Taksi plakası hangi ilde kaç TL?
İstanbul'da 1 milyon lirayı aşan taksi plakaları, sektörü 10 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştırdı.

Buna bağlı olarak özellikle İstanbul'da taksi plaka fiyatları yıllara göre büyük artış gösteriyor. 2000'li yılların başında plaka fiyatları 200 bin TL seviyesindeyken, şu an 1 milyon 300 bin TL'ye yaklaşıyor.
Bu gelişimin sebebini İstanbul'daki siyasi istikrara ve yapılan yatırımlara bağlayan Kale Ticaret Satış Müdürü Gürsoy Atlı, plaka fiyatlarının tüm Türkiye'de arttığını söyledi.
Dünyanın birçok ülkesinde plaka uygulamasının aynı olduğunu ifade eden Atlı, “Plaka fiyatları borsa gibi günlük olarak değişiyor. Artık plaka sahibi olmak şoför değil, yatırımcı işi. Bizim yatırımcılarımız genellikle işadamları, üst rütbeli askerler, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları.” bilgisini veriyor. Haftalık haber dergisi Aksiyon'un hazırladığı dosyaya göre taksilerde plaka ve kiralama fiyatları ise bölgeye göre değişiyor. İstanbul'da şartların daha zor olması fiyatları ilçelere göre belirlerken Anadolu'da bu durum daha rahat. Turizm bölgesi olmayan veya sanayisi bulunmayan birçok şehirde taksicilik emekli mesleği olarak görülüyor.
Bir taksi plakası kiralamasını ise şöyle anlatan Gürsoy Atlı, “25-35 bin lira arası bir araç alır, bize de 3-5 bin lira arası bir komisyon ödeyerek işe başlayabilir. Aylık kira bedeli olarak 4 bin 600 lira öder. Bin lirayla da, 5 bin lirayla da geçinen var.” dedi. Buraya kadar her şey ticaretin kâr-zarar denklemi içinde gibi görülse de rantın gizli sahipleri plaka ağaları konuya farklı boyut kazandırıyor. Bu ağalar yüzlerce araç plakasını sahiplerinden kiralayıp asıl mesleği şoförlük olanlara 12 saati 150 lira üzerinden kiralıyor. Bazıları 100 araç işletirken bazıları da hiç vergi vermiyor. Çünkü bu ağaların hiçbir ruhsatta ve vergide adı geçmiyor. Vergiyi plaka sahibi verirken, sigortayı araç şoförü ödüyor. Otocenter'da plaka kiracılarından geçen araç sayısı birinde 8 bin, diğerinde 6 bin görülüyor. Araba ise 30 bin lira. Almaya kalkışınca sarıya boyanmış, üstüne plaka takılmış taksi 55 bin lira şeklinde belirleniyor. 25 bin liranın vergisini kimin verdiği ise bilinmiyor. Taksicilerin ve Esnaf Odası temsilcilerinin en çok şikayet ettiği bir başka konu ise lüks otomobille yolcu taşımacılığı yapan VİP taksi olarak adlandırılan firmalar. Bu durumun taksici esnafına zarar verdiğini belirten Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, VİP taksi hizmetinin belediyenin ek bir tarife vermesi halinde istenilen standartlarda yapılabileceğini söyledi.
-
recep. 11 yıl önce Şikayet EtVERGİ CENNETİ. taki plakası 1.200.000 tl, vergi 0 tl ne güzel memleket. isteyene plaka alma özgürlüğü getireceksin ortalık rahatlayacak.Beğen Toplam 26 beğeni
-
taksici 10 yıl önce Şikayet EtRecep bey sizin evi de isteyene alma rahatligi getirseler aynen dediginiz gibi ortalik rahatlamis olur mu ?Beğen Toplam 2 beğeni