Terör nedeniyle erkenci nar fiyatı dibe vurdu

Silifke'de hasadına başlanan ancak terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu illerine sevkiyatı yapılamayan erkenci narın fiyatı dibe vurdu

GİRİŞ 10.09.2015 11:49 GÜNCELLEME 10.09.2015 11:56

 Mersin'in Silifke ilçesinde hasadına başlanan ancak terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu illerine sevkiyatı yapılamayan erkenci narın geçen yıl 3-3,5 lira olan fiyatı, bu sezon 1,5 liraya kadar geriledi.

Erkenci olması dolayısıyla Türkiye'nin değişik bölgelerinden talep edilen ve çiftçisine iyi para kazandıran nar, sezona iyi başlamadı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illere gönderilemeyen ve hallerde bekletilen narın fiyatı, 1,5 liraya kadar düştü.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bin 200 dönüm araziden bin 500 ton erkenci Hicaz narı hasadının yapılacağını ancak yaşanan terör olaylarının tarımı da vurduğunu söyledi.

Terör olaylarının yaşandığı bölgelere ürün göndermekte sıkıntı çektiklerini, bunun da fiyatlara yansıdığını aktaran Can, erkenci narın fiyatının 1,5 liraya kadar düşmesinin üreticiyi üzdüğünü dile getirdi.

Terörün bitmesini istediklerini ifade eden Can, "Yetiştirdiğimiz ürünleri Doğu ve Güneydoğu'daki illere göndereceğiz ama kamyoncular, tırcılar, can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle gitmiyorlar. Terörün bir an önce bitmesi tek isteğimiz. Kamyoncularımız da haklı tabii" dedi.

Üretici Cem Ergül de geçen yıla oranla bu sene fiyatların çok düşük olduğunu söyledi.

Geçmiş dönemlerde halden Güneydoğu illerine günde 15-20 kamyon ürün çıkışı olduğunu belirten Ergül, "Şu anda 1-2 kamyon çıkıyor. Çıkan malların satışında da problem yaşandığı söyleniyor" dedi.

Çiftçi Halil Kaya da terör olaylarının bir an önce sona ermesini istediklerini belirterek, olayların en çok bölge halkını ve çiftçiyi etkilediğini söyledi.

Ürünlerinin geçen yıla oranla neredeyse yarı fiyatına sattıklarını anlatan Kaya, "Fiyatların düşük olması bizi çok zorladı. Ürünlerimizi yarı fiyatlarına bile satamıyoruz. Bunun nedeni terör olayları. Kamyonları doğudaki illere gönderemiyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: AA