Dolar FED öncesi 2,95'in altına geriledi

Cuma günü akşam saatlerinde 2.9875'i test eden bu sabah ise güne 2.96'nın üzerinde başlayan dolar/TL, 2,95'in altını gördü.

Dolar FED öncesi 2,95'in altına geriledi
Dolar FED öncesi 2,95'in altına geriledi
GİRİŞ 14.12.2015 09:25 GÜNCELLEME 14.12.2015 10:48

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararını bekleyen piyasalarda Güney Afrika'da Maliye Bakanı olarak Pravin Gordhan'ın atanmasının ardından gelişmekte olan piyasalarda iyimserlik artarken TL'nin de dolar karşısında değer kazancı bu sabah itibarıyla yüzde 1'in üzerine çıktı.

Cuma günü akşam saatlerinde 2.9875'i test eden bu sabah ise güne 2.96'nın üzerinde başlayan dolar/TL, 2,95'in altını gördü. TL'yi de etkileyen kayıpların görüldüğü Güney Afrika piyasalarında geçen hafta randda yaşanan bu iyimserliğin TL'ye de yansıdığını belirttiler. Maliye Bakanı Nhlanhla Nene'nin geçen hafta görevden alınmasının ardından rand geçen hafta sert değer kayıpları yaşamış bu kayıplar TL'ye de yansımıştı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, geçen hafta görevden aldığı Maliye Bakanı Nene'nin yerine dün gece itibarıyla ülkede bir çok kesim tarafından saygı duyulan Pravin Gordhan'ı atadı. Atamanın ardından ülke borsaları ve para birimi geçen hafta yaşadığı sert değer kayıplarını telafi etmeye başladı. Ülke para birimindeki değer kazancı yüzde 5 civarında oluşurken bankacılık endeksindeki değer kazancı ise yüzde 15'e ulaştı. Yıl sonu nedeniyle işlem hacimlerinin oldukça azaldığı piyasada Çarşamba günü sonuçları açıklanacak ve 10 yıllık aradan sonra ilk kez faiz artırımına gitmesi beklenen Fed kararı haftanın en önemli gündem maddesi olacak.

Fed kararı öncesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde geçen hafta hızlanan çıkışlarla Cuma günü illikit piyasada 2.9875 ile 6 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi test eden dolar/TL'de ve benzer gelişmekte olan para birimlerinde dolara karşı değer kaybının devam edip etmeyeceği izlenecek.