günü sevdikleriniz ile birlikte değerlendirin, kavurmayla masalarınızı şenlendirin.

Kurban Kavurmasız Olmaz!

Kurban etinin ve özelliklede kurban etinden yapılan kavurmanın tadı bir başkadır. Peki, nedir onu böyle lezzetli yapan? Kurban etiyle yapılan kavurmanın lezzeti, hayvanın bütün bölgelerindeki etlerin karışık olarak doğranıp kavrulmasından geçer. Etin kendi yağı ile kendi suyu içinde pişirilmesi gerekir. Ayrıca yağ veya su ilavesi yapılmamalı. Etin lezzetini bozar. Pişiminin ilk yarım saati içinde tencerenin kapağı ile etlerin arasına ayrıca kapak görevi gören herhangi bir tabak yerleştirilmesi, etlerin daha yumuşak pişmesini sağlar. Tuzu pişime 5 dk kala ilave edilmeli. Aksi halde sertleşir. Üzerinde biriken köpükleri ayırarak, etin çok fazla kurumasına mahal bırakmadan ateşten alınmalı.

Evliya Çelebi’den:  Kurban ve Hz. İsmail

Gelmiş geçmiş en önemli seyyahlardan olan Evliya çelebi Seyahatnamesinde de Kurban’dan ve kurban etine yaklaşımından şöyle bahsediyor: ‘Dükkân 400 neferât 1500, bunların piri ilk başta Hz. İsmail’dir kendilerine kesilme bedeli olan kurbanı kurtuluş şükranesi olarak ilk defa onlar kebap ettiler. Sonraki pirleri Afv oğlu Abdurrahmân’dır ki Aşere-i mübeşşeredendirler. Hazret bunlara cenneti müjdelediklerinden Aşere-i Mübeşşere derler, kemerini bizzat Hz. Ali bağladı. Hazret gezintiye ashâbıyla gittiklerinde Afv oğlu Abdurrahmân kebap ederlerdi. Bunlar da tahtırevanlar üzere dükkânlarını donatıp kebap pişirip satarak geçerler.’

Aileniz ve sevdiklerinizle gönlünüzce ve doyasıya kurban etinin tadına baktığınız nice bayramlara... 

KAYNAK: HABER7