Emtiada en kötü geride mi kaldı?

Yatırım fonu PIMCO, üretimde azalma beklentileriyle emtiada fiyat çöküşlerinin geride kaldığını söyledi

Emtiada en kötü geride mi kaldı?
Emtiada en kötü geride mi kaldı?
GİRİŞ 09.10.2015 09:58 GÜNCELLEME 09.10.2015 09:58

PIMCO'ya göre, muhtemelen emtiada çöküşün en kötü zamanları geride kaldı.

15 milyar dolarlık emtia varlığı yöneten fona göre, ham madde getirilerinin 16 yılın en düşük seviyelerinde seyretmesiyle beraber üreticilerin yatırımlarını kısması ve projelerini askıya almasının sonucu çöküş durabilir, ancak arz fazlalılığı nedeniyle fiyatlar uzun bir süre daha düşük kalamaya devam eder.

PIMCO Başkan Yardımcıları Greg Sharenow ve Nic Johnson, "Emtia fiyatlarında düşüşler büyük ölçüde geride kaldı. Metallerden petrole pek çok üründe fiyatlar marjinal maliyet eğrisinin içinde ve bu da fiyatların desteklenmesine yardımcı olacak" dedi.

PETROL TEYAKKUZDA

Sharenow'a göre, arz kısıntılarının 2016 başından itibaren etkili olmasıyla petrol bir yıl içinde 60 dolar dayanak noktasına yükselebilir.

Ham petrol fiyatlarının Ağsutos'ta altı yılın en düşüşk seviyelerine geldiğini hatırlatan analist, zayıf fiyatların "gelecek üretim büyümesi üzerinde önemli etki yapacağını" beliirtti. Sharenow'a göre, doğal düşüş oranları düşünüldüğünde petrol piyasasının arz-talep dengesine yeniden ulaşması çelik veya alüminyum gibi diğer sektörlere göre çok daha kolay.

PLATİN CAZİP

Altın fiyatlarının şu an için oldukça makul olduğunu söyleyen Johnson, "Reel faizler daha da düşer veya Fed faiz artırımını piyasa beklentilerinin ötesinde ertelerse, altında da iyileşme bekleyebiliriz" dedi. 

Fakat Johnson'a göre, zayıf endüstriyel talep ve gelişmekte olan ülkelerde yavaşlayan büyümenin etkisiyle düşen gümüş ve platin şu anki fiyatlarıyla oldukça cazip. Ayrıca işlem hacmi de altına göre uzun yılların en düşük seviyelerinde.

Platin bu ay içinde yaklaşık 7 yılın en düşüğüne gerilerken, gümüş Ağustos'ta 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.

BAKIR RİSK ALTINDA

Johnson'a göre, bakır üreticileri üretimi kıssa da Çin ekonomisindeki yavaşlamadan en çok etkilenebilecek ürünlerin başında bakır geliyor. Geçen yıl küresel bakır talebinin neredeyse yarısını tek başına karşılayan Çin'de büyümeye yönelik endişeler devam ediyor. 

Johnson, "Diğer temel metaller arz tarafı ayarlamaları konusunda çok daha ilerlemiş durumda" diyor.

BUĞDAY İZLEMEDE

Tahminciler şu anda devam eden El Nino'nun tarihin en güçlüsü olabileceğini söylerken, PIMCO da özellikle Avusturalya'da düşmesi beklenen hasat sebebiyle buğdayı "yakından takip ettiğini" söyledi.

Johnson, hava koşulları kaynaklı arz şokları olmadığı takdirde diğer tarım ürünü fiyatlarının ise uzun bir süre daha sürdürülebilir gözüktüğünü belirtti. Analiste göre özellikle soya fasulyesi fiyatları diğer ürünlere göre daha ucuz duruyor.