İnciri süpermarketler ihya etti

İnciri süpermarketler ihya etti, Türkiye incirde 10-12 bin tonluk iç tüketim pazarı süpermarketlerle buldu.

GİRİŞ 12.09.2015 16:12 GÜNCELLEME 12.09.2015 16:24
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Menaşe Gabay, Türkiye'nin incirde 10-12 bin tonluk iç tüketim pazarına sahip olduğunu, bunda süpermarket satışlarının etkisi bulunduğunu söyledi.

Gabay, yaptığı açıklamada, 25 Eylül'de başlayacak kuru incir ihracat sezonu öncesinde hazırlıkların tüm hızıyla sürdürüldüğünü anlattı.

Tüccarların işletme tesislerine getirdiği ürünlerin kurt ve böceklerden arındırılması için ilaçlama tanklarına alındığını belirten Gabay, incirlerin belirli kontrollerden geçirildikten sonra boylarına göre ayrıldığını, yıkanıp paketlenerek ihracata hazır duruma getirildiğini kaydetti.

Gabay, bu yıl yaklaşık 70-75 bin ton arasında üretim hedeflendiğini, bunun yüzde 85'inin ihracat, yüzde 15'inin ise iç tüketimde değerlendirileceğini ifade ederek, geçen yıldan kalan stokların ezme olarak kullanılacağından ihracata etkisinin olmayacağını dile getirdi.

Kuru incirde yaklaşık 60 bin ton ihracatın 100'e yakın ülkeye yapıldığını, bunların başında Fransa, Almanya ve İtalya'nın geldiğini aktaran Gabay, yeni sezonda 250-350 milyon dolar arasında gelir beklendiğini vurguladı.

Fransa ve Almanya'nın kuru incirde en büyük pazarlar arasında bulunduğunu anlatan Gabay, şöyle konuştu:

"60 bin ton ihracat yapıldığı zaman bunun 6 bin-6 bin 500 tonu Fransa'ya, 6-7 bin tonu Almanya'ya gidiyor. İncir bilindiği gibi 3 dinin de kutsal saydığı bir meyve. O ülkelerde gerek Noel'de, gerekse de diğer bayramlarda masada bulunması gereken bir ürün. Kuru incir doğrudan doğruya kuru meyve olarak tüketiliyor. Sağlığa faydası olan, lezzetli, güzel bir ürün olduğu için tercih ediliyor."

İç piyasadaki durum

Gabay, kuru incirin iç piyasadaki tüketiminin birkaç yıl öncesine kadar Fransa'nın gerisinde olduğunu, son dönemde süpermarket satışlarıyla birlikte tablonun tersine döndüğünü ifade etti.

Kuru incirin tüketildiği ülkeler bazında ele alındığında artık Türkiye'nin birinci sırada olduğuna işaret eden Gabay, şöyle devam etti:

"Türkiye bugün 10-12 bin tonluk iç tüketim pazarına sahip oldu. Bunda süpermarket satışlarının etkisi var. İç piyasada birçok süpermarket reyonlarına kuru incir koymaya başladı. Bu durum satışların yükselmesinde etkili oldu. Ülke bazında iyi bir tüketici konumuna ulaştık ancak bunun daha da yükselmesi gerekiyor. Bu da ancak kaliteli incir üreterek, tüketiciye iyi bir mal sunarak olabilir. Türkiye'de tüketimin 20 bin tonlara kadar yükseleceğini tahmin ediyorum"

Gabay, kuru incirin kilogram fiyatının şu anda 7 ile 8 lira arasında olduğunu da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • uyarı 8 yıl önce Şikayet Et
    Alınabilecek fiyatlardan satarsaniz millette yer birde incirleri doğal kurutun beyaz madde ile kaplamayin milletin sağlığı ile oynamayin yaziktir günahtır
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    Dün ulusal marketin birinde kilosu 22 TL civarında idi. Üreticiden 7-8 TL'ye alınan incir 22 TL'ye çıkıyorsa arada kimler zengin oluyor bellidir. Devlet bunlara karşı ne yapabiliyor çok merak ediyorum.
    Cevapla
  • skymoon 8 yıl önce Şikayet Et
    hiçbir halt yapmıyor.
    Cevapla
  • moi 8 yıl önce Şikayet Et
    aynen kardeşim vay halimize
    Cevapla